Mergi direct la conținut »
VIDEO/ „Vestele albastre” de la Electrolux Satu Mare au protestat în fața Ambasadei Suediei din București
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO/ „Vestele albastre” de la Electrolux Satu Mare au protestat în fața Ambasadei Suediei din București

VIDEO/ „Vestele albastre” de la Electrolux Satu Mare au protestat în fața Ambasadei Suediei din București

Aproximativ 20 de muncitori de la fabrica Electrolux din Satu Mare a protestat, marți, la Ambasada Suediei din Bucureşti,  faţă de modul în care sunt trataţi angajaţii. Angajații de la Electrolux Satu Mare sunt în a opta săptîmână de grevă. 

Oamenii au pornit ieri spre Capitală, iar marți au ajuns în functul final, în fața reprezentanței diplomatice, unde au solicitat instituției să uzeze, în limita atribuțiilor sale, de toate căile de acțiune pentru a determina companiile suedeze să utilizeze aceleași standarde și principii pe care și le asumă, în toate țările europene, înclusiv în România.

Protestatarii au purtat veste albastre, cu însemnele Confederației Naționale Sindicale „Cartel ALFA”.

Greva de la Electrolux a început pe 4 martie, pe o perioadă nedeterminată, iar – potrivit sindicaliştilor – muncitorii cer o creştere salarială de 350 de lei, adică 2 lei pe oră.

„În România există oameni care mor de foame muncind într-o firmă suedeză, care câștigă sute de milioane de pe urma muncii lor. Electrolux promovează relații de muncă de tip feudal. O firmă imensă care refuză să adauge 2 lei în plus pe oră la salariile muncitorilor din România”, spun angajații fabricii din Satu Mare, potrivit HotNews.ro.

Sindicaliștii au trimis și o scrisoare Ambasadei Suediei la București, în care cer să intervină în acest conflict.

„Inflexibilitatea conducerii locale a companiei, lipsa dialogului social semnificativ, acțiunile îndreptate împotriva muncitorilor și a reprezentanților acestora, în schimbul identificării unor soluții, au prelungit această dispută de muncă peste orice perioadă rezonabilă. […] În orice stat, muncitorii au dreptul să fie tratați corect și cu respect, ceea ce, din păcate, conducerea Electrolux România nu reușește să facă. În timp, acest comportament îndepărtează lucrătorii din țară”, au transmis sindicaliștii.

Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa, a declarat, la finalul întrevederii cu ambasadorul Anneli Lindahl Kenny: „Doamna ambasador ne-a spus că sunt limitate competenţele domniei sale, pentru că nu se poate amesteca într-un conflict social între o companie privată şi un sindicat, dar va transmite către Electrolux ceea ce i-am transmis. Am cerut în scrisoarea lăsată doamnei ambasador facilitarea unei întâlniri, ori aici ori în Suedia, cu conducerea Electrolux, tocmai în vederea găsirii unei soluţii, pentru că se pare că actuala conducerea a Electrolux Satu Mare este blocată şi refuză complet dialogul social cu sindicatul”.

 
 
Close
Close
Închide