Mergi direct la conținut »
VIDEO/ Legea graţierii, ţinută la sertar. Liviu Dragnea încă nu şi-a dat seama dacă e oportună sau nu
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

VIDEO/ Legea graţierii, ţinută la sertar. Liviu Dragnea încă nu şi-a dat seama dacă e oportună sau nu

Legea graţierii, în sertarele Parlamentului. La un an de când preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunţa că proiectul de lege venit de la Guvern privind eliberarea mai multor condamnaţi se amână până când PSD îşi dă seama dacă e oportun sau nu, patru iniţiative privind graţierea sunt în continuare pe mâna parlamentarilor. Liviu Dragnea spunea, în urmă cu un an, că aşteaptă pachetul legislativ de la Ministerul Justiţiei şi abia atunci vor lua o hotărâre. Între timp, legile justiţiei au fost adoptate, iar comisia specială condusă de Florin Iordache dezbate modificările la Codul Penal. Graţierea a rămas, însă, în sertarele comisiilor. Senatorii şi deputaţii nu au mai ridicat problema, dar proiectele de legi pot fi reactivate oricând, după modelul „Marţea neagră”. În 2013, parlamentarii au folosit un proiect de lege vechi pentru a adopta graţierea.

De Sorina Ionaşc,

Un an de când legea graţierii a fost amânată de PSD, însă proiectul nu a fost respins în Parlament. De altfel, în total, sunt patru astfel de iniţiative legislative, încă în dezbaterea comisiilor, care prevăd graţierea unor persoane. Preşedintele PSD spunea, în urmă cu un an, că social-democraţii au nevoie de o perioadă de timp pentru a-şi da seama dacă este oportună sau nu o astfel de măsură.

„Le-am cerut colegilor mei să ne gândim serios în perioada următoare dacă această lege este oportună. (…) Cred că am fost foarte clar, avem nevoie de o zi sau o lună sau trei luni până când Ministerul Justiţiei ne prezintă celelalte proiecte de legi care să răspundă la probleme ridicate din justiţie”, a spus Liviu Dragnea, pe 10 mai 2017.

Între timp, Tudorel Toader nu doar că a prezentat pachetul legislativ, ci Parlamentul l-a şi adoptat. Acum, legile justiţiei sunt din nou în dezbaterea Parlamentului, după deciziile Curţii Constituţionale.

În paralel, comisia specială condusă de Florin Iordache a început dezbaterile pe modificările propuse la Codul Penal, printre care redefinirea abuzului în serviciu, a constituirii unui grup infracţional organizat, sancţionarea celor care folosesc sintagma „penali”, dar şi a celor care divulgă informaţii din dosare.

Subiectul graţierii este încă tabu. Nici Liviu Dragnea, nici alţi lideri PSD nu au mai discutat problema, dar au lăsat-o pe proces legislativ.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

În 2013, parlamentarii s-au folosit de o iniţiativă mai veche pentru a adopta legea graţierii, episod cunoscut drept „Marţea neagră”. La presiunile opoziţiei şi a opiniei publice, puterea de atunci, în frunte tot cu PSD, a băgat legea graţierii la sertar şi a fost respinsă definitiv abia după un an, în noiembrie 2014. Situaţia este similară şi acum. În sertarele comisiilor din Parlament stau, de mulţi ani, patru proiecte de lege care vizează graţierea unor persoane.


Citeşte şi: Liviu Dragnea, interviu pentru AP. Critici la adresa DNA: “A mers prea departe”

Close
Închide
  Close