De Ana Hațeg,

Nico Cue (Stânga Europeană), Ska Keller (Partidul European al Verzilor), Jan Zahradil (Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor din Europa), Margrethe Vestager (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa), Manfred Weber (Partidul Popular European) şi Frans Timmermans (Partidul Socialiştilor Europeni) sunt cei șase candidați „cap de listă” ai familiilor politice europene.

Manfred Weber, candidatul PPE, considerat favorit la câștigarea funcției, spune că platforma sa politică se bazează pe o largă solidaritate în cadrul UE. El susține de asemenea proiecte pentru gestionarea unor probleme precum şomajul în rândul tinerilor şi migraţia.

Reprezentantul PPE a făcut apel la găsirea unor compromisuri pe subiecte precum comerţul şi schimbările climatice. De altfel, în timpul conferinței a fost atacat de Frans Timmermans, principalul său contracandidat, și de Ska Keller pe subiectul gestionării problemelor de mediu.

Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă, cunoscută pentru identificarea subterfugiilor care au permis companiilor Apple, Google şi Amazon să evite plata unor taxe în valoare de milioane, a vorbit despre taxarea în mod corect a corporaţiilor  și a cerut impozitarea digitală şi introducerea unui plafon pentru taxare.

Candidaţii Jan Zahradil şi Nico Cue au susţinut că răspunsul la principalele probleme ale Uniunii ar fi rezolvate printr-o prezenţă mai redusă a acţiunii comunitare (mai puţină Europă).

La rândul său, Frans Timmermans a vorbit despre naţionalism și extremism și a acuzat principalele partide politice din Europa că nu au putut evita ca susținătorii lor să se îndrepte spre aceste mișcări care câștigă tot mai mult teren în Europa.

„Este greşeala noastră. Se pare că nu i-am convins să rămână alături de noi. Se pare că au crezut în aceste propuneri şi acum sunt dezamăgiţi”, a spus candidatul social-democrat despre diviziunea creată de Brexit.

De altfel, Timmermans a declarat că „Brexitul a transformat Marea Britanie în ceva ce seamănă cu „Urzeala tronurilor” pe steroizi”.

De asemenea, Weber a promis că viitoarea Comisie va fi cea „a unui nou început”, întorcând pagina „Comisiei ultimei şanse”, o preluare a exprimării actualului preşedinte al organului executiv al UE, Jean-Claude Juncker.

De la dezbaterea de miercuri au lipsit însă reprezentanții forţelor populiste şi eurosceptice care, conform estimărilor, vor obţine rezultate bune la alegerilor europarlamentare, scriu agențiile internaționale.

Audiența dezbaterii a fost extrem de scăzută având în vedere că la urne sunt așteptați 427 de milioane de cetăţeni europeni în perioada 23-26 mai.


Citește și: Câștigătorul la Loto 6/49 și-a ridicat premiul: „Cine face ca mine, ca mine să pățească”


 

Leonard Doroftei a slăbit enorm în doar două luni, de când a părăsit România definitiv! Cum arată acum și ce face în Canada. VIDEO
GSP.RO

Leonard Doroftei a slăbit enorm în doar două luni, de când a părăsit România definitiv! Cum arată acum și ce face în Canada. VIDEO