Mergi direct la conținut »
Gabriela Firea, după ce Curtea de Apel București a decis anularea tuturor hotărârilor de înființare a companiilor Primăriei Capitalei: Decizia "este cel puțin suprinzătoare, dacă nu șocantă"
Ştiri Libertatea > Ştiri > Gabriela Firea, după ce Curtea de Apel București a decis anularea tuturor hotărârilor de înființare a companiilor Primăriei Capitalei: Decizia "este cel puțin suprinzătoare, dacă nu șocantă"

Gabriela Firea, după ce Curtea de Apel București a decis anularea tuturor hotărârilor de înființare a companiilor Primăriei Capitalei: Decizia „este cel puțin suprinzătoare, dacă nu șocantă”

Gabriela Firea a reacționat după decizia Curții de Apel București de a anula toate hotărârile de înființare a celor 22 de companii municipale.

„Am aflat în această seară soluția Curții de Apel București, care a admis recursul USR și a dispus anularea Hotărârilor CGMB prin care s-a  decis  înființarea a 20 de companii municipale în lunile martie și aprilie a anului 2017.

Recunoaștem că pentru noi această decizie este una cel puțin suprinzătoare, dacă nu șocantă, în contextul în care până acum am avut câștig de cauză în alte procese similare la fond, și chiar și aici câștigasem în mod clar la fond.

În luarea acestor decizii de înființare, cât și pe parcursul procesului am avut confirmarea scrisă a unor cadre didactice- profesori universitari cu o reputație neștirbită, în acest domeniu, că adoptarea acestor hotărâri s-a făcut cu respectarea strictă a textelor de lege.

Am preluat acest model din Europa, din orașe precum Viena, Stockholm, Berlin, iar companii municipale există și în alte orașe din țară.

Se pare însă că o instanță din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale și în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări la o blocare completă a funcționării orașului. Contestatarii noștri se pare că apreciază că un București complet blocat și aruncat în haos, este singură modalitatea care le-ar putea da câștig de cauză în alegerile viitoare.

Vom analiza și vom cere opinia unor juriști să luăm în continuare măsurile ce se impun.

Ceea ce dorim să precizăm este faptul că aceste companii există în continuare, sunt înființate de acum un an și câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerțului, iar această anularea a HCMB- acte dministrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăți funcționale.

Probabil, tot instanțele, în întelepciunea lor, ne vor explica cum procedăm în continuare.

Pe acest model, imposibil de explicat, ar trebui anulate toate hotărârile de înființare ale companiilor din întreagă țară, ale ministerelor, consiliilor județene sau primăriilor. Sunt absolut convinsă că este o eroare de interpretare care se va corectă. Bucuria cinică a USR este de scurtă durata. USR dovedește încă o dată că nu salvează Bucureștiul, ci blochează Bucureștiul. USR, care clamează public transparență și corectitudinea în administrație, dovedește că vrea să salveze firmele căpușă abonate la bugetul Prumariei Capitalei ani de zile, și care sunt speriate de companiile nou înființate, prin care se fac mari reduceri de cheltuieli și o eficientizare a serviciilor în interesul cetățenilor”, se arată în reațcia Gabrielei Firea.

Consilierii generali USR au contestat, anul trecut, în instanță înființarea celor 22 de companii municipale pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal, mai exact, cu votul a jumătate plus unu din numărul consilierilor generali, în loc de votul a două treimi, așa cum ar fi fost necesar pentru proiectele care privesc patrimoniul Capitalei.

Citește și: 

Curtea de Apel București a decis anularea tuturor hotărârilor de înființare a companiilor Primăriei Capitalei

Reacția lui Dan Barna, după victoria USR în cazul companiilor PMB: „E o veste bună, e extraordinar”

Close
Închide
  Close