Drepturile fundamentale ale omului și necesitățile economice ale sectorului privat au fost pulverizate, pe repede înainte, în ședința comună a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și a Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor, susține oficialul de opoziție.
Acesta precizează că dezbaterile în comisiile raportoare au durat mai puțin de o oră, iar amendamentele nu au fost dezbătute.
„În forma actuală, proiectul de lege prevede obligații draconice pentru sectorul privat de raportare a tuturor incidentelor de securitate, de către toate companiile, indiferent de mărimea sau de gravitatea respectivelor incidente, chiar și a celor minore care nu au niciun impact asupra securității cibernetice a României, în termene extrem de mici (48 de ore)”, punctează Teniță.
„Sancțiunile sunt cu mult mai drastice chiar decât în cazul nerespectării normelor de siguranță alimentară sau de protecție a muncii care pot duce la accidente sau la incidente cu multiple victime. Vorbim despre amenzi care ajung până la 10% din cifra de afaceri, ceea ce înseamnă efectiv o «naționalizare» indirectă a activelor companiilor, prin faptul că acestea riscă să ajungă destul de ușor în insolvență!”, precizează acesta.
„Securitatea cibernetică nu poate însemna faliment pentru privați!”, acuză parlamentarul.
Proiectul de lege a fost votat, luni, atât în comisii, cât și în plenul Camerei Deputaților. Urmează votul în Senat, cameră decizională în acest caz.
Acuzații din societatea civilă
Organizațiile civice au acuzat anterior că proiectul va da Serviciului Român de Informații (SRI) și Ministerului Apărării acces discreționar la date private ale cetățenilor.
De asememea, acesta obligă furnizorii de servicii de securitate cibernetică să pună la dispoziția autorităților date despre incidente, riscuri sau vulnerabilități care pot afecta o rețea sau un sistem informatic.
Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) a spus că nu orice site ar trebui să fie supus obligațiilor de securitate, ci doar cele din sectoarele esențiale și cele deținute de companii mari și mijlocii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro