„Nu aș exclude posibilitatea folosirii armelor nucleare”, a declarat, marți, Dmitri Muratov în fața jurnaliștilor la Geneva, unde a participat la un eveniment organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei. Redactorul-șef al Novaia Gazeta, ziar care a fost forțat să-și suspende activitatea în Rusia, a criticat „războinicii de propagandă” ai Kremlinului, care vorbesc tot mai des despre utilizarea armelor nucleare.

„De două săptămâni, am auzit de pe ecranele noastre de televiziune că ar trebui deschise silozurile nucleare. Și auzim, de asemenea, că aceste arme oribile ar trebui folosite în cazul în care livrările de arme către Ucraina continuă”, a declarat Muratov.

„Dacă Putin decide să folosească armele nucleare, nimeni nu îl poate opri”

Kremlin a declarat, la scurt timp după invadarea Ucrainei, că și-a pus forțele nucleare în stare de alertă maximă, iar recent Putin a amenințat cu „arme pe care nimeni nu le are” și cu „lovituri fulgerătoare” orice stat care intervine militar în Ucraina.

Folosirea acestor arme „nu ar fi sfârșitul războiului,” ci „va fi sfârșitul umanității”, susține Muratov.

El a afirmat că cel mai înfricoșător lucru din Rusia de astăzi este că Putin a dobândit „putere absolută, fără restricții”. Astfel, în opinia lui Muratov, dacă Putin decide să folosească armele nucleare, „nimeni nu îl poate opri. Nici Parlamentul, nici societatea civilă, nici publicul”.

„Nicio anchetă” după ce a fost atacat cu vopsea roșie

Vorbind alături de Maria Ressa, jurnalista filipineză cu care a împărțit premiul Nobel pentru Pace 2021, Muratov a dat detalii și despre atacul asupra sa de luna trecută, când un bărbat a intrat în compartimentul de tren în care se afla și i-a aruncat vopsea roșie amestecată cu acetonă în față.

El susține că autorul este „protejat”, deoarece a avut poze cu el, iar camerele de supraveghere i-au surprins chipul, dar „nicio anchetă nu a fost deschisă”.

Jurnalistul rus Dmitri Muratov nu exclude posibilitatea ca Rusia să folosească armele nucleare. „Dacă Putin decide, nimeni nu îl poate opri”
Dmitri Muratov, după ce a fost atacat cu vopsea roșie, pe 7 aprilie | Sursa foto: Dmitri Muratov

Muratov a subliniat că atacatorul său știa exact unde era locul lui în tren, „ceea ce însemna că avea acces la… o bază de date a serviciului de informații”. Nu crede însă că atacatorul său are legătură directă cu serviciul de informații al Rusiei, ci mai degrabă este un contractor.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News