Mergi direct la conținut »
VIDEO | Guvernul a adoptat proiectul de buget pe 2019. Care sunt principalele prevederi
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > VIDEO | Guvernul a adoptat proiectul de buget pe 2019. Care sunt principalele prevederi

VIDEO | Guvernul a adoptat proiectul de buget pe 2019. Care sunt principalele prevederi

Proiectul de buget de stat pe 2019 a fost adoptat, vineri, de Guvern. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în deschiderea şedinţei, că proiectul a fost intens dezbătut cu toate părțile relevante și în construirea lui s-a avut în vedere susținerea a trei piloni principali: sănătatea, educația și investițiile publice. După adoptare, proiectul va fi trimis în regim de urgenţă în Parlament. Coaliţia PSD-ALDE vrea ca dezbaterea şi votul în plenul Parlamentului să aibă loc săptămâna viitoare.

De Valentina Postelnicu,

Foto: Dumitru Angelescu

UPDATE ora 12.40 Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că au fost luate în calcul alocări bugetare care vor onora obligațiile asumate de România în fața partenerilor externi, cum ar fi: 2% din PIB pentru apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor asumate de România în relația cu partenerii NATO și sumele necesare organizării acțiunilor Președinției României la Consililul Uniunii Europene.

Care sunt principalele prevederi din Bugetul de stat pe 2019

 • Ministerul Fondurilor Europene are un buget record de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene
 • Valoarea Produsului Intern Brut va depăși suma de 1.000 de miliarde de lei
 • Deficitul bugetar se va păstra la 2,55% din PIB
 • Se asigură finanțarea majorării pensiilor și a salariilor din sistemul public, plata drepturilor și a indemnizațiilor sociale și susținerea politicilor de stimulare economică, măsuri asumate prin Programul de Guvernare
 • Se continuă creșterea punctului de pensie cu 15%, începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100 lei la 1.265 lei, și a pensiei minime cu 10%, de la 640 de lei la 704 lei.
 • Se asigură majorarea salariului minim lunar garantat în plată, în mod diferențiat :
  ▪ la 2.080 de lei – față de 1.900, anul trecut
  ▪ la 2.350 de lei pentru persoanele cu studii superioare și minimum 1 an vechime;
  ▪ la 3.000 de lei pentru persoanele angajate în cadrul firmelor cu minimum 80% cifra de afaceri în sectorul construcțiilor
A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ
Recomandări

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ

 

Sănătatea, prioritate zero, finanţare cu 6,1 miliarde mai mare decât în 2018

 • Sănătatea este prioritatea zero, cu o finanţare, anul acesta, cu 6,1 miliarde mai mare decât sumele cheltuite anul trecut pentru ca după majorările salariale din 2018, se impune și creșterea investițiilor în unitățile sanitare.
 • Se vor finaliza investițiile pentru reabilitare, extindere și dotare a unităților sanitare începute în anii trecuți, cum ar fi: Spitalul de Padiatrie Timișoara, Spitalele din Fălticeni, Neamț, Hunedoara și Bistrița
 • Ministerul Sănătății are ca prioritate îmbunătățirea serviciilor medicale acordate copiilor în cadrul Programului national de sănătate “Mama și copilul” prin care se vor achizitiona 1000 de incubatoare.
Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”, despre primul român infectat de coronavirus
Recomandări

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”, despre primul român infectat de coronavirus

 

Educaţia, buget cu 47% mai mare decât în 2019

Premierul a anunţat că în bugetul acestui an, a alocat Educației cu 47% mai mult decât anul trecut, de la 21 de miliarde la 30,8 miliarde, banii mergand atât spre investiții, cât și pentru majorările salariale

Alte priorităţi, pe sănătate, din proiectul de buget:
o Dotarea fiecărei clase pentru elevii din clasele V-XII cu table electronice interactive
o Rechizite în valoare de 0,7 miliarde de lei pentru aproximativ 2 milioane de copii
o Majorarea cu 25% a veniturilor nete ale cadrelor didactice

Premierul a mai anunţat că anul 2019 va fi anul investițiilor.” În proiectul de buget, alocăm 49,65 miliarde lei – adică 4,86% din PIB- pentru investiții, în creștere cu 45% fată de anul 2018. O alocare importanta este la   Ministerul Transporturilor unde fondurile sunt cu 6 miliarde lei mai mari, adica cu 74,4% in plus fata de 2018.”, a afirmat prim-ministrul.

Cine este Florin Cîțu, noul premier desemnat al României
Recomandări

Cine este Florin Cîțu, noul premier desemnat al României

 

Impozitul pe venit colectat la bugetul de stat, merge in proportie de 100% la bugetele locale

Viorica Dăncilă a precizat că bugetele locale beneficiază anul acesta de o alocare record.

„Totalul sumelor care se distribuie din veniturile bugetului de stat şi din subvenţii sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19,3% mai mari decât cele din anul 2018, ceea ce reprezintă 61,4% din totalul veniturilor bugetelor locale.

Impozitul pe venit colectat la bugetul de stat, merge in proportie de 100% la bugetele locale, respective 22,2 miliarde, comparativ cu 15 miliarde cat s-a repartizat in 2018. Asadar, bugetul anului 2019 este un buget echilibrat și concentrat atât pe susținerea politicilor sociale cât și pe sprijinirea politicilor de dezvoltare, a mai spus premierul.


UPDATE. Bugetul pe anul 2019 va fi adoptat în şedinţa Guvernului de vineri, a anunţat joi seara, într-un interviu la Antena 3, premierul Viorica Dăncilă.

„Proiectul de buget va veni pe lista suplimentară şi mâine va fi adoptat”, a spus ea.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice sau al Guvernului nu exista forma finală a proiectului de buget pe 2019, deşi legea transparenţei decizionale impune ca proce proiect de lege să fie pus în dezbatere publică, înainte de a fi adoptat.

Este posibil ca proiectul prezentat iniţial să fi suportat modificări, în urma negocierilor cu primarii.

Bugetul pe 2019 nu este gata, deşi ne aflăm deja în luna februarie a anului. Întârzierea adoptării proiectului are ca motivaţie, pe lângă neînţelegerile privind alocările bugetare, pentru administraţiile locale, şi situaţia din Legislativ, unde PSD-ALDE are o majoritate fragilă, în urma plecărilor din ultima perioadă.

Pe ordinea de zi a Guvernului se află un proiect de lege privitor la Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave, dar şi unul referitor la completarea OUG 179/2002 privind demilitarizarea unităţilor aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne şi structurilor subordonate.

Proiectul bugetului pe 2019 nu se află pe agendă. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, la sediul ministerului, că acesta va fi prezentat şi adoptat vineri de Guvern, iar ulterior trimis către Parlament.

„Eu vă spun că o să aveţi mâine un buget în Guvern prezentat, discutat, adoptat, trimis la Parlament. După aceea, ţine de Parlament cât de repede va adopta acest buget, care are o creştere foarte importantă pe investiţii, sănătate şi educaţie”, a declarat Teodorovici, la sediul Ministerului Finanţelor, înainte de întâlnirea cu primarii pe tema bugetului.

Întrebat despre faptul că unii primari au plecat nemulţumiţi după întrevederea pe care a avut-o miercuri cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor, Teodorovici a spus: „A rămas că ne vedem astăzi la minister pentru o ultimă clarificare”.

Nici liderii coaliţiei, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu nu au mai discutat bugetul la Parlament, joi, după ce toată săptămâna au stat până seara târziu în întâlniri, inclusiv cu cei de la UDMR, pentru a finaliza proiectul.

Fotografie principală: Inquam Photos / George Călin


Citeşte şi:

Filiera italiană! O nouă pacientă mutilată la nas de Matthew Mode își amintește că „medicul chirurg” a intrat în sala de operație alături de un prieten, Michelle di Chirico, un dentist! „Când mi-a dat pansamentul jos, nasul meu arăta ca un şniţel bătut pe tocător”

Close
Închide
  Close