Printre obiectele alese de Igor Dodon se numără o pereche de ochelari cu ramă de aur, tacuri de biliard, dar și un set de birou similar cu cel deținut de președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Un astfel de set costă, pe site-ul companiei producătoare, aproape 400 de mii de ruble rusești, echivalentul a circa 100 de mii de lei moldovenești.
„Orice admirator al lui Putin cu siguranță visează să aibă în proprietate un set de birou la fel ca al acestei personalități remarcabile. Acesta poate fi un cadou la alegeri pentru un demnitar, un conducător de companie sau orice persoană ambițioasă. Setul de scris este executat din malahit, una dintre cele mai nobile pietre, al cărei farmec este subliniat de placarea cu aur”, informează pe site producătorul, o uzină rusească de armament, relatează tv8.md.
Luxosul set de birou despre care Igor Dodon afirmă că îi aparține nu se regăsește nici în Registrul cadourilor protocolare, nici în declarația de avere a fostului președinte.
Asta în condițiile în care, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la PRO TV, Igor Dodon declara, în urmă cu un an, că a primit un set de birou identic cu cel de pe masa lui Vladimir Putin, cu ocazia unui forum al oamenilor de afaceri ruși de la Chișinău.
Întrebat de ce nu a fost declarat cadoul, Dodon s-a eschivat. Fostul președinte a refuzat să spună și cine este omul de afaceri rus care i-a oferit darul.
În cazul în care acest cadou ar fi fost înregistrat în Registrul cadourilor protocolare de la Președinție, Igor Dodon ar fi trebuit să plătească pentru a-l lua cu el când a cedat fotoliul de președinte.
De asemenea, Igor Dodon a primit de la interpretul rus Grigorii Leps o pereche de ochelari și două tacuri de biliard, cu care s-a lăudat pe pagina sa de Facebook.
Spre deosebire de setul de birou, cele două daruri de la Leps au fost incluse în Registrul cadourilor protocolare de la Președinție, dar returnate imediat lui Dodon.
În timpul celor patru ani de președinție, Igor Dodon a primit în proprietate privată, de la Comisia de evaluare a cadourilor, 40 de obiecte din cele circa 100 înscrise în Registrul cadourilor protocolare. Pentru niciunul dintre ele fostul președinte nu a scos din buzunar niciun leu. Comisia de evaluare le-a apreciat pe toate la prețuri mai mici de o mie de lei.
De mai bine de 7 ani, în Republica Moldova există o lege, o hotărâre de Guvern și un regulament cu privire la cadourile pe care le pot primi demnitarii și funcționarii publici. Documentele adoptate încă în 2013 stabilesc că orice cadou primit de un funcționar sau demnitar de stat, în timpul evenimentelor oficiale sau de protocol, trebuie obligatoriu să fie declarat unei comisii de evidență și evaluare a acestor cadouri.
Comisia e formată din trei angajați ai instituției în care activează beneficiarul cadoului. Aceasta trebuie să evalueze bunul, să îl înscrie într-un registru al cadourilor admisibile, iar dacă demnitarul care a primit cadoul vrea să și-l păstreze, Comisia i-l poate returna gratuit doar dacă valoarea cadoului este mai mică de 1.000 de lei.
În cazul în care valoarea este depășită, demnitarul trebuie să plătească diferența de preț înainte de a-l lua. Eschivarea de la aceste reguli se consideră delapidarea averii străine și se pedepsește penal.
FOTO: EPA