Mergi direct la conținut »
De ce nu trebuie să facem cumpărături când suntem înfometați. Sfaturi pentru masa de Crăciun din partea unei asociații de protecție a consumatorilor
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > De ce nu trebuie să facem cumpărături când suntem înfometați. Sfaturi pentru masa de Crăciun din partea unei asociații de protecție a consumatorilor

De ce nu trebuie să facem cumpărături când suntem înfometați. Sfaturi pentru masa de Crăciun din partea unei asociații de protecție a consumatorilor

Cadourile, masa de Crăciun și pregătirile de Sărbători sunt tot ceea ce ne preocupă în această perioadă, însă asociația InfoCons, care luptă pentru protecția drepturilor consumatorilor, avertizează în privința risipei alimentare ș a celei de bani din această periodă.

De Daniel Ionașcu,

Sorin Mierlea, președintele acestea, are mai multe sfaturi pentru români în privința mesei de Crăciun.

Planificarea meselor este unul dintre sfaturile acestuia, alături de verificarea cumpărăturilor. În plus, nu trebuie să facem cumpărături atunci când suntem înfometați din cauză că vom ajunge să cumpărăm prea mult.

Sugestia 1: Planificați-vă mesele

Principalul motiv pentru 43% din cazurile în care mâncarea este risipită este faptul că aceasta se strică.

Uităm ce avem în frigider, congelator sau în dulapuri, în cazul în care nu le verificăm în mod regulat și nu ne planificăm mesele în concordanță cu alimentele care trebuie folosite mai întâi. Este important să știți care sunt alimentele pe care le aveți deja și să planificați porțiile pentru masa de Sărbători.

Sugestia 2: Cumpărați inteligent

Obiceiurile pe care le avem la cumpărături și deciziile pe care le luăm în supermarket sunt strâns legate de cantitatea de mâncare pe care o aruncăm. Nu trebuie să faceți cumpărături atunci când sunteți înfometați, deoarece aveți șanse mari de a sfârși prin a cumpăra mai mult decât aveți nevoie sau de a nu vă respecta lista de cumpărături.

Este important și să cunoașteți diferența dintre ”a se consuma înainte de” și ”a se consuma până la” :

– Data marcată cu ”a se consuma până la” indică siguranța alimentului. Acesta poate fi consumat până la data respectivă, însă nu și după. Acest tip de marcare a datei este găsit pe alimentele perisabile, care se strică repede, precum produsele din carne, pește sau salatele gata pregătite.

– Data marcată cu ”a se consuma înainte de” se referă la calitatea alimentului. Acesta va putea fi consumat și după data înscrisă, însă calitatea sa ar putea să nu mai fie la fel de bună. Aroma și textura pot fi ușor alterate. Acesttip de marcare apare pe alimentele congelate, uscate sau aflate într-o cutie/conservă.

Sugestia 3: Verificați ceea ce cumpărați

Este foarte important să știți ce conține produsul pe care doriți să îl achiziționați. De obicei, mesele de Crăciun sunt pline de E-uri, care provin din diverse alimente: pâinea, cozonacul, carnea etc. Pentru a vedea ce conține un produs și a face o alegere în cunoștință de cauză, puteți descărca aplicația gratuită InfoCons, care vă permite să scanați codul de bare al produselor și să aflați numărul de E-uri sau cantitatea de zahăr a acestuia, precum și multe alte informații.

Sugestia 4: Păstrați-vă alimentele bine

O mare parte din mâncarea pe care o risipim poate fi congelată sau pusă în frigider pentru a fi consumată ulterior. Păstrarea și folosirea potrivită a alimentelor în casele noastre nu ajută numai la siguranța acestora, ci ne și permite să le păstrăm pentru un timp mai îndelungat fără a se strica.

Sugestia 5: Folosiți-vă resturile

Preferăm de multe ori cea mai ușoară și convențională metodă de a prepara cina – să o luăm de la capăt – însă putem fi creativi și putem utiliza ce avem în frigider pentru a prepara o altă masă. Este important, mai ales în această perioadă, să folosim toate alimentele pe care le cumpărăm.

Sugestia 6: Compostați resturile!

Majoritatea resturilor din casă (40%) reprezintă material compostabil, precum bucățile de fructe sau legume, resturile alimentare sau zațul de cafea. Puteți utiliza cojile de fructe și legume pentru a obține compost pentru plantele din grădină, adunându-le într-un recipient special”, spune Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

La nivel global, aproape 1,3 miliarde de tone de alimente sunt irosite în fiecare an.

 
 
Close
Închide