MENIU CAUTĂ

Emmanuel Macron susține că l-a convins pe Donald Trump să nu retragă trupele americane din Siria

Distribuie

Preşedintele Franţei a acordat un interviu în care a catalogat drept "un succes militar" atacul a fost lansat asupra Siriei, sâmbătă dimineaţă, precizând însă că acestea nu reprezintă o declaraţie de război. Totodată, Emmanuel Macron spune că l-a convins pe Donald Trump să nu retragă trupele americane din Siria, relatează AFP.

Preşedintele francez a oferit mai multe detalii despre loviturile occidentale împotriva regimului de la Damasc, într-un interviu acordat postului de televiziune BFMTV.

„Am reuşit operaţiunea pe plan militar”, a declarat Emmanuel Macron. La scurt timp după atacul lansat de SUA, Franţa şi Marea Britanie, preşedinţia franceză a transmis un comunicat de presă cu detalii despre atac, în timp ce liderii american şi britanic au apărut în public pentru a face acest lucru. Acum a fost prima oară când Emmanuel Macron a făcut declaraţii în public despre acest atac.

Totodată, el a precizat că l-a convins pe Donald Trump să nu retragă trupele americae din Siria. „În urmă cu zece zile, preşedintele Trump spunea că Statele Unite au vocaţia de a se dezangaja din Siria, l-am convins că este necesar să rămână acolo (…). Vă pot asigura că l-am convins că trebuie să rămână pe termen lung”, a spus şeful statului francez.

Referitor la atacul de sâmbătă dimineaţă, Emmanuel Macron a ţinut să sublinieze că loviturile nu sunt o declaraţie de război la adresa Siriei, ci că Franţa îşi doreşte găsirea unei poliţii politice „incluzive” pentru a ieşi conflict început în urmă cu şapte ani.

„Finalitatea este de a construi ceea ce numim o soluţie politică incluzivă”, a spus el. Pentru a se ajunge la „această soluţie durabilă”, „trebuie să vorbim cu Iranul, Rusia şi Turcia”, a declarat Emmanuel Macron.

SUA, Franța și Marea Britanie au lansat, sâmbătă dimineață, atacuri către mai multe ținte guvernamentale din Siria, după atacul din orașul Douma. Mai multe înregistrări de pe rețelele sociale arată bombardamentele din capitala Damasc și orașul Homs, atacurile stânind reacții dure din partea Rusiei.

De asemenea, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a convocat sâmbătă o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a propune condamnarea atacului alianței occidentale, dar votul a fost negativ.


Citește și: SUA amenință Siria cu noi lovituri în cazul unui alt atac chimic. Trump: ”Armele sunt încărcate”


Citește mai multe despre Siria pe Libertatea.

Comentarii