Cuprins:
Independența Groenlandei
„Este timpul ca noi înșine să facem un pas și să ne modelăm viitorul, de asemenea în ceea ce privește cu cine vom coopera îndeaproape și care vor fi partenerii noștri comerciali”, a declarat Egede în discursul său televizat.
„Istoria şi condiţiile actuale au arătat că cooperarea noastră cu Regatul Danemarcei nu a reuşit să creeze o egalitate deplină”, a declarat Egede.
„Acum este timpul ca ţara noastră să facă următorul pas. Ca şi alte ţări din lume, trebuie să depunem eforturi pentru a elimina obstacolele din calea cooperării – pe care le putem descrie ca fiind cătuşele colonialismului – şi să mergem mai departe”, a spus el.
Declarația vine în contextul în care Groenlanda urmează să organizeze alegeri parlamentare înainte de 6 aprilie, iar premierul sugerează că referendumul pentru independență ar putea avea loc simultan.
Dar și în urma comentariilor lui Donald Trump, care și-a exprimat dorința de a cumpăra insula în 2019 și anul trecut.
„Groenlanda nu este de vânzare”
Egede a reiterat refuzul Groenlandei de a accepta oferta președintelui american Donald Trump, care a încercat să cumpere insula arctică.
Trump consideră că acest teritoriu este o „necesitate absolută” pentru SUA.
„Groenlanda este a noastră. Nu suntem de vânzare și nu vom fi niciodată de vânzare”, a subliniat Egede.
Deși în discursul său de Anul Nou, premierul groenlandez nu a menționat direct SUA, el a subliniat necesitatea consolidării relațiilor internaționale ale Groenlandei fără intermedierea Danemarcei.
„Cooperarea noastră cu alte țări și relațiile noastre comerciale nu pot continua să aibă loc numai prin Danemarca”, a adăugat liderul groenlandez.
Un teritoriu autonom, dar dependent financiar
Groenlanda a fost colonie daneză până în 1953, iar din 1979 a devenit teritoriu autonom cu propriul parlament.
Conform unui acord din 2009 cu Danemarca, Groenlanda poate să-și declare independența numai după un referendum.
Totuși, insula cu aproximativ 57.000 de locuitori rămâne dependentă financiar de Danemarca, primind anual o subvenție de 500 de milioane de euro.
În ciuda bogăției de resurse minerale, petroliere și gaze naturale, economia Groenlandei este fragilă, bazându-se în principal pe pescuit.
Recent, Danemarca a anunțat că va crește cheltuielile pentru apărare în Groenlanda cu 1,3 miliarde de euro.
O nouă Constituție în pregătire
În 2023, guvernul Groenlandei a prezentat primul său proiect de Constituție.
„Au început deja lucrările pentru crearea cadrului pentru Groenlanda ca stat independent”, a precizat Múte Egede.
„Este necesar să se facă pași majori… Noua perioadă electorală viitoare trebuie, împreună cu cetățenii, să creeze acești pași noi”, a subliniat el.