Mergi direct la conținut »
Kaspersky: Dispozitivele de localizare GPS pentru câini pot da hackerilor informații prețioase. Câinii pot fi furați, iar datele proprietarilor, compromise
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie

Kaspersky: Dispozitivele de localizare GPS pentru câini pot da hackerilor informații prețioase. Câinii pot fi furați, iar datele proprietarilor, compromise

Dispozitivele de localizare GPS pentru câini pot da hackerilor mult mai multe informații decât ar dori proprietarii, potrivit unui studiu al companiei de securitate cibernetică Kaspersky.

De Daniel Ionașcu,

Cercetătorii de la Kaspersky Lab au descoperit vulnerabilități de securitate în mai mult brand-uri populare de tracker pentru animale de companie, printre care se numără Kippy Vita, Nuzzle, Tractive, Weenect și Whistle.

”La fel cum se întâmplă în cazul tuturor dispozitivelor conectate la Internet, problemele de securitate identificate în tracker-ele pentru animale ar putea oferi o portiță de acces persoanelor neautorizate către rețea și către informațiile importante stocate acolo. Printre vulnerabilitățile identificate se numără:

• Folosirea funcțiilor Bluetooth fără a fi nevoie de autentificare pentru conectare

• Transmiterea de informații importante, cum ar fi numele, e-mail-ul și coordonatele poziției proprietarului, de către tracker și aplicațiile aferente

• Conectarea la adrese care nu sunt sigure (non HTTPS), ceea ce face posibile scenarii de tip Man-in-the-Middle (atunci când cineva interceptează traficul WiFi al utilizatorului)

• Trimiterea de comenzi către tracker fără a verifica ID-utilizatorului, ceea ce înseamnă că oricine, nu doar proprietarul, poate da comenzi”, se arată în comunicat.

Ce pot face hackerii

Dispozitivele de urmărire sunt folosite de proprietarii animalelor de companie pentru a monitoriza siguranța acestora și pentru a ști unde se află în orice moment, coordonatele GPS fiind trimise pe aplicația utilizatorului chiar și o dată pe minut.

Există, astfel, posibilitatea ca cineva să intercepteze aceste coordonate pentru a ști unde se află animalul de companie al utilizatorului în orice moment.

Astfel, infractorii pot afla suficiente informații despre animalele utilizatorilor pentru a le răpi.

Câinii pot fi furați

Conform companiei de asigurări Direct line, în 2016 au fost raportate 1.774 de furturi de câini în Marea Britanie, dar peste 1,5 milioane de adulți au declarat că le-a fost furat un câine în ultimii cinci ani.

Motivele infractorilor sunt variate, câinii fiind furați pentru crescătorii de animale, pentru lupte cu câini sau, mai rar, pentru a obține o recompensă.

Comerțul cu pisici și câini are o valoare anuală de 1,3 miliarde de euro în UE, în timp ce câinii de rasă furați pot fi vânduți apoi online cu până la 1.000 de lire.

Putem merge la mare? Avem voie să părăsim localitatea pentru o săptămână sau mai mult? Poliția răspunde la alte 5 întrebări importante legate de starea de alertă
Recomandări

Putem merge la mare? Avem voie să părăsim localitatea pentru o săptămână sau mai mult? Poliția răspunde la alte 5 întrebări importante legate de starea de alertă

 

Încă nu au fost identificate exemple concret de furturi de animale din cauza dispozitivelor de localizare.

Specii rare pot fi braconate

Atunci când se iau în calcul alte motive pentru folosirea dispozitivelor cu localizare GPS, și anume protejarea speciilor, riscurile sunt cu atât mai mari, deoarece braconierii folosesc din ce în ce mai des tehnologia în acțiunile lor.

De exemplu, în 2013, coordonatele GPS ale unui tigru au fost compromise, iar cercetătorii afirmă că braconierii din Yellowstone Park au folosit receptoare de semnal relativ ieftine pentru a recepționa semnalele GPS de la dispozitivele de localizare ale unor lupi.

Orice gadget conectat la internet are vulnerabilități

În esență, orice dispozitiv smart conectat la rețeaua WiFi de acasă prezintă vulnerabilități, ușurând astfel munca infractorilor cibernetici, arată Kaspersky.

Compania a raportat toate vulnerabilitățile identificate producătorilor și mare parte dintre acestea au fost deja remediate.

Ceasurile inteligente pentru copii, interzise în Germania

Nu doar trackerele pentru câini sunt problematice: Germania a interzis ceasurile inteligente pentru copii, pe care părinții le folosesc de regulă pentru monitorizarea celor mici.

Explicația: acestea pot fi urmărite de pedofili.

Close
Închide
  Close