• În decembrie 2019, Libertatea scria că Teodor Meleșcanu a numit în decembrie 1989, la o conferință internațională, ”zvonuri de presă” masacrul de la Timișoara.
  • Acest fapt fusese relatat de diplomații americani și canadieni, conform altor documente diplomatice din țările respective.
  • Meleșcanu a infirmat episodul, spunând că totul este ”o aiureală”, că el nu a negat evenimentele de la Timișoara, ba chiar că le-ar fi spus diplomaților că dacă acestea sunt reale, atunci vinovații ”trebuie să fie trași la răspundere”.
  • De fapt, el se referea la tragerea la răspundere a manifestanților care erau împușcați pentru că demonstrau la Timișoara împotriva lui Ceaușescu!
  • Ce a spus delegația României din 1989, condusă de Teodor Meleșcanu, apare negru pe alb în telegramele trimise de ambasada României de la Viena către Ministrul de Externe al lui Ceaușescu.
  • Conform acestor telegrame, Teodor Meleșcanu îi mințea vehement pe diplomații străini prezenți la două reuniuni OSCE, încercând astfel să ascundă crimele de la Timișoara.
  • Reacția lui și documentele pe care ziarul le publică azi arată că șeful Senatului României este un dublu mincinos. 

Telegramele pe care le publică Libertatea au fost trimise de fostul ambasador al României la Viena Trandafir Cocârlă către Ministerul Afacerilor Externe de la București, pe 19 și 20 decembrie 1989, și arată clar că delegația României le-a ascuns adevărul diplomaților străini în privința crimelor de la Timișoara.

Actualul președinte al Senatului și fost ministru de Externe Teodor Meleșcanu era în acel moment secretar I la Departamentul Securitate Internațională și Dezarmare din MAE și a participat la ambele reuniuni de la Viena.

”Știri de presă neconfirmate”

Prima telegramă, din 19 decembrie, a fost trimisă după o ședință de informare pe tema tratativelor militare la care participau numeroși diplomați străini, care au folosit momentul și au criticat România pentru evenimentele de la Timișoara.

Delegația România a răspuns violent.

”Tovarășului ministru Ion Stoian”, începe telegrama. Diplomații arată că la ședință ”s-au făcut următoarele alegații la adresa țării noastre: 

Ambasadorul Spaniei, în numele țărilor membre ale NATO, a exprimat ”Surpriza lor enormă și durerea în legătură cu represiunea brutală contra drepturilor și libertăților omului, care a avut loc în orașul Timișoara

Telegrama 063.296 din 19 decembrie 1989:

Și șeful delegației ungare ”a protestat energic”, notează ambasada României la Viena. ”Atacurile cele mai brutale și mai violente le-au conținut declarațiile reprezentanților SUA, Franței și Austriei”, care au amenințat cu sancțiuni împotriva regimului Ceaușescu.

Cum consemnează ambasada României că a reacționat delegația noastră, condusă de Teodor Meleșcanu? ”Delegația română a respins în modul cel mai ferm și mai categoric atacurile la adresa țării noastre, folosind indicațiile  transmise prin circulara nr. 20/016872 din 19 decembrie 1989”.

Mai exact, Meleșcanu a numit crimele regimului Ceaușescu de la Timișoara și revolta oamenilor ”colportarea unor zvonuri” și ”știri de presă neconfirmate”!

”Este un fapt deplorabil de a se folosi un asemenea cadru pentru colportarea unor zvonuri și știri de presă neconfirmate și este profund regretabil că pe această bază unele delegații au găsit de cuviință să ia poziții dușmănoase la adresa țării noastre. Asemenea abordări reprezintă un act total inacceptabil de amestec în treburile interne ale unui stat suveran și independent care contravine spiritului și literei actului final”, a spus delegația română, conform relatării ambasadorului Cocârlă.

”Indiferent cine ar fi, nu-i este îngăduit să încalce legile țării fără a suporta consecințele sale”, spunea Meleșcanu, preluând retorica lui Nicolae Ceaușescu, care-i amenința de românii care nu mai suportau dictatura, frigul și foamea.  

Documentele MAE român arată că Meleșcanu a mințit și în 1989, și acum. În fața diplomaților străini, el numea crimele de la Timișoara ”zvonuri colportate în scopuri dușmănoase”
Telegrama ambasadorului României la Viena din 19 decembrie 1989

Telegrama diplomatică românească vine să confirme cu exactitate relatarea diplomaților canadieni de la Viena. 

Canadienii explicau cum Teodor Meleșcanu, ”șeful delegației României”, s-a declarat șocat de graba și de duritatea cu care este criticat Guvernul său, critici bazate pe ceea ce îi par a fi doar zvonuri și relatări nefondate din presă”.

Telegrama respectivă, obținută de jurnalistul și profesorul canadian Stanley Tromp, a fost publicată de Libertatea în urmă cu trei săptămâni.

Documentele MAE român arată că Meleșcanu a mințit și în 1989, și acum. În fața diplomaților străini, el numea crimele de la Timișoara ”zvonuri colportate în scopuri dușmănoase”
Telegrama diplomatică canadiană din 19 decembrie 1989

”Nu avem cunoștință despre așa-zisele evenimente de la Timișoara”

A doua telegramă a ambasadorului Cocârlă a plecat pe 20 decembrie 1989, după o nouă reuniune diplomatică de la Viena, care s-a desfășurat după același tipic, cu mai mulți oficiali străini acuzând represiunea guvernului României împotriva propriilor cetățeni și amenințând cu sancțiuni.

