Iohannis a precizat că intrarea României în Schengen ar face spaţiul Schengen mai sigur şi mai puternic, ar face graniţa externă a UE mai solidă şi mai bine apărată şi ar fi un cert câştig în relaţia economică între Ungaria şi România.
Ungaria a fost din capul locului un partener corect şi ferm în această chestiune, şi-a exprimat de la început opinia că este pentru aderarea României la Schengen şi îi mulţumim pentru această atitudine fermă. În continuare, evident pe căile diplomatice bine cunoscute de Budapesta, poate în continuare să încerce să îi lămurească şi pe vecinii Ungariei mai din vest că aşa stau lucrurile. Repet, nu există niciun argument contra aderării României.
Klaus Iohannis:
Klaus Iohannis a menţionat că România trebuia de mult să fie în Schengen, dacă ar fi să ne luăm după îndeplinirea procedurilor tehnice, însă subiectul a fost politizat.
Şeful statului a adăugat că nu înţelege atitudinea Austriei care s-a opus aderării României în Schegen şi care a susţinut că nu are nimic împotriva intrării României şi Bulgariei în zona Schengen, însă spaţiul nu funcţioneză bine şi de aceea se opun aderării.
Ultimul argument adus de cei care s-au opus (Austria – n.r.) a fost un pic greu de înţeles. Afirmaţia lor a fost că ei nu au nimic împotriva României şi Bulgariei, dar spaţiul nu funcţionează bine şi atunci ei sunt împotrivă
Klaus Iohannis, la Budapesta:
Potrivit președintelui Iohannis, „aderarea României şi a Bulgariei nu ar face doar Schengen mai puternic, ar înlesni şi negocierile de îmbunătăţire a procedurilor din Schengen”, iar „aderarea României ar fi un câştig pentru UE, doar că încă nu toţi au înţeles foarte bine acest lucru”.
Ungaria susţine ferm aderarea României la Schengen
La rândul ei, preşedinta Ungariei, Katalin Novák, a reiterat faptul că ţara sa susţine ferm aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi va continua demersurile diplomatice de sprijinire a acestui proces.
„Trebuie să evaluăm special această tendinţă a României de a intra în Schengen, pentru că se angajează pentru apărarea graniţei exterioare a Schengen, la graniţa României”, a spus preşedinta Ungariei, care a explicat :„va trebui să întărim graniţele exterioare, dar asta trebuie să fie la graniţa exterioară a României şi acea graniţă exterioară va trebui să o apărăm împreună, aşa cum apără Ungaria, de exemplu, spre Serbia, graniţa exterioară a UE”.
„În cazul în care această situaţie nu se rezolvă până la preşedinţia Ungariei în UE, atunci Ungaria va face totul, în funcţia sa de preşedinte, pentru ca în al doilea semestru în anul următor România şi Bulgaria să intre în Schengen şi să se rezolve această problemă. Aşa cum s-a şi întâmplat deja ca Ungaria să rezolve probleme serioase în funcţia sa de preşedinte al UE”, a conchis preşedinta Ungariei.
Klaus Iohannis se află la Budapesta, în prima vizită în Ungaria a unui președinte român din ultimii 14 ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
FMR92236yS • 12.10.2023, 16:41
Multe lucruri INTAMPLATE in Tara sau in afara Ei nu ai INTELES d-le Presedinte , timp de OPT ani! In schimb ati BENEFICIAT din PLIN de VACANTE si TIMP LIBER pe BANII NOSTRI , incat ca aproape va vine sa ,,DATI pe AFARA''!
grafi • 12.10.2023, 12:31
Dacă Austria are probleme cu sistemul Schengen, atunci există o soluție simplă pentru asta: să iasă din spațiul Schengen și să-și închidă granițele. Ei își recâștigă siguranța națională pe care le doresc, iar noi scăpăm de singura opoziție al aderării.
nicoleta1 • 12.10.2023, 11:51
Slabe sperante ca Ungaria sa puna o vorba buna Austriei pentru Romania