Mergi direct la conținut »
FBI investighează Uber pentru că a folosit un software care interferează ilegal cu sistemele rivalilor
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > FBI investighează Uber pentru că a folosit un software care interferează ilegal cu sistemele rivalilor

FBI investighează Uber pentru că a folosit un software care interferează ilegal cu sistemele rivalilor

FBI investighează serviciul de transport Uber pentru că ar fi folosit un software, cunoscut intern sub numele ”Hell” (Iadul – n.r.), care ar fi interferat în mod ilegal cu sistemele competitorilor săi direcți, scrie Reuters, care citează o investigație a Wall Street Journal.

De Daniel Ionașcu,

Softul era folosit pentru a localiza șoferii serviciului concurent Lyft, care are între acționari gigantul auto General Motors.

Sub acest program Uber a creat profiluri false de clienți, ceea ce i-a permis să urmărească unde se află pe traseu șoferii Lyft și care sunt prețurile practicate. De asemenea, acesta permitea Uber să obțină date despre șoferii care lucrau pentru ambele servicii de transport și pe care i-ar fi putut atrage să părăsească Lyft cu anumite bonusuri. Acesta din urmă este comportament anticompetitiv și este pedepsit de legislație.

Acces neautorizat?

Programul a fost oprit anul trecut. Întrebarea-cheie pentru investigatorii FBI este dacă folosirea acestui program echivalează cu accesul neautorizat al unui computer.

Investigația este condusă de către biroul din New York al FBI și de procurorul general din Manhattan.

Proteste din partea taximetriștilor

Uber este implicată într-o mulțime de scandaluri. Mai întâi au fost protestele taximetriștilor din lumea întreagă împotriva Uber, acuzată că face evaziune fiscală sau piraterie.

Astfel de proteste au avut loc inclusiv în România. În Franța, o serie de directori ai Uber au fost chiar arestați în urma protestelor taximetriștilor.

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea
Recomandări

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea

 

Scandal de hărțuire sexuală

Ulterior au apărut acuzațiile de sexism și hărțuire sexuală din cadrul companiei, în urmă cărora fondatorul Travis Kalanick a fost forțat să își dea demisia din funcția de director general. În locul său a fost numit recent Dara Khosrowshahi, directorul general al Expedia.

Google acuză Uber de furt de tehnologie

Uber are probleme legale și cu Google, care acuză compania de transport de furt de tehnologie, dar și cu organismele Uniunii Europene.

Avocatul general al Curții Europene de Justiție a anunțat în urmă cu câteva luni că Uber ar trebui să fie considerată firmă de transport. Dacă instanța europeană va prelua recomandarea avocatului general, atunci compania va fi obligată în toată Uniunea Europeană să se licențieze, iar șoferii săi să se autorizeze.

Mai multe state europene, între care Ungaria și Italia au interzis Uber.

Taxify atacă Uber la Londra via China

În fine, Uber are probleme și cu intensificarea competiției. Compania estoniană de transport Taxify s-a lansat recent la Londra, unul dintre fiefurile Uber.

Taxify, care este deja prezentă îm România, are în spate gigantul chinez Didi Chuxing. La rândul său, această companie are ca acționari Apple, SoftBank, dar și giganții chinezi ai internetului Tencent și Alibaba.

Close
Închide
  Close