Produsul Intern Brut (PIB), un indicativ-cheie al creșterii globale a economiei americane, a scăzut cu 0,3% în primul trimestru al anului, o diferență netă față de creșterea de 2,4% din ultimul trimestru din anul trecut. Această contractare – prima de la începutul anului 2022 – riscă să ducă Statele Unite în recesiune tehnică.

Tarifele lui Trump sunt percepute negativ

Pe acest fundal, încrederea consumatorilor americani a scăzut la 32%, cel mai mic nivel de la recesiunea din 1990, notează ziarul britanic.

Donald Trump și-a petrecut o mare parte din primul trimestru amenințând cu tarife țările vecine Statelor Unite, China și restul lumii.

La câteva zile din al doilea trimestru, care nu este inclus în datele Biroului de analiză economică al Departamentului Comerțului, președintele american a anunțat tarife mai mare pentru zeci de țări, după care le-a amânat, cu excepția Chinei. În prezent, administrația Trump percepe un tarif universal de 10% la bunurile importate din mare parte din lume, plus un tarif de 145% la importurile din China.

Analiștii sunt pesimiști

Potrivit The New York Times, analiștii se așteaptă la o încetinire a cheltuielilor și investițiilor în lunile următoare, în condițiile în care tarifele determină creșteri de prețuri și provoacă incertitudini pentru companii.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Principalii indici de pe Wall Street au deschis în scădere miercuri, după publicarea raportului Biroului de analiză economică al Departamentului Comerțului, amplificând astfel îngrijorările cu privire la impactul economic al politicilor tarifare ale lui Trump.

Donald Trump dă vina pe Joe Biden

Criticat din cauza tarifelor inclusiv de șeful Rezervei Federale, Donald Trump le-a cerut miercuri americanilor să fie răbdători și a dat vina, în stilu-i caracteristic, pe predecesorul său democrat la Casa Albă, Joe Biden.

„Aceasta este bursa lui Biden, nu a lui Trump. Țara noastră va avea un boom, dar trebuie să scăpăm de povara lui Biden”, a susținut președintele american.

„Acest lucru va dura ceva timp, nu are NIMIC DE-A FACE CU TAXELE, doar că ne-a lăsat cu cifre proaste. Când va începe boom-ul, va fi cum nu a mai fost. FIȚI RĂBDĂTORI!!!”, a insistat Trump.

Nu se mai facă angajări

Potrivit unui alt comunicat, publicat miercuri dimineaţă, crearea de locuri de muncă în sectorul privat din Statele Unite a încetinit brusc în aprilie, situându-se sub aşteptări.

Aceste date sunt publicate în timp ce Donald Trump a sărbătorit, marţi, primele 100 de zile ale celui de-al doilea mandat al său, care a început pe 20 ianuarie.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

„De obicei, cred că impactul preşedinţilor asupra performanţelor economice este supraestimat, în special în primele 100 de zile de mandat”, a declarat pentru AFP Tara Sinclair, profesor de economie la Universitatea George Washington, înainte de publicarea cifrelor referitoare la PIB. „Dar de data aceasta”, a adăugat ea, „este diferit, deoarece saltul importurilor este rezultatul direct al unei strategii a cumpărătorilor de a evita tarifele preşedintelui”.

Riscul unui efect de bulgăre de zăpadă devastator

Un efect de bulgăre de zăpadă devastator nu poate fi exclus: consumatori care îşi revizuiesc priorităţile, distribuitori cu mai puţine lucruri de vândut, transportatori lipsiţi de bunuri de livrat, planuri de concediere etc. „Chiar şi guvernul recunoaşte că va fi dureros pe termen scurt, iar întrebarea pe care ne-o punem acum este: «Va merita pentru cetăţenii americani?»”, spune Tara Sinclair. În opinia sa, politica vamală, care ar trebui să favorizeze industria naţională, este în prezent prea imprevizibilă pentru a încuraja companiile să dezvolte produse „fabricate în Statele Unite”.

„Riscul este că nu vom produce mai mult în Statele Unite şi, în acelaşi timp, vom pierde capacitatea de a cumpăra ieftin din străinătate”, a punctat Sinclair.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.