Încă o dată, delegația României a răspuns cu o minciună.

”La încheierea ședinței, delegația română a respins în modul cel mai ferm și mai categoric atacurile la adresa țării noastre, folosind indicațiile transmise prin Circulara din 19 decembrie.

Delegația a arătat cu toată claritatea că nu are cunoștință despre așa-zisele «evenimente de la Timișoara». Totodată a subliniat cu fermitate că respinge cu hotărâre orice încercări de amestec în treburile interne ale României, stat liber și independent, orice încercare de nesocotire a atribuțiilor fundamentale ale independenței și suveranității naționale, indiferent din partea cui ar veni”, spune telegrama trimisă către MAE de ambasadorul român la Viena, acum 30 de ani.

Reprezentanții Spaniei și Franței au atras atenția delegației conduse de Meleșcanu că regimul a închis granițele țării, că nu permite accesul presei la Timișoara și nici măcar al diplomaților.

Documentele MAE român arată că Meleșcanu a mințit și în 1989, și acum. În fața diplomaților străini, el numea crimele de la Timișoara ”zvonuri colportate în scopuri dușmănoase”
Telegrama ambasadorului român la Viena din 20 decembrie 1989

Încă o dată, telegrama românească a confirmat perfect o altă depeșă diplomatică trimisă de diplomații americani, care atribuiau toate declarațiile de mai sus lui Teodor Meleșcanu. Libertatea a publicat și acest document diplomatic în urmă cu trei săptămâni.

Documentele MAE român arată că Meleșcanu a mințit și în 1989, și acum. În fața diplomaților străini, el numea crimele de la Timișoara ”zvonuri colportate în scopuri dușmănoase”
Telegrama diplomatică americană din 20 decembrie 1989

Meleșcanu a mințit și după 30 de ani

În urmă cu trei săptămâni, în ciuda dovezilor oferite atunci, Teodor Meleșcanu nega ”aiurelile” diplomaților străini.

”Este o aiureală. Ceea ce am spus, și ar trebui să fie și pe bandă, este că sunt într-adevăr informații de presă și că dacă s-a întâmplat o represiune sângeroasă, așa cum spun acele informații, cei vinovați trebuie să fie trași la răspundere”, a spus fostul ministru de Externe pentru Libertatea.

De menționat că pe 16 decembrie anul trecut, Meleșcanu a omagiat în ședința solemnă a Parlamentului memoria victimelor Revoluției din 1989.

De la pupitrul Parlamentului, Teodor Meleșcanu a vorbit despre „datoria noastră conștientă și sinceră prin care aducem și un omagiu tuturor celor care au luptat pentru libertate și care au pus piatra de temelie pentru dezvoltarea și consolidarea democrației românești”.

Șeful Senatului a rememorat în discurs „dorința de a rupe legătura cu trecutul și de a vedea sfârșitul comunismului. Am prețuit, mai mult decât orice, ideea de libertate, de egalitate de șanse și de prosperitate și am dorit să construim o societate democratică cu o economie de piață liberă”.

Astăzi, nu mai vorbim despre telegrame ale ambasadelor străine despre atitudinea lui Teodor Meleșcanu, ci despre telegramele ambasadei României. Ele confirmă că șeful Senatului este un mincinos în serie: i-a mințit pe străini acum 30 de ani, când compatrioții săi erau uciși, și îi minte azi pe români.

Cele două telegrame ale ambasadorului român la Viena pot fi consultate în întregime mai jos:

jpg2pdf
Citeşte şi:

Teodor Meleșcanu s-a opus la OSCE, în decembrie 1989, păstrării unui moment de reculegere în memoria victimelor de la Timișoara. Șeful Senatului neagă: ”E o aiureală”

În timp ce Meleșcanu nega morții de la Timișoara, președintele Italiei a făcut un gest extraordinar prin care l-a înfruntat pe Ceaușescu!

DOCUMENTE | Ambasada SUA, acum 30 de ani: ”Epoca de aur a lui Ceaușescu s-a terminat”. Șocul diplomaților care au crezut, până la final, că dictatorul va supraviețui

„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
PARTENERI - GSP.RO
„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
Kamara rupe tăcerea despre iubita lui Reghecampf: “Cea mai mare ruşine pentru o femeie”
Playtech.ro
Kamara rupe tăcerea despre iubita lui Reghecampf: “Cea mai mare ruşine pentru o femeie”
ANIMAŢIE GRAFICĂ. Patru jandarmi au intrat cu maşina într-o groapă nesemnalizată, apoi au vrut să ascundă ruşinea
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ. Patru jandarmi au intrat cu maşina într-o groapă nesemnalizată, apoi au vrut să ascundă ruşinea
Horoscop 30 noiembrie 2021. Scorpionii se concentrează prea mult pe ceea ce nu știu, pe ce nu pot afla și se consumă degeaba
HOROSCOP
Horoscop 30 noiembrie 2021. Scorpionii se concentrează prea mult pe ceea ce nu știu, pe ce nu pot afla și se consumă degeaba
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
Știrileprotv.ro
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Telekomsport
Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie