În ciuda faptului că și-a exprimat durerea privind moartea acestuia, Juanita a declarat pentru Miami Herald că niciodată în viața ei nu va mai pune piciorul în Cuba.
Aceasta locuiește în Miami din 1965, la un an după ce și-a acuzat fratele că a transformat Cuba într-o „închisoare enormă încercuită de apă”. Aceasta a precizat sâmbătă într-un interviu că durerea cauzată de moartea fratelui ei a adus la suprafață răni mai vechi.
„În ciuda zvonurilor că mă voi duce în Cuba să particip la funeralii, vreau să clarific că nu mă voi mai întoarce niciodată pe insula aia și nici nu am planuri în acest sens. M-am luptat alături de exilați, umăr la umăr, în timpul celor mai active și intense perioade de luptă din deceniile trecute, iar eu respect sentimentele tuturor”, a spus Juanita într-o declarație pentru publicația citată.
Trăiește în exil de 51 de ani
„Nu mă bucur de moartea nici unei ființe umane, cu atât mai puțin atunci când acea persoană este o persoană cu același sânge ca mine și cu același nume de familie. Ca soră a lui Fidel, mă confrunt cu pierderea unei ființe umane cu care împart același sânge, așa cum s-a întâmplat și la moartea celorlați frați ei mei, Ramón and Angelita”, a mai spus aceasta.
“Mă aflu în exil în Miami de 51 de ani, la fel ca toți cubanezii care au plecat ca să găsească un spațiu în care să lupte pentru libertatea țării lor. Nu mi-am schimbat niciodată poziția chiar dacă a trebuit să plătesc un preț mare cu durere și izolare”, a mai spus mezina. Aceasta a subliniat că ea a trebuit să îndure atât pierderea familiei sale, cât și disprețul oameilor idn exil car o atacau și o judecau pentru faptul că era o membră a familiei Castro.
A făcut parte din servciul de informații american
A cincea dintre fraţii Castro, Juanita a fost o luptătoare, o „guerillera” entuziastă”, opozantă a dictaturii lui Fulgencio Batista, împărtăşind idealurile fraţilor săi. Când Fidel a ajuns la putere, ea avea 26 de ani şi l-a susţinut cu ardoare. Însă, înspăimântată de execuţiile sumare ale opozanţilor castrişti şi apoi de exproprierile ordonate de fraţii săi, ea descrie în biografie sa, deziluzia pe care a suferit-o. În cartea „Fraţii mei, istoria secretă”, apărută în 2009, sora mai mică a revoluţionarului cubanez se confesează cum a ajuns în serviciul de informaţii american (CIA).
Între 1961 şi 1964 a refuzat toate misiunile ameninţătoare la viaţa fraţilor săi, dar a fost una din primii informatori ai CIA, când rachetele sovietice au fost instalate în Cuba. În 1963, mama clanului Castro a murit şi Juanita și-a pierdut astfel protecţia. Situaţia devinise periculoasă pentru ea şi dubla ei viaţă fusese descoperită. Într-o dimineaţă a anului 1964, fratele său Raul a venit să o vadă după ce aflase totul. G2, contra-spionajul cubanez, îi trimisese un dosar privind activităţile ei contrarevoluţionare. Fidel era furios, însă Raul a ajutat-o să fugă. Mai întâi în Mexic, iar un an mai târziu, s-a instalat la Miami, alături de exilaţii cubanezi.
„El Lider Maximo” s-a retras din viața publică din 2006 din motive de sănătate și a cedat puterea fratelui său Raul. Fidel Castro este unul dintre ultimii giganţi politici în viaţă ai secolului 20. El a fost vizat de peste 600 de tentative de atentat