Puștii care se joacă pe calculator vor ca părinții să nu mai fie AFK, poate chiar să fie noob sau măcar atunci când îi văd că stau la calculator să le zică GL, HF și poate să le dea un loot. Că s-au săturat de: „mai lasă calculatorul!”.

Da, nimeni nu înțelege despre ce-i vorba cu jocurile și cu limbajul jucătorilor, cu atât mai mult părinții care îi văd pe copii că stau cu orele lipiți de calculator. De aceea, organizatorii Bucharest Gaming Week au realizat un scurt dicționar de gaming. Cu ajutorul lui, vă traducem ce am zis mai devreme. AFK înseamnă „ Away From Keyboard”, adică departe de tastatură. Un “noob” este cineva care de-abia s-a apucat de un joc, un începător. GL, HF este o încurajare, înseamnă: “good luck, have fun!”, „succes, să te distrezi!”, iar loot este o recompensă care se dă în joc. Așadar, traducerea ar fi: „Puștii care se joacă pe calculator vor ca părinții să nu mai stea pe margine, poate chiar să încerce și ei să se joace sau măcar atunci când îi văd că stau la calculator să le zică «succes, să te distrezi» și poate și o recompensă”.

Da, e cam fantezist, să te gândești la un părinte atât de permisiv, dar nu e imposibil. Că, până la urmă, cei care se joacă pe calculator vor să fie înțeleși. „Ca orice domeniu, gamingul deține termeni specifici pe care un om din afară îi poate înțelege cu greu. Copiii sunt foarte pasionați de jocuri și folosesc foarte mulți acești termeni, uneori și în viața de zi cu zi. Prin prezentarea acestor termeni încercăm să înlesnim dialogul dintre generații. De exemplu, înțelegând acești termeni, un tată poate acum purta o conversație puțin mai elaborată despre esports și gaming cu fiul său”, explică Marius Radu, reprezentant al Bucharest Gaming Week.

Dicționar de gaming. Ce înseamnă să fii „noob” sau să primești un „loot”

O industrie de 145 milioane de dolari

Unde mai pui că gamingul pare să își creeze un univers paralel în țara noastră. Este în plină ascensiune și începem să avem rezultate notabile pe plan internațional. De pildă, o echipă de români a ajuns vicecampioană mondială la Counter Strike. Dar foarte important este mai ales felul cum s-a impus pe piața de afaceri.

„Trecerea de la o simplă joacă la o industrie cât se poate de serioasă s-a făcut destul de brusc și oamenii încă nu s-au obișnuit cu amploarea pe care a luat-o fenomenul esports. Sigur, succesul nu poate fi găsit doar în esports,  game development-ul fiind cea mai importantă industrie creativă de la noi din țară, industrie ce a generat în 2016 o cifră de afaceri de peste 145 de milioane de dolari. Vorbim aici despre studiourile de jocuri, de la cele mari până la cele independente, care crează jocuri pentru mobile, PC sau console”, mai explică Marius Radu.

Și cum piața înseamnă milioane de dolari, părinții s-ar putea trezi că, dintr-o joacă pe calculator, cresc de fapt un campion de talie mondială. „Pentru majoritatea oamenilor, ideea de jucător profesionist pe PC/consolă/mobil vine ca o mare surpriză. Cele mai bune exemple ar putea fi interviurile luate părinților jucătorilor profesioniști. Aproape toți au crezut la început că este o simplă joacă, dar câțiva ani mai târziu și-au dat seama că această joacă se poate transforma într-o carieră. după ce și-au văzut copiii participând la turnee în toată lumea și având un salariu foarte bun obținut din pasiunea lor. Pentru a înțelege amploarea luată de această industrie trebuie specificat că în lume există peste 2 miliarde de oameni care se joacă măcar un joc și aceștia generează peste 100 de miliarde de dolari anual”, spune Marius Radu.

Părinții ar putea să studieze dicționarul și să meargă pregătiți împreună cu copii lor la Bucharest Gaming Week al cărui eveniment central va fi la Romexpo, între 16 și 17 decembrie. La competițiile pregătite, premiile ajung la 16.000 de euro.

Mic dicționar de gaming

Noob

Un “noob” este cineva care de-abia s-a apucat de un joc și, evident, nu este foarte priceput. Cu toate acestea, el este dispus să învețe, iar sensul inițial al termenului nu a fost unul negativ. Totuși,  în timp, “noob” sau “n00b” a început să fie folosit atunci când cineva critică lipsa de îndemânare a altui jucător. Când ia o notă proastă, poate ar fi mai bine să-l numești “noob”, s-ar simți ca după un meci de CS:GO pierdut în ultima rundă.

AFK
Majoritatea jocurilor au mod de multiplayer, acest lucru însemnând că mai mulți oameni din întreaga lume se întâlnesc pe un server. Atunci când cineva nu întreprinde nicio acțiune se spune despre el că este “AFK”. Aceasta este o prescurtare de la “Away From Keyboard”, în traducere: “departe de tastatură”. P.S. E la fel de enervant ca atunci când cineva blochează intersecția!

Camping

Campingul, sau camparea, este un termen foarte des întâlnit în jocurile de tip First Person Shooter. Un jucător campează atunci când refuză să își părăsească poziția și preferă să stea într-un loc sigur, cât mai ascuns, unde nu își asumă mari riscuri. O mare parte dintre jucători critică această abordare și îi consideră lași pe cei care o practică. Cu toate acestea, camparea poate fi o strategie destul de eficientă în multe situații.

Rekt

Gamerii au început să folosească această expresie chiar și în afara jocurilor, termenul fiind implementat și în limbajul de zi cu zi. În esență, “rekt” își are originile în cuvântul „wrecked”, care înseamnă “naufragiat”, însă gamerii i-au dat un alt sens. După ce un jucător obține o victorie clară asupra adversarului, acesta îi spune: “you got rekt!”, punând în evidență faptul că victoria a fost una cât se poate de categorică. P.S. Între adulți, această expresie este de evitat. La auzirea termenului, mintea unui om trecut de 35 de ani, probabil, nu va zbura direct la un joc pe PC.

GL, HF / GG, WP

Înainte de meciuri, jucătorii tind să fie mai prietenoși unii cu ceilalți și de obicei echipele se încurajează. „GL, HF” este expresia folosită la începutul meciurilor. Aceasta înseamnă: “good luck, have fun!”, adică “mult noroc, distracție plăcută”. La finalul meciurilor, dacă sentimentul de fair-play dintre cele două echipe s-a menținut, jucătorii scriu “GG, WP”, prescurtarea de la “good game, well played”, în traducere: “bine jucat!”

Rage quit

Deși este unul dintre cele mai neplăcute momente dintr-un joc, se întâmplă uneori ca un concurent să părăsească serverul. Dacă jucătorul s-a enervat din cauza unei greșeli sau din cauză că nu mai poate recupera avantajul pe care adversarul îl are și iese brusc din joc, atunci are loc un “rage quit”, adică un “abandon furibund”. E ca și cum ai stinge televizorul când echipa ta e condusă cu 3-0.

Early access

De multe ori, companiile producătoare de jocuri preferă să testeze împreună cu utilizatorii viitoarele produse. Concret, dezvolatorii trimit invitații jucătorilor pentru a testa un joc înainte ca acesta să fie finalizat. Datorită implicării utilizatorilor, producătorii de jocuri vor putea identifica mai ușor eventualele greșeli și le vor putea repara înaintea lansării oficiale.

Loot

Majoritatea jocurilor sunt bazate pe un sistem de recompensă. Loot-ul reprezintă obiectele pe care le primești după ce elimini un inamic. Spre exemplu, în jocurile de strategie, după ce o unitate este distrusă de către jucător, acesta își poate însuși obiectele deținute de acea unitate.

Easter eggs

“Ouăle de Paște” sunt lucrurile ascunse dintr-un joc, spre exemplu un nou erou sau un nivel secret. De obicei, jucătorul trebuie să urmărească niște pași pentru a decoperi aceste elemente misterioase.

Clan

Majoritatea jocurilor de succes din prezent se bazează pe munca în echipă. Aceste echipe au fost denumite clanuri de către gameri și pot fi formate atât din prieteni, dar și din mai mulți utilizatori care nu se cunosc, dar care își unesc forțele în acel joc.

Lag

Cele mai multe dintre jocuri sunt online, așa încât conexiunea la internet este un element foarte important. Câteodată, atunci când internetul nu funcționează corespunzător, apare lag-ul. Acesta se manifestă sub forma unui timp de răspuns neobișnuit de mare dintre comenzile trimise de PC-ul sau consola jucătorului și serverul care găzduiește jocul. Lag-ul este de obicei foarte enervant și te poate face să-ți pierzi plăcerea de a te juca. E ca și cum s-ar juca fotbal în mocirlă.


Citește și: 

Doi frați s-au regăsit, din întâmplare, după 30 de ani

Urmărește-ne pe Google News
Arbitra de la Australian Open: „Aveţi vreo întrebare înainte de meci?” » Ce a putut să întrebe Kyrgios
PARTENERI - GSP.RO
Arbitra de la Australian Open: „Aveţi vreo întrebare înainte de meci?” » Ce a putut să întrebe Kyrgios
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Cod Rutier 2022. O nouă propunere de modificare îi revoltă pe şoferi: "Sub nicio formă, este inutilă!"
Observatornews.ro
Cod Rutier 2022. O nouă propunere de modificare îi revoltă pe şoferi: "Sub nicio formă, este inutilă!"
Horoscop 20 ianuarie 2022. Leii, chiar dacă se văd deja încălecați pe niște cai mari, ar fi bine să stea cuminți, măcar pentru moment
HOROSCOP
Horoscop 20 ianuarie 2022. Leii, chiar dacă se văd deja încălecați pe niște cai mari, ar fi bine să stea cuminți, măcar pentru moment
Maxim a fost răpit de lângă bunica sa. Poliția i-a găsit cadavrul îngropat într-un 'mormânt' de beton
Știrileprotv.ro
Maxim a fost răpit de lângă bunica sa. Poliția i-a găsit cadavrul îngropat într-un 'mormânt' de beton
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
Telekomsport
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat
PUBLICITATE
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat