Mergi direct la conținut »
UPDATE. ÎCCJ a amânat luarea unei decizii în cazul Cosma pentru 22 martie
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE. ÎCCJ a amânat luarea unei decizii în cazul Cosma pentru 22 martie

UPDATE. ÎCCJ a amânat luarea unei decizii în cazul Cosma pentru 22 martie

ÎCCJ a amânat luarea unei decizii în cazul Cosma. ICCJ ar fi putut stabili, luni, decizia definitivă în dosarul de corupție al fostului șef al CJ Prahova Mircea Cosma și al fiului său, Vlad, în care sunt acuzați de abuz în serviciu și luate de mită.

De Cătălin Lupășteanu,

UPDATE. Înalta Curte a amânat luarea unei decizii în cazul Cosma pentru 22 martie.


La termenul din 19 februarie DNA a cerut  menținerea pedepsei lui Mircea Cosma, de opt ani de închisoare cu exedcutare și aplicarea unor pedepse cu executare celorlalți doi inculpați din dosar.

Excepție în dosar face, a explicat procurorul, Vlad Cosma, care nu poate fi condamnat la o pedeapsă mai mare de patru ani și opt luni după ce a colaborat cu anchetatorii DNA.

Procurorul a mai spus la acel moment că documentele olografe găsite PDF, pe memory-stick-ul care ar fi dispărut de la dosar, „au fost recuperate după ștergere cu respectarea normelor legale în vigoare”.

„De aceea a fost nevoie de a apela la un institut tehnic specializat, respectiv l laboratoarele tehnice ale SRI. Pentru recuperarea unor date șterse. Deși puteau contesta mereu aceste documente inculpații nu au făcut-o pe toată durata procesului”, a mai explicat acuzarea.

Procurorul a mai explicat la ultimul termen din acest proces că familia Cosma nu ar fi supărată neapărat pe procurorul Mircea Negulescu ci pe „colaboratorii” care i-au denunțat la DNA Ploiești.

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Recomandări

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului

„Considerăm că necazul inculpaților nu este neapărat Mircea  Negulescu. Considerăm că supărarea lor ține de faptul că au fost denunțați de colaboratorii lor de infracțiuni. Inculpatul Alexe a recunoscut tot ce știa și astfel s-a devoalat mecanismul de influență și de corupție”, a conchis magistratul DNA.

Iz de scandal

Ultima afirmație a procurorului DNA l-a înfuriat pe Mircea Cosma, care s-a întors la Alexe, care stătea pe banca din spatele său, și i-a spus pe ton apăsat dar șoptit „te sparg”, în prezența altor persoane participante la proces dar și a mai multor jurnaliști.

Întrebat la finalul procesului la ce s-a referit mai precis când a făcut această afirmație Vlad Cosma nu a dorit să răspundă.

În ultimul cuvânt Vlad Cosma a reluat acuzațiile pe care le face de o lună în spațiul public la adresa unor procurori de la DNA Ploiești și a cerut la final achitarea, amintind judecătorilor ICCJ că în aproximativ șase săptămâni ar putea deveni tată.

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie
Recomandări

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie

Scurt istoric

În luna noiembrie 2016 fostul președinte al Consiliului Județean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat la opt ani de închisoare în vreme ce fiul său, Vlad Cosma, a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

Alături de cei doi omul de afaceri Răzvan Alexe a primit o condamnare de 2 ani şi 6 luni iar Daniel Alixandrescu, fost director executiv al Direcției Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, a primit șase ani de închsiaore cu executare în dosarul privind atribuirea unor contracte.

Cei patru au fost trimişi în judecată de DNA în luna aprilie a anului 2014. Vlad Cosma a fost condamnat trafic de influență, Răzvan Alexe, pentru trafic de influență și dare de mită, iar Mircea Cosma şi Daniel Alixandrescu au fost trimiși la închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu.

„În perioada 2012 – 2013, inculpații Alexe Răzvan şi Cosma Vlad Alexandru au pretins şi primit de la trei reprezentanți ai unor societăţi comerciale, denunțători în cauză, suma totală de 4.410.149,97 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate în fapt de inculpatul Alexe Răzvan.

Misterul mirosului care mută nasul Brașovului. Garda de Mediu, reacție halucinantă
Recomandări

Misterul mirosului care mută nasul Brașovului. Garda de Mediu, reacție halucinantă

Sumele de bani au fost pretinse și primite de cei doi în schimbul intervenției la persoane cu putere de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova şi anume la inculpaţii Cosma Mircea, președintele autorității publice judeţene şi Alixandrescu Daniel Adrian, director executiv al Direcţiei Patrimoniu (având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice), astfel încât cele trei societăţi să obţină de la Consiliul Judeţean Prahova trei lucrări de modernizare/întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate”, anunţau procurorii la momentul trimiterii dosarului la ICCJ.

Cele trei lucrări se referă la obiectivele următoare: „Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova”, „Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice – plombe” şi „Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 – 2013”.

Citește și The Economist scrie că Liviu Dragnea conduce din umbră România. ”Puterea nu este mereu la cine te aștepți în Europa

Close
Închide
  Close