De Valentina Postelnicu,

„Zilele acestea am dat peste un document care detalia cât trebuie să plătească cineva pentru a putea sta la spital alături de un copil bolnav care are peste 3 ani. Este vorba despre spitalul de pediatrie Brașov, iar suma se ridică la 80 lei/noapte”, a scris Năsui, el explicând ce înseamnă această taxă.

MASĂ: Prima componentă pare o glumă: li se promit părinților trei mese pentru suma de 7 lei pe zi. Ce anume se poate servi unui adult pentru 2,33 lei per masă? O simplă supă la cutie de la supermarket este în medie 2,34 lei. Evident că se mizează pe faptul că oamenii vor cumpăra altceva, cel mai probabil tot din incinta spitalului, că doar nu o să își lase copilul bolnav singur, doar pentru a merge să mănânce.

UTILITĂŢI: Apoi, avem secțiunea de utilități. Dacă mesele sunt puternic sub-evaluate, aici, deodată, avem o sumă de 35 de lei, pentru o persoană care stă în același salon cu pacientul pe care îl însoțește. Dacă e să ne uităm la consumul pe lună de energie al unei gospodării în România, vedem că 35 de lei este suma lunară plătită de o persoană (conform estimărilor World Energetic Council). Cu toate acestea, spitalul județean Brașov apreciază că această sumă este una corectă pe zi pentru un părinte care vrea să fie alături de copilul său bolnav.

DEZINFECTANŢI: Următorii 30 de lei pe zi bugetați sunt pentru dezinfectanți, în contextul în care o sticlă de dezinfectant concentrat pentru spital din care se fac 200 de litri de soluție de curățat se poate achiziționa pe piață cu 50 de lei. Nu mai vorbim aici despre toate scandalurile din jurul subiectului sau despre faptul că România este campioană la infecțiile nosocomiale. Acum, însoțitorii mai trebuie și să plătească pentru ele”, spune deputatul.

SPĂLĂTORIE: Ultima cheltuială de pe listă este cea pentru spălătorie, mai exact 8 lei pe zi. „Prețul pentru curățatul, spălatul și călcatul unui cearceaf la o curățătorie profesionistă în București este, în medie, de 7,9 lei. Să fie serviciile acestea mai de calitate la spitalul pediatric din Brașov?

Năsui spune că alocaţia mărită recent nu ar acoperi nici măcar două nopţi de cazare pentru aceşti părinţi.

„Și uite așa ajungem la suma de 80 lei pe noapte pentru a sta la spital cu un copil bolnav care are peste 3 ani. Noua alocație mărită nu ar putea acoperi nici măcar două nopți de cazare. La alte spitale din țară, această taxă este între 7 și 20 de lei pe noapte. Și așa mi se pare mult să taxezi un părinte care nu vrea decât să fie lângă copilul său. Mai ales în contextul în care, dacă e asigurat, plătește deja o groază de bani pentru sănătate”, spune el.

Potrivit parlamentarului, „această situație este cu atât mai sensibilă cu cât în fața porților spitalului sunt zeci de părinți care sunt la telefon și spun cum nu vor rămâne alături de copii pentru că nu își permit”.

„Astfel, copii chiar și în vârstă de 4 ani se trezesc după operații sau probleme medicale, singuri într-un pat de spital. Ce este în inima lor? Ce este în inima părinților care sunt nevoiți să-i lase? Cum arată asta pentru personalul medical? Așa consideră statul să facă: împiedică sau descurajează concurența, ne taxează 10% orice venit prin CASS pentru sănătate, iar când ne prinde la ananghie, ne mai taxează o dată. Însă, de această dată, vorbim despre drama unor copii vulnerabili cărora statul le interzice dreptul de a avea pe cineva drag aproape. Aici vedem cât ne costă cu adevărat sănătatea de stat”, mai spune Năsui.


Citeşte şi:

„Sicriul”, mașina de serviciu a polițiștilor. Moartea a doi agenți de la Postulul de Poliţie Transporturi Navale din Hârşova a fost un semnal de alarmă tras Ministerului de Interne încă de acum 4 ani