Bugetul pe 2023 va fi votat cel mai probabil în luna noiembrie, iar apoi se va ști procentul cu care vor crește pensiile de la 1 ianuarie.
„Ce se întâmplă cu pensiile? Asta e întrebarea cea mai semnificativă în această perioadă și cea mai grea. Aici, legea și bunul simț ne obligă să creștem pensiile cu rata inflației. Acest lucru îl vom discuta în octombrie-noiembrie, cu ocazia dezbaterii legii bugetului de stat. Dar acest lucru trebuie să-l facem, aici nu avem nimic de adăugat și nimic de comentat. Un singur lucru poate să facă Parlamentul sau Guvernul, să amâne această prevedere, ceea ce nu va face, să fiți siguri”, a afirmat Kelemen Hunor.
Întrebat despre posibilitatea ca pensiile să fie majorate cu mai mult decât rata inflației, Helemen Hunor a răspuns: „Acest lucru îl vom vedea. Dacă va fi posibil, de ce nu? Dar să vedem întâi cifrele. Nu suntem într-un concurs de frumusețe, cine oferă mai mult”.
„Eu spun că obligația noastră este să aducem pensiile la zi cu rata inflației, din 1 ianuarie, și să găsim resurse, cât e posibil în această perioadă dificilă din punct de vedere economic, să păstrăm puterea de cumpărare pentru fiecare familie, cât se poate”, a mai declarat vicepremierul.
Ce spune legea: în 2023, pensiile se majorează cu inflația din 2021
Acum, rata inflației este de 15,32%. Potrivit legii, însă, inflația de referință care trebuie luată în calcul pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 trebuie să fie cea din 2021, adică 5,1%.
Totuși, ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, a declarat că Guvernul va „face mai mult decât spune legea”. Liberalii l-au acuzat apoi pe Budăi, într-o ședință privată, că ia decizii fără să se consulte în coaliție în prealabil și i-au cerut premierului Nicolae Ciucă să îl demită.
au pensii lunare sub 3.000 de lei, în timp ce 3,3 milioane de români au sub 2.000 de lei.
În România sunt 4.794.670 de pensionari, iar pensia medie lunară este de 1.733 de lei, conform datelor oferite Casa Naţională de Pensii Publice pentru luna iulie 2022.