De Cristian Anton, Valentina Postelnicu,

”Am avut câteva discuţii de lucru foarte bune cu premierul şi cu miniştrii de linie. M-au informat despre situaţia găsită la ministerele lor, despre planurile pe care le au şi despre politicile publice pe care vor să le pună în practică. Şi vom continua seria discuţiilor”, a declarat preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis a spus că asumarea răspunderii pentru bugetul pe 2020 este normală pentru un Guvern minoritar.

În condiţiile unui guvern puternic minoritar este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată, care poate să funcţioneze pentru orice tip de lege. Constituţia nu face diferenţe între anumite tipuri de lege care pot fi sau nu ar putea fi asumate de Guvern.

Klaus Iohannis:

”Orice lege poate să fie prezentată cu asumarea răspunderii Guvernului, dar asta este strict o decizie a Guvernului şi dacă se va face cu siguranţă veţi primi această informaţie de la Guvern şi nu de la mine”, a precizat președintele.

Iohannis ar vrea și o lege nouă a pensiilor

Întrebat dacă ar fi de acord cu această asumare a răspunderii Guvernului pe buget, în condiţiile în care subiectul a generat opinii diverse în rândul clasei politice, preşedintele a completat: ”Întotdeauna există opinii diferite pe tot felul de teme publice. Nu doresc să fac eu afirmaţii despre această chestiune, dar vă spun că ar fi constituţional şi este posibil să îşi asume Guvernul răspunderea pentru orice fel de lege”.

Iohannis a mai spus că ar fi binevenită și o nouă lege a pensiilor.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

”O nouă lege a pensiilor ar fi utilă, în condițiile în care foarte mulți pensionari sesizează inegalități și inechități. Dar asta nu se rezolvă într-o lună sau două. Sunt convins că Guvernul Orban va face o analiză serioasă, atentă, a chestiunilor și, în măsura în care va fi nevoie de o nouă lege, se va discuta la momentul potrivit”, a declarat președintele.

”Solicitarea mea pentru Guvernul Orban a fost să vină cu un proiect de buget care să acopere necesarul pentru anul viitor și evident să fie cât mai aproape de limita de deficit de 3% din PIB”, a concluzionat șeful statului.

Şeful statului a făcut declaraţia înainte de a participa la întâlnirea cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti.

Klaus Iohannis a avut joi o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan şi miniştrii Muncii, Violeta Alexandru, Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

Miercuri, premierul preciza că în cadrul întâlnirii se va face analiza „obişnuită” a situaţiei Guvernului.

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism
HOROSCOP

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism