Investigație de Dan Duca, Daniel Ionașcu, Ciprian Ranghel și Cătălin Tolontan
Contractul de reasigurare între Euroins România și Euroins Re (EIG Re) a fost semnat pe 9 februarie 2023 și se aplică retroactiv de la 1 ianuarie 2023, așa cum susține actul. Ziarul deține un draft de la Sofia. Compararea acestuia cu informațiile publicate de ASF și afirmate chiar de Euroins confirmă că e vorba de aceleași sume și clauze.

Un specialist bulgar s-a decis să vorbească
Avertizorul de integritate care ne-a furnizat documentul sub protecția confidențialității, un specialist bulgar din Euroins, a descris succint ceea ce el numește „conflictul evident de interese al celor care conduc Euroins și au făcut acest contract doar în avantajul lor”.
Euroins România a cedat tot ce are către o firmă a acelorași acționari, sub pretextul reasigurării. Firma din grup a pus însă o clauză în contract: dacă statul preia Euroins, atunci toate activele cedate rămân la noi. Iar statul român, normal că a preluat Euroins, pentru că însuși contractul a agravat problemele de solvabilitate, care oricum existau.
Avertizor de integritate:
„Și, atunci, toți banii și instrumentele financiare, tot patrimoniul valoros al Euroins a rămas în Bulgaria. E furt cu premeditare: Euroins a cedat tot, iar statul român, adică cetățenii, vor trebui să plătească”, a mai spus avertizorul.
Contractul pe care-l publicăm arată că Euroins România a cedat în reasigurare 97% din daunele întâmplate până la 31 decembrie 2022 și 87% din daunele ce urmau să se petreacă în 2023.

Pentru acoperirea daunelor, Euroins a transferat către EIG Re active în valoare de 1,58 de miliarde de lei, din care 855 de milioane de lei în numerar și instrumente financiare, la care se adaugă alte 732 de milioane de lei creanțe din reasigurări.
Conform documentului, în contract este aplicabilă legislația din Bulgaria.

Articolul „Terminare imediată”
În contract există însă o clauză care prevede faptul că, în cazul în care societatea este plasată în orice formă de administrare de către autorități, atunci obligațiile celeilalte părți încetează. Cu alte cuvinte, EIG Re rămâne cu activele, dar nu mai e obligată la nimic.
Este vorba de articolul 26 din contract, care se numește „Terminare imediată”.
Acesta începe astfel:
„Oricare parte are dreptul (dar nu și obligația) de a termina acest Acord în orice moment cu efect imediat conform art. 87 alin. 2 din Legea privind contractele de obligații, fără a acorda părții aflate în întârziere un termen de rectificare, în cazul în care se produc următoarele evenimente, fiecare dintre acestea făcând ca prestația părții aflate în întârziere să fie inutilă pentru partea care nu se află în întârziere”.

Care sunt evenimentele ce duc la ruperea contractului și rămânerea activelor în Bulgaria
Mai departe, începe o enumerare de posibile evenimente:
a) Dacă vreuna din părți își schimbă acționariatul, direct sau indirect prin transferul a cel puțin 50% plus o acțiune
b) Dacă oricare din părți își reduce capitalul pentru a plăti datoriile
c) Dacă vreo parte devine insolventă sau nu este capabilă să își plătească datoriile, dacă se inițiază procedura lichidării de către orice instanță sau autoritate de reglementare
d) Dacă oricare dintre părți este pusă sub orice formă de administrare de către o autoritate competentă sau vreo instanță, unde administrare înseamnă suspendarea, restricționarea sau impun condiții, dacă retrage, suspendă sau restricționează conducerea sau dacă afectează în mod similar procesul de evaluare a riscurilor legate de asigurări
e) Dacă posibilitatea de a tranzacționa orice clasă de asigurări sau reasigurări este retrasă, suspendată, restricționată sau condiționată, total sau parțial, permanent sau pe o perioadă
f) Dacă cealaltă parte nu mai respectă termenii contractului, inclusiv cele legate de plăți
g) Dacă țara în care cealaltă parte își are sediul devine implicată în ostilități armate, indiferent dacă este declarat sau nu război, dacă este ocupată parțial sau complet ori dacă este afectată de un război civil.

Reasigurătorul din cadrul Eurohold păstrează tot
„În cazul în care Acordul este terminat de către Reasigurător sau în cazul în care apar evenimentele de la punctele d) (cealaltă parte intră în administrare – n.r.) sau e) (transferul vreunei clase de asigurări este interzis – n.r.), Reasigurătorul este considerat liber de obligații sub acest Acord (…)”, se mai arată în contract.
În acest caz, toate primele plătite în temeiul prezentului Contract și creanțele, recuperabilele și activele transferate care sunt deținute de Reasigurător la data încetării vor fi reținute necondiționat de către Reasigurător.
Contract Euroins – EIG Re:

Practic, faptul că Euroins a semnat contractul a agravat lipsa de solvabilitate. Atunci ASF a ridicat licența de funcționare și a cerut insolvența Euroins.
Iar asta a convenit exact acționarilor care au mutat pe altă companie, EIG Re, toate „plusurile” Euroins, în timp ce statului român i-au rămas „găurile”, obligațiile de a plăti pagubele celor care sunt asigurați la Euroins.
Expert: „Nu se face așa când sunt părți afiliate”
Avertizorul de integritate de la Sofia numește contractul „un furt premeditat”. „Sunt mai multe probleme, dar să ne oprim la clauză. O astfel de clauză este normală numai atunci când nu vorbim de părți afiliate (din același grup – n.r.)”, spune acesta.
ASF a declarat pentru Libertatea că autoritatea nu a fost consultată înainte de semnarea acestui contract și că Euroins a informat autoritatea despre acesta în data de 17 februarie, compania spunând că activele au fost deja transferate.
„Transferul activelor către EIG Re a fost realizat în baza a două contracte de transfer instrumente financiare, încheiate în datele de 14.02.2023 și 15.02.2023”, a arătat ASF, într-un răspuns pentru Libertatea.
ASF a cerut Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), în calitate de administrator al Euroins, să facă toate demersurile pentru desființarea contractului și recuperarea activelor.

Eurohold spune că este un contract „standard”
În schimb, Eurohold a comunicat că „acest contract de reasigurare este standard pentru toate grupurile de asigurări de top din Europa și respectă pe deplin cerințele ASF”.
Ce mai poate face statul român?
Avertizorul bulgar susține că autoritățile române pot argumenta în instanță că acest contract semnat cu EIG Re este dezechilibrat.
Contractele între părțile afiliate ale aceluiași grup trebuie realizate la prețuri și în condiții de piață. În acest contract numai condiții de piață nu sunt.
Avertizor de integritate Euroins:
În decizia privind falimentul Euroins, ASF a anunțat pe 17 martie că societății îi lipsesc din conturi 2,19 miliarde de lei, echivalentul a 445 de milioane de euro.
UPDATE: După publicarea articolului, Euroins a afirmat că ”Licența Euroins România a fost retrasă ca urmare a abuzului reprezentanților ASF”
Punctul de vedere al companiei, integral, aici:
Eurohold drept la replica Libertatea 30mar2023 RO***
Citește și:
Investigația City Insurance:
- Falimentul de sute de milioane de euro de la City Insurance din România, dezvăluit într-un document confidențial, trimis de autoritățile britanice: „Sume mari de bani, bazate pe contracte false, au fost transferate unor persoane”
- INVESTIGAȚIA CITY: Numit de PSD, președintele ASF, Nicu Marcu, a redesenat organigrama și l-a repus director pe directorul sub „supravegherea” căruia au dat faliment trei firme, lideri ai asigurărilor din România
- INVESTIGAȚIE. Lista numelor de la care administratorul judiciar al City Insurance vrea să obțină bani pentru că „au contribuit la declanșarea falimentului”
- INVESTIGAȚIE. Cum se scumpește RCA. Publicăm documente confidențiale din Consiliul ASF: City a spus că a primit un împrumut de 50 de milioane de euro de la o firmă de închiriere echipamente video, cu sediul într-o boxă, la parter. Banii nu existau, dar ASF n-a verificat
- Culmea fraudei în RCA: Cumnatul lui Adrian Năstase și un român-elvețian conectat la serviciile secrete și-au plătit „dobânzi” și „comision de succes” de 30 de milioane de euro, pentru că au reușit să păcălească ASF!
Investigația Euroins:
- INVESTIGAȚIE. Lovitură pe piața RCA: documente interne, obținute de la avertizori de integritate din Euroins, au dus la un seism. ASF a decis să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România!
- RCA MAI SCUMP ȘI NESIGUR. Euroins este cea mai dată în judecată instituție din România – a avut 102.000 de procese în ultimii patru ani, iar numărul crește cu 100 de procese pe zi
- ANATOMIA UNUI DEZASTRU. Cum a mutat Euroins zeci și zeci de milioane de euro în Bulgaria „prin circuite financiare”, în timp ce șefii ASF spuneau „să mai facem o analiză”
- VIDEO. Nervozitatea șefilor ASF când sunt întrebați: ați încasat primă de performanță în 2022? Vicepreședinte: „Aveți un fix!”
- De la SOV, statul român n-a mai fost atât de sfidat cum o fac patronii Euroins. Datoria statului e să ne apere de excesele celor puțini și extrem de puternici
- PIAȚA RCA. Atac dur și la Euroins, și la ASF. „Euroins și-a devoalat metodele, involuntar, chiar în conferința de presă pe care apoi a șters-o. Iar cei din ASF ori au fost fraieri, ori au fost înțeleși cu Euroins”
- Parchetul General a cerut ASF să vadă cum a controlat Euroins de a plecat cu aproape 400 de milioane de euro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_16edc9c8ab7c163ab7114beac3869d6c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_51fcc703df2bf5a4ccdd73aeb57b884d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_87d0a533efca72e8b1235ed0252f48a8.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_098ae87b742666dffddac6d473f5df8a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_65b02938582fbd0fed585190a897c8fc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_00c031b556df628f27fcc2976df40bdc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_5388af39f0c06dd987e049dbc244fb1b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_0aae9028327bc42978700a3fb079e003.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_a3d337359f0edcfd8327bafc01b5c985.jpg)
Mirciulica • 31.03.2023, 21:23
Banii nu au fost mutați în conturi străine fără complicitati asefiste. Când te zbați sa convingi lumea ca tu i-ai verificat, sezizat, somat in fel și chip, nu poți argumenta logic ca nu ai știut ce se întâmplă. Și apoi, odată ce banii sunt proveniți din plățile romanilor pentru asigurare, doar o lege idioata poate permite ca aceștia sa poata fi furați fără a fi reclamați și ceruți printr-o instanta de judecata. Totul pute de la o poșta a hoție la comun. Sunt la mijloc prea mulți bani ca ai noștri conaționali sa nu fie implicați.
Gogupintenogu • 30.03.2023, 16:07
După cum ziceam, bulgarii ne-au dat cu tifla și ne-au ușurat de un vagon de bani! Prinde orbul, scoate-i ochii, se va judeca în Bulgaria, se va găsi un Păun vinovat pe acolo care n-are nimic, România va rămâne cu degetul...
fany • 30.03.2023, 13:16
Cel puțin din perioada pandemiei încoace, România este doar pe pierdere: datorii de sute de mil. euro la vaccinuri, la achizițiile sau mai bine spus "tunurile" care s-au dat bugetului de stat, redevențele neplătite de zeci de ani statului român de niște giganți economici străini, compensările de miliarde date speculanților din energie, tot de statul român, " incapacitatea " (cu ghilimele) ANAF de a impozita multinaționalele conform legii, neputința de atragere de fonduri europene decât cel mult pentru deja celebrele piste de biciclete, renunțarea cu prea mare"generozitate" la subvențiile pe agricultura, necesare ca aerul, fentarea jaloanelor din PNRR, (1,5 mld. euro) doar pentru că niște *** vor numai ei și neamu' lor să trăiască că nababii în România, cu pensii astronomice.....Deja România nu mai este la răscruce, ea este în cădere liberă și cănd poporul ăsta va înțelege ce i s-a întâmplat, credeți-mă, nu va rămăne piatră pe piatră...
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.