Bărbatul, identificat ca Shihab Ahmed Shihab, se afla în Statele Unite din 2020 și aplicase pentru a primi azil. FBI precizează că irakianul i-a spus unui agent sub acoperire că aparține grupării Al-Raed (fulger – în arabă) care își are baza în Qatar.

Într-o conversație cu un agent sub acoperire, Shihab a spus că vrea să-l omoare pe Bush „pentru că a ucis numeroși irakieni” și pentru că „a destrămat” țara. El a precizat că speră să ia parte personal la operațiune „pentru că nu îi pasă dacă va muri, va fi mândru că e implicat”.

Pentru a-și duce planul la îndeplinire, Shihab dorea să obțină legitimații false de poliție și se interesa dacă militanții pot fi trecuți granița dinspre Mexic pentru a lua parte la operațiune, iar apoi să fugă înapoi în Mexic.

Cele două persoane pe care voia să le aducă în SUA au fost descrise drept foști spioni irakieni cu experiență în operațiuni de asasinat.

Deși Shihab le-a spus surselor din interiorul FBI care au lucrat sub acoperire pentru a dejuca planul că vrea să aducă în Statele Unite membrii ai Statului Islamic, el nu este anchetat pentru apartenență la o grupare teroristă.

Într-una dintre interacțiunile irakianului cu ofițerii FBI sub acoperire, el a mers în Dallas, unde a filmat reședința lui Bush și Institutul George W. Bush. În alta, în martie 2022, el a mers cu ofițerul FBI într-o cameră de hotel din Columbus pentru a vedea arme și uniforme false de poliție.

Shihab Ahmed Shihab este pasibil acum de 10 ani de închisoare pentru tentativă de a aduce persoane ilegal în Statele Unite și 20 de ani pentru sprijinirea tentativei de ucidere a unui fost oficial american.

Un purtător de cuvânt al lui George W. Bush a spus că fostul președinte „are toate încrederea din lume în Secret Service și în comunitatea de informații și de aplicare a legii”.

Urmărește-ne pe Google News