Joe Biden le-a vorbit luni aliaților de pe flancul estic al NATO, care s-au reunit într-un summit virtual găzduit la București de președinții Klaus Iohannis și Andrzej Duda, potrivit unui comunicat publicat de Casa Albă.
Președintele SUA „și-a exprimat dorința de a coopera mai strâns cu cei nouă aliați ai noștri din Europa Centrală și din regiunea baltică și de la Marea Neagră într-o serie de chestiuni ce reprezintă provocări ale prezentului, inclusiv securitatea sanitară globală, schimbarea climatică, securitatea energetică și revenirea economică pe plan global”, a mai transmis Casa Albă.
„Preşedintele Biden şi-a exprimat sprijinul pentru întărirea capacităţii de apărare şi descurajare a NATO, dar şi importanţa faptului ca aliaţii să-şi sporească rezilienţa în faţa acţiunilor economice şi politice dăunătoare din partea competitorilor noştri strategici”.
„În plus, el a salutat ocazia de aborda cu aliații – precum și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a participat și el la reuniune – chestiunea eforturilor pe care trebuie să le facă Alianța ca să contracareze viitoare amenințări, o temă ce va fi discutată la summitul NATO din 14 iunie”, anunță Casa Albă.
Totodată, Joe Biden a subliniat importanța întăririi unui mod de guvernare în concordanță cu principiile democratice și ale statului de drept – atât pe plan intern, în cadrul Alianței, dar și în întreaga lume, a informat Casa Albă.
Iohannis a pledat pentru o prezență mai mare a NATO în România
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat că a pledat, inclusiv în discuțiile cu liderul de la Casa Albă, pentru creșterea prezenței militare a NATO în România și în sudul Flancului Estic.
„Mă bucur că președintele Biden s-a referit în intervenția sa la importanța unei Alianțe mai puternice și relevante global și, mai presus de toate, la importanța specială a articolului V din Tratatul de la Washington, pe care Statele Unite ale Americii îl susțin extrem de puternic”, a spus Iohannis, într-o declarație făcută la încheierea summitului.
La summitul B9 au participat statele membre NATO de pe Flancul Estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România și Ungaria. Reuniunea a avut loc în contextul recentelor evoluții îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre.
La final, participanții au adoptat o declarație comună, în care, între altele, se spune că acțiunile agresive ale Rusiei amenință securitatea euroatlantică.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro