Exercițiul la care participă mai multe forțe militare din Alianță, dar este condus de armata americană, începe duminică în Polonia şi ţările baltice.
Scopul acestei desfășurări uriașe de forțe este cel de a liniștii statele europene aliate ale Washingtonului situate cel mai la est, cu privire la manevrele militare ruse din vecinătatea lor şi a conflictului ucrainean.
Aceasta este cea de-a opta ediţie a acestui exerciţiu anul și este programată să aibă loc între 3 şi 15 iunie.
Exercițiul are loc în contextul apariții informației potrivit căreia Polonia ar intenționa să participe la finanțarea unei prezențe sporite a forțelor armate americane pe teritoriul său. Pawel Soloch, şef al Biroului securităţii naţionale pe lângă preşedinţia Poloniei, a afirmat că un „document de informare” redactat la Ministerul Apărării se referă la o sumă cuprinsă între 1,5 şi 2 miliarde de dolari pe care ţara sa ar putea să îi aloce pentru a participa la cheltuielile de staţionare a unei unităţi blindate americane.
Anunţul a provocat o reacţie imediată a Moscovei apreciind că o asemenea desfăşurare „nu aduce niciun fel de beneficii securităţii şi stabilităţii pe continent”.
Statele Unite şi-au consolidat prezenţa pe flancul estic al NATO după anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia în 2014. Statele Unite comandă un batalion multinaţional al NATO în Polonia, iar Canada, Marea Britanie şi Germania se află la conducerea unor batalioane similare desfăşurate în ţările baltice vecine, în Lituania, Letonia şi Estonia unde vor avea loc, de asemenea, manevrele Saber Strike.
O parte a exerciţiului Saber Strike se va derula în vecinătatea enclavei ruse, mai informează AFP citat de Agerpres.
Citește și: Ce este ”Sindromul Italia”. Anul trecut, la Institutul Socola din Iași au fost internate 150 de femei
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!