Generalul-maior Igor Potapenko și-a convocat forțele speciale ale serviciului la sediul regional pentru a le prezenta un nou sistem care fusese conceput pentru prizonierii ucraineni.

El le-ar fi spus gardienilor săi că regulile obișnuite nu mai sunt în vigoare și că nu mai există restricții împotriva violenței. De asemenea, și camerele de supraveghere, care erau obligatorii în alte părți ale sistemului penitenciar rusesc, ar fi dispărut.

Gardienii urmau să lucreze în schimburi prin sistemul penitenciar al Rusiei, servind câte o lună în închisori înainte ca alte echipe să le ia locul. În întreaga țară, alte unități – din Bureatia, Moscova, Pskov și din alte părți – au primit porunci similare.

Întâlnirile au dat startul la aproape trei ani de tortură necruțătoare și brutală aplicată prizonierilor de război ucraineni. 

Pe lângă șocurile electrice aplicate în zona organelor genitale, paznicii aplicau bătăi crâncene prizonierilor ucraineni. Cei din urmă nu au avut acces la asistență medicală, ceea ce a permis instalarea cangrenei și a dus la amputări.

Trei foști funcționari din închisori au povestit pentru ziarul american cum a planificat și executat Rusia ceea ce anchetatorii Organizației Națiunilor Unite au descris drept tortură generalizată. Mărturiile lor au fost confirmate de documente oficiale, interviuri cu prizonieri ucraineni și o persoană care i-a ajutat pe oficialii ruși din închisori să dezerteze.

George Simion și Anamaria Gavrilă își depun candidaturile la alegerile prezidențiale, din partea suveraniștilor: „Unul dintre noi se va retrage”
Recomandări
George Simion și Anamaria Gavrilă își depun candidaturile la alegerile prezidențiale, din partea suveraniștilor: „Unul dintre noi se va retrage”

„Să vă uitați la cazurile individuale”

Oficialii – doi din forțele speciale și un membru al unei echipe medicale – au intrat într-un program de protecție a martorilor după ce au depus mărturie în fața anchetatorilor Curții Penale Internaționale (CPI). Cei doi ofițeri din forțele speciale au declarat că au plecat din sistemul penitenciar înainte de a fi forțați să aplice tortura, dar au păstrat legătura cu colegii lor care au rămas.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că mediatorii ruși și ucraineni care supraveghează tratamentul deținuților comunică și că schimburile continuă. El a declarat că generalizările cu privire la condițiile din închisorile rusești sunt nefondate.

Imagine surprinsă într-o închisoare din regiunea ucraineană Sumî, unde sunt ținuți prizonierii de război ruși.
Imagine surprinsă într-o închisoare din regiunea ucraineană Sumî, unde sunt ținuți prizonierii de război ruși. Foto Profimedia

 „Trebuie să vă uitați la cazurile individuale”, a susținut Peskov.

Nici biroul comisarului rus pentru drepturile omului, nici comisia prezidențială pentru drepturile omului nu au răspuns la solicitările de comentarii. 

Care sunt pașii pe care Ucraina și Rusia ar trebui să îi respecte pentru a ajunge la un armistițiu durabil STUDIU
Recomandări
Care sunt pașii pe care Ucraina și Rusia ar trebui să îi respecte pentru a ajunge la un armistițiu durabil STUDIU

CPI a acuzat Rusia de atacuri asupra civililor și de transportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia, emițând cel puțin șase mandate de arestare pe numele unor oficiali ruși, inclusiv pentru președintele Vladimir Putin. 

Curtea Penală Internațională a mai precizat că investigațiile continuă, însă a refuzat să facă alte comentarii.

Cruzimea datează din primele decenii ale URSS

În Rusia, cruzimea din sistemul penitenciar datează din primele decenii ale Uniunii Sovietice, când Iosif Stalin a creat lagăre de muncă pentru cei considerați periculoși pentru regimul sovietic.

În ultimele decenii, Rusia a luat unele măsuri pentru a îmbunătăți condițiile de detenție, precum separarea infractorilor care au comis prima infracțiune de restul deținuților, iar în unele regiuni au fost introduse camere video corporale pentru gardieni, după o luptă desfășurată de grupurile pentru drepturile omului.

Totuși, sistemul penitenciar din Rusia rămâne o lume separată în interiorul țării, cu propriile reguli și chiar tatuaje menite să denote autoritatea între zidurile închisorii. Multe închisori se află în locuri izolate.

Cei care fac parte din forțele speciale din cadrul serviciilor penitenciare rusești nu sunt gardieni obișnuiți care lucrează cu normă întreagă. În schimb, aceste forțe speciale acționează ca o gardă care este chemată să se ocupe de situațiile deosebit de periculoase, precum efectuarea de percheziții sau reprimarea revoltelor.

Europa a ripostat dur în prima zi de tarife impuse de Donald Trump la oțel și aluminiu. Cum sunt taxate mărfurile americane
Recomandări
Europa a ripostat dur în prima zi de tarife impuse de Donald Trump la oțel și aluminiu. Cum sunt taxate mărfurile americane

În timp ce se ocupau de prizonierii de război ucraineni, aceștia erau însărcinați să colaboreze cu gardienii locali pentru a dirija activitățile prizonierilor de război. 

Prizonierii ucraineni erau bătuți dacă priveau un gardian în ochi

Potrivit celor doi foști oficiali din sistemul penitenciar rusesc, gardienii au considerat ordinele lui Potapenko de la reuniunea din 20 martie 2022 drept o undă verde pentru violență. Ei au dus maltratarea ucrainenilor la un nou nivel, crezând că au permisiunea conducerii lor, a mărturisit unul dintre ei.

În timpul serviciului, gardienii purtau cagule tot timpul. Prizonierii erau bătuți dacă priveau un gardian în ochi. Aceste măsuri, împreună cu schimbul lunar, au fost luate pentru a se asigura că gardienii și superiorii lor nu vor putea fi recunoscuți ulterior, a declarat unul dintre foștii ofițeri.

Imagine dintr-o închisoare din regiunea Sumî
Imagine dintr-o închisoare din regiunea Sumî. Foto Profimedia

În primăvara lui 2022, în martie – când Potapenko a avut întâlnirea cu gardienii din Sankt Petersburg, Rusia a început să-și pregătească sistemul penitenciar pentru sosirea prizonierilor de război. Conform documentelor și unuia dintre foștii funcționari de penitenciare, autoritățile penitenciare din întreaga țară au primit scrisori prin care li se ordona să evacueze etaje, aripi și chiar închisori întregi.

Pe câmpul de luptă, Rusia se confrunta cu o rezistență mai acerbă din partea ucrainenilor decât se așteptase Moscova. Autoritățile penitenciare au fost nepregătite pentru numărul de prizonieri de război pe care ar fi trebuit să îi țină.

„Glorie Rusiei, glorie forțelor speciale”

Pavel Afisov, care a fost luat prizonier în orașul Mariupol în primele luni ale războiului, a fost printre primii prizonieri ucraineni încarcerați în Rusia. Timp de 2 ani și jumătate, tânărul de 25 de ani a fost mutat din închisoare în închisoare în Rusia, înainte de a fi eliberat în luna octombrie a anului trecut.

El a spus că bătăile au fost cele mai dure atunci când a fost transferat în noi închisori. După ce a ajuns la un penitenciar din regiunea Tver din Rusia, la nord de Moscova, a fost condus de gardieni într-o sală de examinare medicală și i s-a ordonat să se dezbrace. L-au electrocutat în mod repetat cu un pistol cu electroșocuri, în timp ce îi rădeau capul și barba.

Când s-a terminat, i s-a spus să strige „Glorie Rusiei, glorie forțelor speciale” și apoi i s-a ordonat să meargă în fața camerei – fiind dezbrăcat – pentru a cânta imnurile naționale rus și sovietic. Când a spus că nu știe versurile, gardienii l-au bătut din nou.

Conform foștilor gardieni și apărătorilor drepturilor omului, violența a avut un scop pentru autoritățile ruse: să-i facă mai maleabili pentru interogatorii și să le reducă dorința de a lupta. Interogatoriile din închisori aveau uneori scopul de a extrage mărturisiri despre crime de război sau de a obține informații privind operațiunile de la prizonieri care nu mai aveau voința de a rezista după ce au suferit brutalități extreme.

Gardienii aveau o cameră plină cu bastoane rupte

Cruzimea i-a făcut să fie mai dispuși să se supună anchetatorilor ruși și să piardă „orice voință sau capacitate de a lupta din nou dacă vor fi vreodată schimbați”, a declarat Vladimir Osechkin, care conduce organizația pentru drepturile omului Gulagu.net și care a ajutat ofițeri ruși din sistemul penitenciar să părăsească țara și să depună mărturie la CPI.

Foștii gardieni au descris un nivel uluitor de violență la adresa deținuților ucraineni. Șocurile electrice au fost folosite atât de des, în special la dușuri, încât ofițerii s-au plâns de faptul că bateriile lor se epuizau prea repede.

Un fost angajat al sistemului penitenciar, care a lucrat cu o echipă de medici în regiunea Voronej din sud-vestul Rusiei, a dezvăluit că gardienii închisorilor i-au bătut pe ucraineni până când bastoanele lor s-au rupt. 

Tot el a mai spus și că o cameră a cazanelor era plină de bastoane rupte, iar ofițerii testau și alte materiale, inclusiv țevi de apă caldă, pentru a afla dacă pot provoca durere.

„Frica există doar pentru viitor”

Gardienii, a spus el, băteau în mod intenționat prizonierii în aceeași zonă zi după zi, împiedicând vindecarea vânătăilor și provocând infecții. Cel puțin o persoană a murit din cauza septicemiei, a declarat ofițerul. 

Mulți dintre gardieni se lăudau cu durerea pe care o provocau prizonierilor, a spus el.

Fostul prizonier de război ucrainean Andrii Iegorov, în vârstă de 25 de ani, și-a amintit cum gardienii de la o închisoare din regiunea Breansk din vestul Rusiei îi obligau pe prizonieri să alerge aproape 100 de metri pe hol, ținând saltele deasupra capului. Gardienii stăteau deoparte și îi loveau în coaste în timp ce alergau.

Când ajungeau la capătul holului, erau forțați să facă abdomene și flotări. De fiecare dată când se apropiau, gardienii îi loveau cu bastonul.

„Le-a plăcut, îi puteai auzi râzând între ei în timp ce noi plângeam de durere”, a spus el. „Acolo am înțeles că frica există doar pentru viitor, îți poate fi frică de ceea ce se întâmplă în 10 sau 15 minute, îți poate fi frică de ceea ce s-ar putea întâmpla. Dar atunci când se întâmplă, nu-ți mai este frică”, a mai mărturisit Iegorov.

Paul Afisov nu a dormit zile bune, temându-se că ar putea visa și că se va trezi în închisoare

Afisov și Iegorov, doi dintre prizonierii de război, au petrecut aproximativ 30 de luni în sistemul penitenciar rusesc înainte de a fi în cele din urmă eliberați în cadrul unui schimb efectuat pe 18 octombrie. 

Iegorov a aflat în timpul controlului medical efectuat în urma schimbului de prizonieri că are cinci vertebre rupte. El urmează un tratament medical și s-a întâlnit cu un psiholog desemnat de spital. Dar este sceptic că psihologul îl poate ajuta: „Dacă nu ai trecut prin ce am trecut eu, nu mă poți ajuta”.

După revenirea acasă, Afisov a refuzat să doarmă zile întregi, temându-se că ar putea fi un vis și că se va trezi înapoi în închisoare. „Apoi, ori de câte ori aveam în sfârșit suficientă încredere în mine pentru a adormi, nu aveam decât coșmaruri”, a spus el.

Oficialii închisorii se pregăteau să înceapă o nouă viață când au stat de vorbă cu jurnaliștii ziarului american. Ei au fost nevoiți să întrerupă contactul cu oamenii pe care îi cunoșteau de o viață, iar locurile unde trăiesc nu au fost dezvăluite.

   

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Romina Gingașu, soția moștenitorului Ferrari, mesaj dur la adresa lui Elon Musk. Ce i-a transmis românca miliardarului american. „Domnule Musk”
Unica.ro
Romina Gingașu, soția moștenitorului Ferrari, mesaj dur la adresa lui Elon Musk. Ce i-a transmis românca miliardarului american. „Domnule Musk”
Cine era, de fapt, polițistul găsit mort în propria mașină, într-o parcare din Ploiești. Ipotezele despre acest deces sunt zguduitoare, iar ce s-a aflat acum e de neconceput
Viva.ro
Cine era, de fapt, polițistul găsit mort în propria mașină, într-o parcare din Ploiești. Ipotezele despre acest deces sunt zguduitoare, iar ce s-a aflat acum e de neconceput
El e Călin Georgescu în varianta TURBO! Anton Pisaroglu are deja creștere masivă pe TikTok. Iată totul despre CV-ul, cariera și familia lui! Incredibil ce s-a mai aflat azi despre trecutul lui
Libertateapentrufemei.ro
El e Călin Georgescu în varianta TURBO! Anton Pisaroglu are deja creștere masivă pe TikTok. Iată totul despre CV-ul, cariera și familia lui! Incredibil ce s-a mai aflat azi despre trecutul lui
Singura armă a lui Trump de care se teme Putin pentru a accepta armistițiul cu Ucraina
Adevarul.ro
Singura armă a lui Trump de care se teme Putin pentru a accepta armistițiul cu Ucraina
Elon Musk, în mijlocul unei noi CONTROVERSE! Ce acuzații grave ii aduce fiica sa trans, Vivian Wilson: „Cum naiba este asta legal?”
Elle.ro
Elon Musk, în mijlocul unei noi CONTROVERSE! Ce acuzații grave ii aduce fiica sa trans, Vivian Wilson: „Cum naiba este asta legal?”
Elena Băsescu, schimbată mult în ultimii ani. Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / FOTO
Unica.ro
Elena Băsescu, schimbată mult în ultimii ani. Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / FOTO
"Vrem să mai fim minţiţi şi de altcineva". Românii din "Piaţa la doi boi" din Bruxelles explică de ce nu se întorc acasă
Observatornews.ro
"Vrem să mai fim minţiţi şi de altcineva". Românii din "Piaţa la doi boi" din Bruxelles explică de ce nu se întorc acasă
Horoscop 12 martie 2025. Săgetătorii au șansa de a trece peste anumite obstacole interioare care le îngreunau viața de familie
HOROSCOP
Horoscop 12 martie 2025. Săgetătorii au șansa de a trece peste anumite obstacole interioare care le îngreunau viața de familie

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI