Pe măsură ce devine clar că simpla campanie de vaccinare nu va stopa pandemia foarte curând, Inteligența Artificială ar putea ajuta autoritățile să pună la punct un sistem de testare cât mai eficient, pentru a reduce răspândirea virusului, scriu Kimon Drakopoulos și Vishal Gupta, experți în știința datelor la USC Marshall School of Business.

Un astfel de sistem a fost folosit deja în vara anului trecut în Grecia. 

În cazul Greciei, care abia a trecut printr-o criză financiară devastatoare, deschiderea granițelor pentru turiști a fost o măsură aproape necesară.

Potrivit datelor statistice aferente anului 2018, turismul contribuie în mod direct cu 11,7% la PIB-ul Greciei, potrivit Greekreporter.com. Contribuția directă și indirectă a turismului se ridică însă la peste 25% din PIB.

Dornice să primească turiști, autoritățile erau obligate să aibă grijă, pentru a nu declanșa o creștere bruscă a numărului de cazuri de infectare. În același timp însă, testarea tuturor turiștilor sosiți la frontieră și în aeroporturi era o misiune imposibilă.

Cei doi experți în știința datelor au creat, prin urmare, un sistem de Inteligență Artificială, numit Eva, care a avut rolul de a administra cât mai eficient fluxul de vizitatori.

Idei pentru România: cum au folosit grecii Inteligența Artificială și au deschis granițele pentru 80.000 de turiști pe zi, în siguranță
Folosind un sistem de învățare automată, Eva a selectat turiștii care trebuie testați la sosirea în țară. Foto EPA

Concret, fiecare turist sosit în țară a fost nevoit să ofere o serie de informații demografice și să detalieze țările în care a călătorit recent. Folosind un sistem de învățare automată, Eva a selectat turiștii care trebuie testați la sosirea în țară.

Turiștii testați urmau să se carantineze, așteptând rezultatele testelor. Cei care aveau un rezultat pozitiv, intrau în izolare. Cei care primeau rezultat negativ erau liberi să își continue călătoria.

Eva a detectat creșterea de cazuri din Spania, înainte ca aceasta să fie confirmată de Madrid

Sistemul a avut rezultate bune. A permis țării să își deschidă granițele pentru turiști, în vreme ce a redus riscul importului de cazuri de infectare.

Foarte important, spun cei doi cercetători, Eva a folosit foarte eficient resursele, pentru a detecta cazurile de infectare printre turiști. Testarea aleatorie ar necesita de două ori mai multe teste decât a folosit Eva pentru a depista același număr de cazuri de infectare.

În toiul verii, autoritățile ar fi trebuit să efectueze în jur de 14.400 de teste pe zi la graniță – adică aproape de capacitatea totală de testare a întregii țări. Eva a folosit doar 8.000 de teste pentru a detecta același număr de cazuri, oferind autorităților posibilitatea de a utiliza restul capacității de testare pentru a depista focarele din țară.

Eva a mai oferit informații autorităților pentru a-și actualiza constant restricțiile de călătorie. Deoarece testa oamenii înainte ca aceștia să devină simptomatici, sistemul a putut estima prevalența cazurilor din alte țări, înainte ca aceasta să fie calculată de țările respective.

Spre exemplu, spun cei doi experți, sistemul a fost capabil să detecteze o creștere a numărului de cazuri din țări precum Malta sau Spania cu zece zile înainte ca aceasta să fie confirmată de numărătoarea oficială a autorităților din La Valletta și Madrid.

Grecia a folosit aceste date pentru a decide când să interzică accesul vizitatorilor din anumite țări sau când să solicite dovada unui test PCR negativ, făcut înainte de sosirea la graniță.

În cele din urmă, Eva a ajutat Grecia să își deschidă granițele în această vară fără o creștere majoră a cazurilor. 

Precum cea mai mare parte a Europei și a SUA, țara trece acum printr-un nou val epidemic și solicită tuturor vizitatorilor să facă dovada unui test negativ.

Dar în timpul sezonului turistic, numărul de cazuri a fost relativ mic, în mod constant, în ciuda faptului că în țară au intrat 80.000 de turiști în fiecare zi.

Datele oficiale colectate de site-ul Worldometers confirmă această situație. În perioada august-septembrie, numărul de noi cazuri de infectare din Grecia a fost de doar câteva sute zilnic. 

Idei pentru România: cum au folosit grecii Inteligența Artificială și au deschis granițele pentru 80.000 de turiști pe zi, în siguranță
Numărul zilnic de noi cazuri COVID în Grecia Sursa: Worldometers

Epidemia a crescut în intensitate de la sfârșitul lui octombrie, dar a început deja să scadă.  

