„România nu se confruntă în prezent cu un fenomen terorist, riscul rămânând în continuare scăzut. Ca urmare a măsurilor restrictive privind deplasarea persoanelor, impuse în spațiul european, dar nu numai, a scăzut numărul foștilor membri sau al persoanelor având legături cu entități teroriste, ajunse în România”, a informat DIICOT în raportul de activitate pe 2021 prezentat luni, 28 februarie.
„Susținătorii din țara noastră ai unor organizații teroriste au continuat să deruleze unele activități de sprijin, însă acestea au fost lipsite de consistență și amploare”, a precizat instituția.
Potrivit DIICOT, „în continuare, autoradicalizarea unor cetățeni români reprezintă principalul risc”, iar mediul online este cel mai frecvent folosit în acest scop.
„Persoanele care parcurg acest proces efectuează activități de propagandă pentru organizații teroriste străine cu ideologie islamistă. Mediul cel mai frecvent utilizat pentru desfășurarea activităților infracționale de acest tip este online, iar categoria principală de risc o reprezintă persoanele minore”, a transmis DIICOT.
Nu sunt previzionate modificări substanțiale în anul 2022 în ce privește natura și nivelul amenințării teroriste în România. Principalul risc de origine externă l-ar putea reprezenta încercările de tranzitare a frontierelor naționale de către persoane asociate sau susținătoare ale entităților teroriste sau radicale.
Comunicat DIICOT:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro