Mergi direct la conținut »
Domenii cheie din Guvern, conduse de miniştri fără pregătire de specialitate: Un secretar şcolar la Interne, un designer la Apărare şi un inginer de la "parfumerie" la Fonduri Europene
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Domenii cheie din Guvern, conduse de miniştri fără pregătire de specialitate: Un secretar şcolar la Interne, un designer la Apărare şi un inginer de la "parfumerie" la Fonduri Europene

Domenii cheie din Guvern, conduse de miniştri fără pregătire de specialitate: Un secretar şcolar la Interne, un designer la Apărare şi un inginer de la „parfumerie” la Fonduri Europene

Anul 2018 a văzut o serie de remanieri guvernamentale, mulţi miniştri au plecat, alţii au revenit pe posturi. Poza mare rămâne însă aproape la fel: domenii importante din Guvern sunt în continuare conduse de miniştri care nu au pregătire în acea sferă de activitate. Libertatea vă prezintă ministerele la cârma cărora sunt miniştri fără specializare, dar şi cazurile în care portofoliile sunt deţinute de specialişti.

De Ștefan Pană,

De exemplu, Ministerul de Interne, condus de Carmen Dan, a fost cel mai atent observat în spaţiul public, pentru că ministrul şi-a început cariera ca secretară la Şcoala generală nr. 3 din Videle, Teleorman.

Carmen Dan, ministrul de Interne (FOTO: Vlad Chirea / Libertatea)

Domenii cheie din Guvern, conduse de miniştri fără pregătire de specialitate

A urmat apoi o carieră de 8 ani în domeniul bancar: mai întâi ca referent la Banca Agricolă din Videle, apoi ca operator de ghişeu la o altă bancă. Pentru MAI s-a pregătit cât a fost subprefect şi apoi prefect de Teleorman, între 2012 şi 2016.

Recent a revenit în Guvern şi Gabriel Leş, ca ministru al Apărării. A ocupat acelaşi portofoliu şi în 2017, timp de 6 luni. CV-ul său a rămas însă cam la fel: la bază, cel care organizează apărarea naţională a României este economist, specializat în marketing.

Gabriel Beniamin Leș, ministrul Apărării

Primele sale locuri de muncă au fost la o firmă care se ocupa de design pentru culegerea textelor, înainte de tipărire. Cu un an înainte să devină prima dată ministru al Apărării, Gabriel Leş finalizează cursuri la Colegiul Naţional de Apărare, în domeniul securităţii şi bunei guvernanţe.

Energia şi „ferofluidele”, parfumul şi fondurile UE

Un caz la fel de mult discutat a fost cel al ministrului Energiei, Anton Anton. A absolvit Facultatea de Mecanică, apoi şi-a făcut doctoratul de la Institutul pentru Construcţii. Numele tezei sale de doctorat i-a făcut pe mulţi să se întrebe ce legătură este între ministerul pe care îl conduce şi profesia sa: „Cercetări asupra mişcării de translaţie a ferofluidelor în absenţa şi în prezenţa unui câmp magnetic exterior”.

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă

Anton Anton, ministrul Energiei

Domenii cheie din Guvern, conduse de miniştri fără pregătire de specialitate

Fondurile Europene sunt gestionate de Rovana Plumb, care a fost europarlamentar, dar înainte de asta a absolvit facultatea de Utilaje și Ingineria Proceselor Chimice. S-a angajat înainte de 1989 la SC Miraj – cunoscuta încercare autohtonă de a crea un brand de parfumuri. A fost inginer acolo până a ajuns să conducă întreprinderea, ca ma apoi să conducă şi destinele de la Gerovital.

Dacă vorbim despre Turism, dăm de Bogdan Trif, care are pregătire amplă, însă în cu totul alte domenii. Ar putea fi ministru al Agriculturii, pentru că este ingier agronomist. Sau al Mediului, pentru că a făcut cursuri de management al sistemelor ecologice. Sau chiar al Justiţiei, pentru că este şi absolvent de Drept. Dar, cumva, Bogdan Trif a ajuns să se ocupe de Turism, tocmai unde nu a strâns niciun fel de experienţă prealabilă.

Scandal la ședința CEx al PSD! Viorica Dăncilă a ieșit plângând din sală
Recomandări

Scandal la ședința CEx al PSD! Viorica Dăncilă a ieșit plângând din sală

Bogdan Trif, ministrul Turismului

Domenii cheie din Guvern, conduse de miniştri fără pregătire de specialitate

La Cultură, noul ministru Daniel Breaz este matematician, iar la Mediu ministru este Ioan Deneş, care a absolvit o facultate de subingineri, apoi a lucrat la CFR ca electrician.

Miniştrii cu studii

Sunt în acest Guvern şi deţinători de portofolii care au studiat în domeniul pe care îl conduc. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, este la bază magistrat şi a fost şi membru al Curţii Constituţionale. Teodor Meleşcanu, şeful de la Externe, este diplomat de carieră, încă din 1966. Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, lucrează în administraţia publică centrală din 1991, în mai toate ministerele, şi este la bază economist.

Petre Daea este inginer agronom şi a lucrat în acest domeniu din 1973. Noul ministru al Sportului, Constantin-Bogdan Matei, este la bază profesor de sport.

Close
Închide
  Close