Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 194.
Ucrainenii anunță că au eliberat localitatea Vîsokopillea din regiunea Herson
Adjunctul șefului biroului președintelui, Kirilo Timoșenko, a anunțat, pe Facebook, că forțele armate ucrainene au reușit duminică să elibereze satul Vîsokopillea din regiunea Herson.
Kirilo Timoșenko a publicat o fotografie cu instalarea drapelului ucrainean pe acoperișul clădirii, sub care a notat: „ Vîsokopillea. Regiunea Herson. Ucraina. Azi (n.r. – duminică)”.
Anterior, aceeași fotografie a fost publicată de Andriy Yermak, șeful Biroului Preşedinţiei, dar fără nicio explicație.
Zelenski: „Steagurile ucrainene se întorc de drept acolo unde ar trebui să fie”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a participat, duminică, la cea de-a treia întâlnire a comandantului suprem din ultima săptămână.
„Nu există zile libere în război. Suntem în contact permanent cu cei de pe front. Nu vă voi spune detaliile, dar steagurile ucrainene se întorc de drept acolo unde ar trebui să fie. Iar ocupanții nu au loc pe pământul nostru”, a declarar Voldimir Zelenski la finalul reuniunii cu șefi armatei ucrainene.
Rușii anunță întreruperi de curent în regiunile Zaporojie și Herson
Regiunile Zaporojie și Herson au rămas parțial fără electricitate duminică, au informat administrațiile regionale.
„Pe lângă Melitopol, există probleme cu alimentarea cu energie în districtele Melitopol, Akimovsky, Primorsky, Berdyansk, Kuibișevsky și Pologogovsky din regiunea Zaporojie” , a scris, pe Telegram, Vladimir Rogov, membru al consiliului administrației pro-ruse din regiunii Zaporojie. Motivele întreruperii curentului sunt încă necunoscute.
Administrația regiunii Herson a raportat pe Telegram că electricienii efectuează lucrări de urgență pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a districtelor din regiune și a centrului regional. Aceștia au asigurat că alimentarea cu energie va fi reluată în viitorul apropiat.
În același timp, alimentarea cu energie este menținută în Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, și Dneprorudny.
Alte 13 nave încărcate cu cereale au plecat din porturile ucrainene
13 nave care transportă 282,5 mii de tone de produse agricole ucrainene au plecat din porturile Odesa, Chornomorsk și Pivdenny, a anunțat, duminică, într-un comunicat, ministerul ucrainean al infrastructurii.
„13 nave au părăsit porturile Odesa, Chornomorsk și Pivdenny – aceasta este cea mai mare caravană de nave de la începutul implementării „inițiativei cerealelor”. Astfel, 6 nave au plecat din portul Pivdenny, 5 din portul Chronomorsk și 2 din portul Odesa. În total, la bordul a 13 nave se aflau 282,5 mii tone de produse agricole ucrainene, care se îndreaptă spre 8 țări”, se precizează în comunicat.
Cinci școli din Melitopol au fost transformate de ruși în baze militare
Ivan Fedorov, primarul ucrainean din Melitopol, a declarat că rușii au transformat în baze militare cinci școli din centrul orașului aflat sub ocupație.
„Un astfel de 1 septembrie ca anul acesta nu s-a întâmplat niciodată la Melitopol. Toate școlile au fost înconjurate de militari, intrarea în școli s-a făcut prin detectoare de metale, părinții aproape că nu aveau voie să intre. Cinci școli situate în centrul orașului Melitopol, unde rușii și-au plasat bazele militare, barăcile și depozitele de muniții, cu siguranță nu vor funcționa”, a precizat Ivan Fedorov.
Primarul din Melitopol a mai remarcat că Federația Rusă a anunțat atacuri ucrainene asupra instituțiilor de învățământ, pregătind astfel provocări pentru a acoperi frecventarea scăzută la școlilor.
Oficialul ucrainean a mai adăugat că majoritatea copiilor nu merg la școală, iar rușii fac presiuni asupra părinților, amenințându-i cu amenzi și cu privarea drepturilor părintești.
Rusia a lansat cel puțin 3.500 de rachete asupra Ucrainei de la începutul războiului
Federația Rusă a lansat cel puțin 3.500 de rachete în Ucraina de la începutul invaziei militare pe scară largă, a declarat ministrul Ucrainei pentru Protecția Mediului și Resurselor Naturale, Ruslan Strileț.
„Exploziile rachetelor provoacă emisii de substanțe poluante în atmosferă, sol și apă și duc la dispariția florei și faunei în regiunile afectate”, a precizat Ruslan Strileț.
„Vom simți consecințele bombardamentelor rusești asupra ecologiei Ucrainei timp de decenii”, a afirmat Ruslan Strileț.
În plus, potrivit oficialului ucrainean, în jur de 200.000 de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei este minat.
Mai multe locuințe și instituții au fost distruse de rachetele rusești în regiunea Mikolaiv
Atacurile forțelor ruse au vizat inclusiv zone locuițe, acuză guvernatorul regiunii, Vitaliy Kim, potrivit The Guardian.
Bombardamentele forțelor ruse au distrus case, trei spitale, două instituții de învățământ, un hotel și un muzeu în zonă, anunță oficialul ucrainean, într-un mesaj pe Telegram.
The consequences of shelling by the invaders on Mykolaiv and the region
— Oriannalyla 🇺🇦 (@Lyla_lilas) September 4, 2022
The National Police reported that medical and educational institutions, a museum, residential buildings, a hotel and other civilian infrastructure were damaged. There were no casualties. pic.twitter.com/V2ADlDST76
Un copil a murit și alți trei au fost răniți, potrivit oficialului ucrainean.
El a mai spus că și orașul Mikolaiv a fost supus unor „bombardamente masive”, în noaptea sâmbătă spre duminică.
Rachete rusești, lansate de lângă centrala nucleară Zaporojie
Un videoclip care arată sistemele rusești de rachete cu lansare multiplă care trag din apropiere de centrala Zaporojie a fost publicat de Insider.
Imaginile, realizate în noaptea de vineri spre sâmbătă dimineața, arată lansatoarele de rachete aproape de o centrală electrică.
Moscova a fost acuzată de Kiev că folosește stația pentru atacuri militare ofensive peste râul Nipro.
Premierul ucrainean Denis Șmigal, în vizită în Germania
Premierul ucrainean, Denis Șmigal, urmează să viziteze duminică Germania, fiind primul oficial ucrainean la nivel înalt care vizitează țara în ultimele luni, scrie The Guardian.
Călătoria este un semn al diminuării tensiunilor dintre Kiev și Berlin, relatează Agence France-Presse.
Cancelarul Olaf Scholz a promis în repetate rânduri sprijinul ferm al Germaniei pentru Ucraina, în lupta sa împotriva invaziei rusești. Dar în săptămânile de început ale invaziei, Kievul a criticat ajutorul german, susținând că a fost prea puțin și prea întârziat.
O vizită a lui Scholz la Kiev în iunie și sosirea armelor din Germania au dus la o schimbare de ton.
Scholz îl va întâmpina pe Șmigal cu onoruri militare duminică după-amiază.
Aproximativ 50.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul conflictului, susține Kievul
Forțele armate ale Ucrainei au oferit cea mai recentă estimare oficială a pierderilor armatei ruse în urma războiului pornit în țara vecină, scrie The Guardian.
Potrivit Kievului, 49.500 de soldați ruși au murit în cele mai bine de șase luni de conflict. Totodată, peste 2.000 de tancuri și 4.430 de bilndate ar fi fost distruse de ucraineni.
236 de avioane rusești și 206 elicoptere ar fi fost doborâte în timpul războiului.
Numerele nu pot fi verificate din surse independente.
These are the indicative estimates of Russias combat losses as of Sept. 4, according to the Armed Forces of Ukraine. pic.twitter.com/rFg1VkEeJj
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) September 4, 2022
Ministerul britanic al Apărării: Forțele ruse au „probleme cu moralul și disciplina”
Potrivit ministerului, aceste „probleme de moral și disciplină” se adaugă oboselii și pierderilor mari suferite, potrivit The Guardian.
Una dintre nemulțumirile principale este legată de plată, inclusiv de probabilitatea ca „bonusurile de luptă considerabile” să nu fie plătite, susțin serviciile secrete braitanice.
Armata rusă a avut constant dificultăți în a asigura minimul necesar trupelor trimise în Ucraina, inclusiv uniforme, arme și rații adecvate, precum și plata. Acest lucru a contribuit aproape sigur la continuarea moralului fragil al majorității soldaților, scrie sursa citată.
Zelenski avertizează că Rusia pregătește o lovitură energetică decisivă asupra Europei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, că Rusia se pregătește pentru o lovitură energetică decisivă asupra Europei în această iarnă.
„În această iarnă, Rusia se pregătește pentru o lovitură energetică decisivă asupra tuturor europenilor. Răspunsurile la aceasta tentativă sunt două: primul este unitatea noastră în apărarea împotriva statului terorist, iar al doilea este creșterea presiunii noastre asupra Rusiei. Cu cât dam mai multe lovituri împreună, cu atât mai puține lovituri vor putea da acești teroriști”, a spus Volodimir Zelenski.
Mai multe detalii: Volodimir Zelenski: În această iarnă, Rusia se pregătește pentru o lovitură energetică decisivă asupra Europei
Peste 16.000 de persoane din regiunea Donbas au intrat în Rusia în ultimele 24 de ore
Prin punctele de frontieră ale Federației Ruse din regiunea Rostov au trecut, în ultimele 24 de ore, peste 16.000 de oameni de pe teritoriul regiunii Donba, a anunțat sâmbătă serviciul de presă al departamentului regional de frontieră al FSB.
„În ultimele 24 de ore, peste 16.000 de cetățeni au trecut granița pentru a intra în Rusia prin puncte de control situate în regiunea Rostov”, se arată în raport.
Cu o zi mai devreme, peste 15,5 mii de oameni au ajuns în regiunea Rostov.
Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată din nou de la reţeaua electrică
Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de forţele ruse, a pierdut din nou conexiunea la reţeaua electrică, a anunţat, sâmbătă, Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA). Un incident similar a avut loc şi la 25 august.
Acest nou incident s-a produs „după noi bombardamente în zonă”, potrivit informațiilor furnizate de autoritățile ucrainene organismului ONU. Totuși, centrala continuă să funcționeze datorită unei linii de rezervă, precizează AIEA.
#Zaporizhzhya NPP again lost connection to its last remaining main external power line but plant continues to supply electricity to grid thru reserve line, IAEA was told at site today, less than 48h after @RafaelMGrossi established presence of IAEA at site https://t.co/poctRjHtpk pic.twitter.com/F6wgbtDqTr
— IAEA – International Atomic Energy Agency (@iaeaorg) September 3, 2022
Cea mai mare din Europa, centrala nucleară Zaporojie a căzut în mâinile trupelor ruse în luna martie. Complexul în care se află centrala a fost vizat de mai multe bombardamente, ceea ce atrage temeri că s-ar putea produce o catastrofă nucleară.
Un copil a murit și zece persoane au fost rănite în urma bombardamentelor rusești din regiunea Dnipropetrovsk
În urma bombardamentelor rusești de la Zelenodolsk, regiunea Dnipropetrovsk, un băiat de 9 ani a fost ucis, iar 10 persoane au fost rănite în comunitate, a transmis şeful administraţiei militare regionale, Valentin Reznichenko.
„În Zelenodolsk, rușii au ucis un băiețel de 9 ani. După-amiaza, au bombardat comuna Zelenodolsk de două ori. Anterior, 10 persoane au fost rănite. Acestea sunt în spital, majoritatea cu răni grave”, a spus Valentin Reznichenko.
Potrivit oficialului ucrainean, în urma bombardamentelor de la Zelenodolsk au fost avariate opt clădiri înalte, mai multe magazine, o grădiniță, un liceu și Academia Națională de Științe Medicale.
ivryernest • 04.09.2022, 09:38
Nu mă trage inima să citesc un articol care începe cu... "LIVETEXT" ! Păcat.