O cale de mijloc în dezbaterea privind restricțiile

Un sistem precum Eva, scriu creatorii acestuia, vine să ofere o cale de mijloc în dezbaterea care îi pune față în față pe adepții granițelor închise și pe cei ai libertății totale de circulație.

Multe state europene au adoptat o strategie mai puțin precisă decât a Greciei în deschiderea granițelor, permițând accesul vizitatorilor din anumite țări considerate sigure și interzicând intrarea vizitatorilor din țările cu o epidemie puternică, fără să ceară însă teste la sosire.

Iar alte țări, precum Noua Zeelandă, Canada sau statul american Hawaii, au decis să rămână aproape complet închise, lovind puternic industria turistică.

Cei doi cercetători susțin că dincolo de turism, un sistem de IA precum Eva ar putea ajuta autoritățile locale, școlile și companiile, care dispun de resurse limitate, să își administreze mai bine politica de testare și de restricții COVID.

„Dacă o universitate poate testa, spre exemplu, doar 1.000 de oameni pe săptămână, pe cine ar trebui să testeze? Un sistem inteligent precum Eva este mult mai eficient decât testarea aleatorie și poate detecta comportamentele aflate la risc”, scriu Kimon Drakopoulos și Vishal Gupta.

Lecții pentru autorități

Cei doi experți în știința datelor avertizează că guvernele și instituțiile care vor să folosească Inteligența Artificială pentru a-și îmbunătăți strategia de combatere a COVID trebuie să țină cont de două lucruri.

În primul rând, succesul unei astfel de strategii nu ține doar de calitatea algoritmului. Multe depind de felul în care se desfășoară activitatea în teren: unde și când are loc testarea, cât de repede vin rezultatele și cât de corect sunt comunicate informațiile.

„Cel mai sofisticat sistem de Inteligență Artificială valorează foarte puțin fără o activitate eficientă în teren”, spun cercetătorii.

În al doilea rând, cei care folosesc un astfel de sistem trebuie să fie atenți la protecția datelor. Instituțiile trebuie să fie atente la ce date colectează, cum le protejează și cine are acces la ele. În cazul Eva, susțin cei doi cercetători, sistemul respectă Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) din UE.

Concluzia? Aceasta este prima pandemie în care umanitatea a putut folosi Inteligența Artificială. Sisteme precum Eva, spun cei doi cercetători, sunt mai eficiente și mai puțin consumatoare de resurse decât campaniile de testare aleatorie.

„Folosite cu înțelepciune, ele pot oferi o cale de mijloc, pentru a susține deschiderea economiei în siguranță, cu scopul de a permite întoarcerea la normalitate”, spun cei doi experți în știința datelor.

Citeşte şi:

Mister elucidat după 60 de ani? O nouă teorie privind moartea stranie a nouă excursioniști ruși în Pasul Diatlov

În raportul către Nelu Tătaru de după Piatra Neamț, pompierii au controlat doar Terapiile Intensive din spitale, deși oxigen se folosește și în alte secții, ca la Balș!

A fost vedetă în anii 1980, iar acum a ajuns să doarmă de 4 ani într-un cimitir: „Muncești toată viața și agoniseala îți dispare în câteva clipe”
PARTENERI - GSP.RO
A fost vedetă în anii 1980, iar acum a ajuns să doarmă de 4 ani într-un cimitir: „Muncești toată viața și agoniseala îți dispare în câteva clipe”
Medicul Adrian Marinescu, adevărul halucinant despre reinfectările cu covid-19 după vaccinare
Playtech.ro
Medicul Adrian Marinescu, adevărul halucinant despre reinfectările cu covid-19 după vaccinare
Contractul secret al UE cu Pfizer/BioNtech a fost publicat de presa spaniolă
Observatornews.ro
Contractul secret al UE cu Pfizer/BioNtech a fost publicat de presa spaniolă
Horoscop 21 aprilie 2021. Săgetătorii au multe îndoieli și griji legate de muncă, dar și de starea de sănătate
HOROSCOP
Horoscop 21 aprilie 2021. Săgetătorii au multe îndoieli și griji legate de muncă, dar și de starea de sănătate
Asta e cea mai mare sumă câștigată vreodată la un proces de divorț! Femeia s-a ales cu 453 de milioane de lire! Cum a reușit
Știrileprotv.ro
Asta e cea mai mare sumă câștigată vreodată la un proces de divorț! Femeia s-a ales cu 453 de milioane de lire! Cum a reușit
Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia lui
Telekomsport
Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia lui
(Publicitate) Ce vor să știe românii despre negocierea cu banca
PUBLICITATE
(Publicitate) Ce vor să știe românii despre negocierea cu banca