MENIU CAUTĂ
01 Sep. 2018 21:06

Liviu Dragnea a cerut demararea procedurii de rechemare a lui George Maior de la Washington

Distribuie

Liviu Dragnea a anunțat, sâmbătă seara, că i-a cerut ministrului de Externe Teodor Meleșcanu să demareze procedura de chemare în țară a lui George Maior, ambasadorul României la Washington.

Întrebat de jurnaliști dacă au existat nemulțumiri referitoare la șeful diplomației române, Dragnea a răspuns că nu, dar a profitat de ocazie pentru a aduce în discuție situația lui George Maior.

„I-am cerut premierului ca domnul Meleșcanu să pornească procedura de rechemare în țară a lui Maior, procedură cunoscută, ministru, premier, președinte”, a declarat Dragnea.

„Domnul Maior ar trebui rechemat pentru că are de dat explicații despre protocoale și alte acuzații care i se aduc.Pozițiile pe care le-a avut depășesc statutul unui ambasador. Am văzut că eu aș fi plătit scrisoarea lui Giuliani (…) Eu nu am de unde să știu asta și, vreți să vă spun ceva, nici nu mă interesează. Contează conținutul. Nouă ni se pare normal ca justiția din România să fie penetrată de SRI atâția ani? Vi se pare normal să existe protocol între SRI și Înalta Curte? Eu cred că toate trebuie declasificate, publicate și anulate, protocoalele și efectele lor. Statul de drept nu înseamnă statul de drepți.

Dacă domnul Meleșcanu va considera că nu e oportun din punct de vedere diplomatic sau juridic, atunci discutăm în Coaliție”, a explicat Dragnea motivele pentru care consideră că este nevoie ca ambasadorul României în Statele Unite să fie rechemat.

Ultima nemulțumire a președintelui PSD față de George Maior se referă la reacția pe care ambasadorul român în Statele Unite a avut-o la scrisoarea trimisă de Rudy Giuliani președintelui Klaus Iohannis și prin care critică lupta anticorupție din România.

Ministerul Afacerilor Externe a decis să îl cheme pentru explicații în centrala MAE pe ambasadorul României în SUA, George Maior, după ce acesta a comentat scrisoarea deschisă trimisă de Rudolph Giuliani oficialilor români, pe tema protocoalelor secrete din justiție.

„Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar”, a declarat, luni, George Maior, despre demersul lui Giuliani.

MAE a anunțat imediat, printr-un comunicat oficial, că „domnul Ambasador George Maior a avut o poziţie care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, şi nu reprezintă poziţia MAE”.

„Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul naţional aşa cum decurge el din consensul la nivel instituţional şi să se abţină de la declaraţii publice de natură să afecteze negativ relaţiile bilaterale cu alte state”, a mai transmis instituția.

George Maior ar putea fi audiat și în comisia SRI, în perioada următoare.

Președintele comisiei pentru controlul SRI, Claudiu Manda a declarat că va avea o discuție cu membrii comisiei, pentru că „ar fi foarte bine să se stabilească unele aspectele care îl vizează pe Maior, dacă este în țară”. Ambasadorul României în SUA, George Maior se află la București, unde participă la Reuniunea anuală a Diplomației.


Citește și: VIDEO/ A supravieţuit atacurilor turcilor, dar nu şi nepăsării statului. Castelul Martinuzzi, o ruină plină de legende


 

Comentarii