„În ultimii zece ani, 3 milioane de persoane au plecat, în medie 300.000 pe an. Chiar și la 23 februarie 2022 se putea spune că acesta a fost cel mai mare exod de la migrația din 1918-1922 încoace (în contextul Revoluției din 1917 și al războiului civil, n.r.)”, scrie Novaia Gazeta, care astăzi publică doar pentru cititorii din afara Rusiei.
Ziariștii folosesc informații din proiectul Să fim preciși, o platformă cu date în limba rusă, care a descoperit că cei mai mulți ruși au început să plece din țara natală în perioada 2011-2012.
Comparațiile nu sunt favorabile României. Și din România au plecat 4 milioane de oameni în ultimii 10-15 ani, românii având o migrație în termeni absoluți mai mare decât a rușilor, la o populație de 8 ori mai mică decât cea a Rusiei.
Datele privitoare la migrația românilor sunt aproximative și cifra de 4 milioane e o evaluare bazată pe surse concordate: Institutul Național de Statistică și birourile de statistică ale țărilor UE, unde au ajuns românii.
Ce s-a întâmplat odată cu războiul
După 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, tot mai mulți ruși au hotărât să se mute peste hotare. Numai în 2022 au emigrat în jur de un milion de oameni. Mult mai mulți au plecat o vreme din țară, însă au revenit. „De la începutul mobilizării parțiale, fluxul de migrație ar putea fi cel mai mare din ultimul secol”, mai notează Novaia Gazeta.
Când au fugit cei mai mulți ruși
„Conform estimărilor mele, aproximativ 300.000 au plecat în februarie și alte 700.000 până la sfârșitul anului. Este o estimare, dar majoritatea analiștilor sunt de acord: aproximativ un milion până la sfârșitul anului”, a declarat, pentru Novaia Gazeta, Veronika Kostenko, sociolog și coautoare a unei cercetări privind valurile de migrație.
Sociologii ruși, precum și din alte state împart exodul în masă din țara condusă de Vladimir Putin în două sau chiar trei valuri: imediat după invazie; în vară, după ce multinaționalele au închis birourile din Rusia și după 21 septembrie, ziua în care a început mobilizarea parțială, adică rezerviștii au fost chemați să lupte în război, după cum a explicat atunci Libertatea.
Țările care îi primesc fără pașaport
Chiar și cifrele oficial recunoscute de Kremlin sunt foarte mari. Serviciul Federal de Statistică al Rusiei a arătat că 454.000 de persoane au părăsit Rusia în prima jumătate a anului 2022, înainte de mobilizarea rezerviștilor. Dar instituția i-a înregistrat doar pe cei care s-au radiat din evidența la domiciliu, mai precizează Novaia Gazeta. Ceea ce n-au apucat să facă toți cei care s-au grăbit cu adevărat, notează publicația.
Trei țări, cu excepția Belarusului, îi primesc pe ruși fără pașaport: Armenia, unde s-au stabilit peste 40.000, Kazahstan – aici sunt în prezent aproximativ 92.000 – și Kârgâzstan, cu 30.000 de refugiați ruși. În Georgia, unde aceștia pot intra doar cu pașaportul, au rămas cei mai mulți: 113.000. Încă aproape 100 de țări îi acceptă pe cetățenii ruși fără vize sau le acordă la frontieră.
MAMIRA • 28.12.2022, 16:38
In mod corect o statistica de acest gen se face proportional , ex la 100.000 locuitori .Asta inseamna ca perspectiva romanilor in fata deciziilor luate in ambasade si puse in practica prin partide este mult mai pesimista decat perspectiva rusilor in fata deciziilor luate in razboi