Cuprins:
Factori care influenţează piaţa petrolului
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 0,4%, ajungând la 76,23 dolari pe baril la ora 08.00 GMT. În paralel, ţiţeiul West Texas Intermediate din SUA a înregistrat o scădere similară, ajungând la 73,69 dolari pe baril.
Deşi petrolul a cunoscut o creştere în ultimele cinci sesiuni, datorită speranţelor legate de creşterea cererii, puterea dolarului american rămâne o preocupare pentru investitori. Un dolar mai puternic face achiziţia de mărfuri denominate în dolari mai costisitoare pentru cumpărătorii care folosesc alte monede.
Investitorii aşteaptă cu interes minuta ultimei şedinţe a Fed, programată pentru miercuri, precum şi raportul privind salariile din decembrie, care va fi publicat vineri. Aceste informaţii ar putea oferi indicii importante despre perspectivele ratei dobânzii şi consumul de energie.
Evoluţii pe piaţa globală
Saudi Aramco, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anunţat o creştere a preţurilor ţiţeiului pentru cumpărătorii asiatici în februarie, pentru prima dată în ultimele trei luni. Această decizie ar putea influenţa dinamica pieţei în perioada următoare.
În acelaşi timp există îngrijorări legate de posibile sancţiuni mai dure împotriva Iranului şi Rusiei, doi producători importanţi de petrol. Conform Reuters, administraţia Biden intenţionează să impună noi sancţiuni Rusiei, vizând veniturile sale din petrol.
Perspective pentru piaţa petrolului
Goldman Sachs estimează o scădere a producţiei şi exporturilor Iranului în al doilea trimestru, ca urmare a schimbărilor de politică şi a posibilelor sancţiuni mai dure. Producţia Iranului ar putea scădea cu 300.000 de barili pe zi, ajungând la 3,25 milioane bpd.
În SUA, numărul platformelor petroliere, un indicator al producţiei viitoare, a scăzut cu unul, ajungând la 482 săptămâna trecută, conform unui raport al firmei Baker Hughes.
Cu toate acestea, piaţa globală a petrolului se confruntă cu un surplus de ofertă în acest an. Analiştii estimează că o creştere a ofertelor non-OPEC va compensa în mare măsură creşterea cererii globale, existând şi posibilitatea unei creşteri a producţiei în SUA.