MENIU CAUTĂ
01 Mar. 2018 20:03 , de Daniel Ionașcu

Impozitul și contribuțiile sociale pentru drepturile de autor vor fi din nou reținute la sursă

Distribuie

Impozitul și contribuțiile sociale pe venit pentru persoanele cu drepturi de autor vor fi din nou reținute la sursă. Guvernul Dăncilă a decis să dea o Ordonanță de Urgență prin care impozitul pe venit şi contribuţiile sociale pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, din arendă si din asocieri să fie achitate de sursa care plăteşte venitul.

Astfel, după ce OUG-ul care ar urma să fie dat la sfâșitul acestei luni va intra în vigoare, persoanele fizice care obțin venituri din aceste trei tipuri de activitate nu vor mai fi obligate să achite din propriul buzunar dările către stat.

Acest OUG va conține și alte modificări prin care va fi simplificată legislația fiscală.

Cum este situația acum

În momentul de față, începând de la 1 ianuarie 2018, persoanele fizice care obțin venituri din drepturi de autor, arendă sau asocieri, la fel ca toți ceilalți care desfășoară activități independente, sunt obligate să plătească contribuțiile sociale din propriul buzunar, cel puțin 10% din salariul minim brut pe economie, adică 1900 de lei.

Pe lângă contribuțiile sociale, persoanele care obțin venituri în baza unui contract de cesiune a drepturilor de autor – în această categorie intră și cei care au venituri de pe urma unor brevete de invenție, desene și modele, mărci și indicații geografice, topografii pentru produse semiconductoare și altele asemenea, trebuie să plătească și impozit la bugetul de stat.

Joi, guvernul Dăncilă, a decis în ședința ordinară să pună în dezbatere publică Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, care va înlocui șapte care trebuiau depuse până acum, printre care și celebrul Formular 600.


Citește și: REPORTAJ/Spectaculoasa viață a unui fost boxer și rugbyst din România, care a gătit pentru regina Elisabeta a Angliei


 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 20 februarie 2019
Comentarii