Pe scurt lucrurile stau cam aşa. Preşedintele Donald Trump l-a demis fără multe explicaţii pe directorul FBI James Comey. Fostul şef al agenţilor federali a depus mărturie sub jurământ în faţa unei comisii a Senatului american. În urma acestei mărturii au ieşit la iveală detalii cu privire la solicitările preşedintelui ales al SUA la adresa FBI. Conform lui Comey, el si Trump au discutat de nouă ori, de trei ori faţă în faţă şi de şase ori la telefon. S-au întâlnit prima oară la Trump Tower, apoi la cină la Casa Albă.
Care erau interesele din spatele discuţiilor?
James Comey a declarat în Senat că Trump încerca să construiască o relaţie de subordonare de tip patronat cu el. După spusele fostului boss al FBI, Trump dorea în principal două chestiuni concrete şi una abstractă. Cele două concrete erau următoarele :
- Preşedintele ales dorea ca FBI să îl susţină în incercarea de a dovedi că nu a avut nicio tangenţă cu prostituate în Rusia. Mass media din SUA a afirmat că Trump ar putea fi şantajat de ruşi în urma unor scandaluri cu prostituate şi perversiuni sexuale în care se presupune că ar fi fost implicat şi înregistrat Donald Trump. Comey a menţionat că Trump pleda pentru propria nevinovăţie şi dorea să îi discrediteze pe cei care afirmau că este implicat în acest scandal sexual. Trump a admis că ar fi bine de ştiut dacă unii ASOCIAŢI SATELIT ai săi ar fi putut avea contacte cu Rusia dar el personal nu este implicat.
- Trump voia ca FBI să renunţe investigaţia asupra fostului consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Michael Flynn, bănuit de contacte ‘ nepotrivite cu ruşii, în special cu ambasadorul Rusiei în USA. Tot mass media americană a avansat ideea că victoria în alegeri a lui Trump s-ar datora într-un procent semnificativ Rusiei dar momentan nu e nimic dovedit. Investigaţia asupra lui Flynn este condusă atât de FBI cât şi de Congresul American. Sustinătorii lui Trump acuză cele două instituţii că ar căuta nod în papură (sub forma suspendării) peşedintelui. Trump însuşi ar fi spus că Flynn e „Băiat bun” şi a recomnadat renunţarea la investigaţii în ceea ce-l priveşte.
Donald Trump a cerut FIDELITATE dar a primit ONESTITATE. Care e diferenţa?
A treia chestiune, cea abstractă, cerută de Donald Trump lui James Comey face subiectul psihologiei politice fine şi a limbajului diplomatic cu subînţeles. Comey a păstrat note scrise după fiecare întrevedere personală cu preşedintele. Din ele reiese că Trump i-a cerut LOIALITATE personală. Comey a adăugat că îi oferă ONESTITATE apoi a urmat un moment stânjenitor de linişte între cei doi. Din punct de vedere psihologic FIDELITATEA la cere se referea Trump este un soi de răspundere pe care şeful FBI urma să o aibă exclusiv în faţa preşedintelui. Prin definiţie, fidelitatea exclude contactul cu alte părţi. Expresia „ Vreau FIDELITATE!” s-ar traduce psihologic “ Tot ce ştii tu îmi spui doar mie şi nimănui altcuiva”. E un mod fin de manipulare prin limbaj cu subînţeles. Comey cunoştea însă noţiuni de psihologie politică şi a răspuns “Ofer ONESTITATE!”. Pe scurt asta înseamnă “ Tot ceea ce aflu am să transmit în mod nealterat atât ţie ca preşedinte căt şi tuturor celor îndreptăţiţi să ştie respectivele informaţii” . Ei nu au folosit verbal aceste traduceri psihologice dar le-au gândit. Psihologia politică este una dintre cele mai rafinate, subversive, manipulatorii, diplomatice şi fascinante ramuri ale psihologiei generale.
Cezar Laurențiu Cioc
Rezultate BAC toamnă 2024. Notele, publicate pe edu.ro.