„Nu credem că va exista o problemă semnificativă în România, dar în plan mondial este clar că pot apărea situații în care aprovizonarea nu va fi la nivelul cu care am fost obișnuiți, dacă ne gândim doar la faptul că o bună parte din grâul care se consumă pe întreaga planetă se produce în Rusia și în Ucraina. România are o situație bună în ce privește agricultura și nu cred că vor fi probleme, dar este posibil ca sancțiunile pe care le-am hotărât să producă mișcări și la prețul pe alimente”, a subliniat șeful statului.
Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații joi seară, la finalul unei zile în care a participat, la Bruxelles, două summituri: NATO și al Consiliului European. La primul, alianța a decis înființarea în România a unui grup de luptă.
„Noi suntem convinsi ca flancul estic trebuie întărit și de aceea suntem foarte multumiți că NATO a luat decizia de a aproba grupul de lupta care va staționa în România”, a subliniat șeful statului.
El a subliniat că „în momentul actual nu există niciun indiciu concret că ar exista altă tintă decât Ucraina”, dar flancul estic și implicit Marea Neagră nu beneficiau de o prezență permanentă a trupelor aliate și din acest motiv este nevoie de o consolidare.
„Flancul estic este mai puțin populat în partea Mării Negre și din această cauză am cerut o prezență permanentă și acest grup de lucru va constitui o prezență permanentă la Marea Neagră. România va fi mai bine apărata. Nu trebuie să ne oprim aici ci să facem un plan pe termen lung să facem flancul estic mult mai bine apărat”, a completat Klaus Iohannis.
Președintele a subliniat că vineri, în ziua a doua a Consiliului European, vor continua discuțiile privind prețurile la energie. „Trebuie să aducem prețurile la un nivel rezonabil și fiecare stat trebuie să protejeze consumatorii”, a subliniat Iohannis.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia