Mergi direct la conținut »
FOTOREPORTAJ | Portret de țară. Oamenii care au bătut țara pentru 2 lei pe oră în plus la salariu, în 20 de imagini. „Vestele albastre” de la Satu Mare au venit la București! Galerie foto
16imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

FOTOREPORTAJ | Portret de țară. Oamenii care au bătut țara pentru 2 lei pe oră în plus la salariu, în 20 de imagini. „Vestele albastre” de la Satu Mare au venit la București!

Ieri, în a 51-a zi de protest neîntrerupt, greviștii de la Electrolux Satu Mare, supranumiți „vestele albastre”, au ajuns la București. De opt săptâmâni, oamenii refuză lucrul în condițiile actuale de salarizare în fabrica suedeză. Vor 2 lei în plus pe oră, ceea ce înseamă aproximativ 300 de lei pe lună.

De Eli Driu (text și foto),

În total, Electrolux are 930 de muncitori care beneficiază de Contractul Colectiv de Muncă. Ieri dimineață a avut loc o nouă rundă de negocieri între conducerea Electrolux Satu Mare și sindicaliști, negocieri în urma cărora însă nu s-a întâmplat nimic notabil.

Protestul Vestelor Albastre s-a mutat de la Satu Mare la București

Inițial, conducerea a făcut o ofertă de 50 de bani pe oră în plus, iar acum a mai adăugat 5 bani. Salariații nu acceptă așa ceva.

Angajații solicită majorări salariale în valoare de 2 lei pe oră

În frunte cu președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, dar și cu alți lideri de sindicat, muncitorii au protestat în fața Ambasadei Suediei de la București.

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Marian Apostol, a declarat că scopul caravanei este de a atrage atenţia asupra modului în care conducerea Electrolux îşi tratează muncitorii de la fabrica din Satu Mare şi nu de a protesta împotriva produselor firmei.

Membrii Cartel Alfa, filiala Mehedinți, solidarizează cu colegii lor de la Electrolux

“Din păcate, această practică a Electroluxului este valabilă la nivelul mai multor companii multinaţionale din România care s-au înţeles între ele să păstreze nivelul la preţul muncii undeva foarte scăzut, astfel încât să fim în permanenţă dependenţi de ei”, a spus Marian Apostol.

O nouă imagine cu Ludovic Orban circulă pe Facebook. Este a treia poză în care premierul a fost surprins cu țigara în mână într-o sală de ședințe. De data aceasta, la sediul PNL
Recomandări
O nouă imagine cu Ludovic Orban circulă pe Facebook. Este a treia poză în care premierul a fost surprins cu țigara în mână într-o sală de ședințe. De data aceasta, la sediul PNL
 

Cea mai lungă grevă din istoria sindicală românească: 87 de zile

În perioada februarie-mai 1996 la Drobeta-Turnu Severin a avut loc cea mai lungă grevă din istoria sindicală românească. Timp de 87 de zile angajaţii de la Combinatul de Celuloză și hârtie Celrom au ţinut piept jandarmilor şi l-au obligat pe acţionarul majoritar de la acea vreme Vladimir Cohn să plece cu coada între picioare.

Tot aici şi-a găsit sfârşitul, sechestrat în biroul dispecerului, preşedintele FPS Mehedinţi, Alexandru Manea. A făcut infarct. După finalizarea grevei, lucrurile s-au liniştit pentru o vreme, societatea devenind una profitabilă.

Totuși, în timp, fabrica a acumulat datorii uriașe, iar în anul 2008 și-a închis porțile. Avea atunci 800 de angajați.


Citește și: 

VIDEO/ „Vestele albastre” de la Electrolux Satu Mare au protestat în fața Ambasadei Suediei din București

„Vestele albastre” din Satu Mare. Revolta celor 400 de muncitori care cer 2 lei în plus pe ora de muncă, adică un salariu lunar cu 300 de lei mai mare

Reacția Electrolux în cazul grevei muncitorilor de la fabrica din Satu Mare. „Aplicăm aceleași principii în România ca în orice altă țară”

Close
Închide
  Close