Mergi direct la conținut »
Inclusiv: 27.000 de muncitori din afara Europei lucrează în țară. Explozie de avize de muncă în 2019
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Inclusiv: 27.000 de muncitori din afara Europei lucrează în țară. Explozie de avize de muncă în 2019

Numărul muncitorilor străini a explodat în ultimii ani, scriu jurnaliștii proiectului media Inclusiv: Inspectoratului General de Imigrări (IGI) punctează că, în primele nouă luni ale anului curent, peste 21.000 de muncitori extracomunitari au primit aviz de muncă în România

De Elena Petre,

Cum limita admisă de Guvern pentru anul curent este de 30.000 de avize, până la final de 2019 vor mai putea primi dreptul mai puțin de 9.000 de cetățeni veniți din afara spațiului european.

Și, cu toate acestea, numărul este deja dublu față de 2018, când au primit undă verde puțin peste 10.000.

Mai bine de o treime dintre cei 27.000 de lucrători din afara Europei muncesc în domeniul construcțiilor și în comerț, așa cum arată Registrul de Evidență a Salariaților.

Jurnaliștii Inclusiv au documentat cazurile unor lucrători din Filipine și din Nepal, dintre care unii vor să devină chiar cetățeni români.

E și cazul lui Sushan, un tânăr din Kathmandu a cărui casă a fost pusă la pământ în 2015. Pe-atunci, asiaticul lucra la Slatina. Acum, la opt ani de la momentul sosirii în țara noastră, stă la București. 

Sushan, pregătindu-se de o petrecere cu zeci de conaționali din Nepal. Foto: Bogdan Dincă / Inclusiv

„Am plâns pe interior de fiecare dată când îmi spunea fucking bastard, idiot și motherfucker”, a explicat acesta abuzurile la care a fost supus de patronul său.

Și e convins că vrea cetățenia, însă “nu vrea să îmbătrânească aici”, menționează sursa citată.

Citește materialul aici.

Close
Închide
  Close