De Mirela Neag, Răzvan Luţac şi Cătălin Tolontan

  • În fiecare an, medicii veterinari merg în bătăturile oamenilor în februarie-mai.
  • Însă anul acesta, pe 13 februarie 2018, când deja existau mai multe focare confirmate de pestă africană, Geronimo Brănescu a înlocuit inspecția cu o analiză din birou!
  • Ordinul pe care-l publicăm este un simbol pentru genul de guvernare ”din vorbe”.
  • Invocând probleme financiare, Geronimo Brănescu dă Ordinul 17/2018 în care hotărăște că verificarea animalelor din februarie – mai se înlocuiește cu ”o analiză în detaliu” a trecutului!
  • Veterinarii protestează și îl avertizează pe Brănescu despre iminența izbucnirii molimei!
  • Iar estimările medicilor s-au împlinit, pentru că ele nu erau profeții, ci concluzii științifice.
  • Aceleași modele științifice susțin că pesta va continua acum să se extindă.

Geniul Guvernului Dăncilă: în plină amenințare a pestei, a ordonat eliminarea inspecției veterinare din primăvară, economisind 6 milioane de euro și pierzând aproape un miliard!FOTO: Vlad Chirea

26 de lei plătește statul pentru vizita unui medic veterinar într-o gospodărie.

Se verifică starea de sănătate a păsărilor de curte, a porcilor, vacilor și oilor.

Conform legislației, există două inspecții pe an – una în primăvară, cealaltă, în toamnă.

„Primăvara, noi, medicii, făceam aproximativ un milion de inspecții. Cei 26 de lei per gospodărie reprezintă o sumă derizorie și care nu acoperă munca reală a unui veterinar”, spune Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor Veterinari.

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

6 milioane de euro achită statul, la nivelul întregii țări, pentru inspecțiile de primăvară.

Dar cineva decide ca, în primăvara lui 2018, să nu se mai facă verificările medicilor veterinari în gospodării!

A tăiat costuri de 6 milioane de euro și pierdem sute de milioane de euro spre un miliard!

Medicii veterinari protestează.

Specialiștii argumentează că, încă din iulie 2017, în România se descoperise focar de pestă africană, boală cu mortalitate de aproape 100% la porci.

La doar câteva luni după hotărârea oficială de a nu mai face inspecții sanitare, pesta porcină africană se extinde vertiginos în România.

Iar statul va plăti 6 milioane de euro, cât costau toate vizitele veterinarilor, numai unei singure ferme, cea de la Tulcea, unde au fost omorâți deja 48.030 de porci!

Nota de plată a epidemiei „va fi de sute de milioane de euro, spre aproape un miliard de euro”, susține Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România, citată de Agerpres.

Cine a dat ordinul să nu se facă verificările din această primăvară?

În fiecare an, inspecțiile se făceau primăvara

Răspunsul e în documente.

Texul inițial din Ordinul ANSVSA 35/2016 referitor la inspecțiile în exploatații era următorul:

România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

„51. Inspecţiile oficiale în exploataţiile nonprofesionale înregistrate în Registrul naţional al exploataţiilor sunt programate a se efectua în două campanii, respectiv februarie – mai şi septembrie – octombrie. După finalizarea inspecţiilor în exploataţiile nonprofesionale din perioada februarie – mai, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor analizează în detaliu modalitatea de realizarea a acestora şi rezultatele obţinute”.

Pe 13 februarie 2018, președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu schimbă regula inspecțiilor!

Geronimo Brănescu a înlocuit inspecția cu o analiză din birou!

Geniul Guvernului Dăncilă: în plină amenințare a pestei, a ordonat eliminarea inspecției veterinare din primăvară, economisind 6 milioane de euro și pierzând aproape un miliard!

Ordinul 17/2018, emis de Geronimo Brănescu, are următorul conținut:

„51. În perioada martie-iulie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor analizează în detaliu modalitatea de realizare a inspecţiilor oficiale în exploataţiile nonprofesionale înregistrate în Registrul specific al exploataţiilor şi rezultatele obţinute în anii precedenţi. Inspecţiile în exploataţiile nonprofesionale se desfăşoară în perioada septembrie-octombrie”.

O inspecție certă, cea din primăvară, a fost înlocuită cu o „analiză în detaliu” a ceea ce s-a făcut în anii trecuți!

Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”
Recomandări
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Analiza din birou a trecutului nu costă nimic, dar nici nu previne pesta porcină!

Toți oamenii și documentele, ignorate de președinte

Geronimo Brănescu este avertizat că face o mare eroare.

Sunt numeroase semne de care președintele Sanepidului veterinar nu ține seama:

  • Analiza de risc a ANSVSA din 2016.
  • Auditul cu avertisment al Comisiei Europene din februarie 2017.
  • Focarul descoperit la Satu-Mare în iulie 2017.
  • Celelalte focare descoperite în Tulcea în iarna 2017-2018.

În plus, medicii veterinari întocmesc propriile adrese către instituția condusă de Geronimo Brănescu.

„Vă adresăm rugămintea de a urgenta demararea inspecțiilor!”
Nr. 448 / 08.02.2018

„Având în vedere prevederile Ordinului președintelui ANSVSA nr. 35/2018 care menționează în Anexa nr. 1 în Notă pct. 51 că: “inspecțiile oficiale în exploatațile nonprofesionale înregistrate în Registrul național al exploatațiilor sunt programat a se efectua în două campanii, respectiv februarie – mai și septembrie – octombrie”, vă adresăm rugămintea de a urgenta demararea acestei acțiuni cât mai curând posibil”.

Alertați că președintele Brănescu nu doar că nu urgentează inspecțiile din primăvară, ci ordonă să le anuleze, doctorul Viorel Andronie revine imediat, cu un alt memoriu.

Veterinarii invocă explicit pesta porcină
Nr. 623 / 23.02.2018

„Referitor la proiectul de Ordin pentru modificarea Ordinului 35/2016 postat în data de 14.02.2018 fără referatul de aprobare, Colegiul Medicilor Veterinari, în temeiul prevederilor Legii 52/2003 și ale Legii 160/1998, vă transmite propunerea ca Punctul 51 al Notei din Anexa nr. I la Ordin să nu se modifice”.

Suntem în februarie 2018 și printre argumentele memoriului lor, veterinarii aduc explicit pesta porcină!

„În contextul focarelor de pestă porcină africană considerăm oportună efectuarea inspecțiilor în lunile februarie – mai”
Adresa Colegiului Medicilor Veterinari, 23 februarie 2018, către Geronimo Brănescu

Șeful ANSVSA spune, în continuare, „Nu”.

Nu se vor face inspecții în primăvara lui 2018, ci abia în toamnă, așa rămâne!

Astăzi, la câteva luni de la ordinul său, România are 550 de focare de pestă porcină.

În toamnă, inspecțiile se vor face cu pușca sau cu preotul lucitor al animalelor – buldozerul care îngroapă cadavre.

Geronimo Brănescu nu a răspuns încă întrebărilor puse de Libertatea.

Invitat însă ieri, la B1TV şi întrebat ce a făcut concret pentru stăvilirea epidemiei, el a discutat despre „implementări ale măsurilor”.

Rugat să fie mai concret, preşedintele ANSVSA a spus: „Am organizat şi un workshop cu vânătorii, la Braşov”.

În fața unui moderator care nu l-a deranjat, şeful ANSVSA a asigurat apoi publicul că „în întreaga lume nu se face mai mult decât face România în acest moment!”.

Este o frază care seamănă ca două picături de apă cu cea rostită după dezastrul de la Colectiv, când familiile erau asigurate că „avem condiţii ca-n Germania, în nici o altă țară nu se poate face mai mult pentru ei!”.


Citiţi şi: Acuzaţii grave la adresa Guvernului Dăncilă! Investitorul român căruia i-au fost ucişi 48.030 de porci spune că i s-a zis că vine pesta africană cu un an întârziere de la primul focar!

Libertatea publică documentul prin care România a fost informată, încă de acum un an şi jumătate, că nu previne pesta porcină

REPORTAJ/ Ţara plânge, Guvernul minte, porcii mor! România abator (VIDEO)

DOCUMENTE DIN INTERIOR: Guvernul ascunde proporţiile pestei porcine, harta Comisiei Europene cu evoluţia focarelor înroşeşte tot mai mult din ţară!

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
FANATIK.RO
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
FANATIK.RO
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Observatornews.ro
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli
HOROSCOP
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI