„Agricultura nu mai seamănă cu o răscoală țărănească, cu coasă, cu furci, cu topoare, ci este o știință. Avem nevoie de specialiști care să cunoască tehnologiile moderne, cum ar fi un tractor, o combină, o dronă. Dacă nu reușim să educăm noile generații să aibă grijă de natură, atunci suntem fără polenizatori. Și întrebarea mea este ce ar fi atunci cu această lume, dacă nu am avea albine sau fluturi ori alte insecte care să realizeze polenizarea?”, este opinia lui Vasile Benedek despre învățământul tehnic.
Directorul Benedek a ținut, de pe scena Ateneului Român, o pledoarie pentru elevii care aleg să studieze agricultura: „Nimeni nu vrea probabil să fie agricultor. Dar aceștia sunt copiii care pun pâine pe masă și cine nu consumă pâine să nu-i aplaude. Meritul este al copiilor și al tinerei generații care prin munca lor vor duce valorile mai departe și sper că vom avea un viitor bun și în România, așa cum am văzut în alte țări în care am fost în mobilitate.”
Directori premiați pentru antreprenoriat și egalitate de șanse
În cadrul galei „Directorul Anului pentru Inovare” au mai fost premiați pentru antreprenoriat Diana Brătucu, de la Școala Gimnazială „Traian” din Craiova (jud. Dolj), pentru Egalitate de Șanse, Rosemarie Delia Cocoană de la Școala Gimnazială Eșelnița (jud. Mehedinți).
Titlul „Directorul anului 2023” a fost obținut de Raluca Mariana Cozma de la Școala gimnazială „Ion Ghica” din Iași.
- Premiile Directorul Anului sunt o inițiativă a Asociației pentru Valori în Educație (AVE) și fiecare câștigător a primit un premiu de 3.500 de euro și un loc în Programul de Transformare a Școlilor din România, o inițiativă care să sprijine școlile să facă schimbări profunde astfel ca elevii lor să înregistreze un progres.
Au redus abandonul școlar
Premiul Directorul anului 2023 a mers la Raluca Mariana Cozma care a atras fonduri de peste 787.000 de euro în patru ani de activitate pentru Școala gimnazială „Ion Ghica” din Iași. A renovat școala, a contribuit la reducerea absenteismului și creșterea rezultatelor elevilor. De asemenea, prin schimburi de experiență, aceasta a dus 36 de profesori și 62 de elevi în școli din străinătate.
Premiul pentru Antreprenoriat a revenit Dianei Brătucu de la Școala Gimnazială „Traian” din Craiova, fiindcă a reușit să doteze cu materiale digitale 90% din școală, utilizează catalogul electronic și a îmbunătățit comunicarea cu părinții.
Rosemarie Delia Cocoană a primit premiul pentru Egalitatea de Șanse pentru inițiativele pentru elevii din comunitatea romă și din familiile defavorizate care compun 70% din colectivul școlii. A scăzut cu 25% numărul elevilor corigenți și repetenți și a crescut cu 20% numărul elevilor care obțin rezultate bune la învățătură.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Elye • 04.11.2023, 20:17
Felicitări, fonduri europene de peste 700 de mii de euro sau digitalizată școala, parcă aș fi văzut cu ochii imaginației la cele descrise, privire în viitor...