UPDATE ora 11:30. ICCJ a amânat pentru 3 decembrie judecata în cazul dosarului lui Liviu Dragnea.

Știrea inițială:

Dosarul lui Liviu Dragnea privind angajările fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, în perioada în care el era președintele Consiliului Județean, se judecă de peste doi ani.

În iulie 2018, Dragnea a fost condamnat de instanța supremă la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Decizia a fost luată de judecătorii Ștefan Pistol, Constantin Epure și Geanina Arghir.

Nemulțumit de decizie, Dragnea a contestat-o, iar dosarul este acum, în apel, la un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecata trebuia să înceapă în 8 octombrie, dar atunci, cei cinci magistrați au fost nevoiți să amâne începerea procesului. Motivul: Dragnea nu a venit la proces, dar a trimis o cerere că vrea un alt termen, ca să poată avea timp să-și angajeze avocat.

Între timp, procurorii DNA au depus la dosar motivele pentru care ei cred că Dragnea nu poate rămâne cu pedeapsa de 3 ani și 6 luni, pentru instigare la abuz în serviciu și cu achitarea pentru instigare la fals intelectual. Ei cer ca președintele PSD să fie condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare, pentru ambele fapte.

Ce spun procurorii: „Dragnea s-a folosit de funcții ca paravan pentru fapte penale”

În opinia procurorilor, dacă Floarea Alesu a fost condamnată pentru fals intelectual, Liviu Dragnea, cel care a determinat-o să le mențină în funcții la DGASPC Teleorman pe Anisa Niculina Stoica şi Adrina Botorogeanu, deși acestea lucrau de fapt la PSD Teleorman, condus atunci de Dragnea, trebuie să primească și el o pedeapsă.

„Faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu nu i-a indicat în mod concret inculpatei Alesu Floarea cum să procedeze pentru menținerea în funcție a celor două inculpate, ca angajate ale DGASPC Teleorman, deși acestea își desfășurau activitatea la sediul Organizației PSD Teleorman și nu i-a indicat/explicat acesteia că trebuie și să semneze/aprobe mai multe documente, nu înseamnă că nu sunt probe că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a instigat-o pe inculpata Alesu Floarea să comită infracțiunea de fals intelectual, în discuție, atât timp cât activitatea de determinare a inculpatei Alesu Floarea de a le menține în funcție pe cele două angajate a fost dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă”, au scris procurorii în motivele de apel.

Mai mult, susțin procurorii, fără instigarea lui Dragnea, Floarea Alesu nu ar fi avut nici un motiv să aprobe înscrisuri falsificate, în condițiile în care anterior nu avusese nici o tangenţă cu Botorogeanu şi Stoica şi nici un interes să le menţină în funcţiile de la DGASPC Teleorman.

Și pentru instigarea la abuz în serviciu, procurorii cer pentru Dragnea o pedeapsă mai mare de 3 ani și 6 luni.

Motivul: studiile lui Dragnea, funcțiile publice pe care le-a ocupat, mediul social din care provenea trebuiau să constituie o garanție de profesionalism, nu “un paravan pentru fapta penală de care este acuzat”.

Procurorii DNA cer, pe lângă majorarea pedepselor pentru Liviu Dragnea, și pedepse mai mari de 3 ani pentru Rodica Miloș și Olguța Șefu, care la data faptelor erau director executiv adjunct al DGASPC Teleorman.

Ce spun judecătorii: Dragnea, o „capacitate” care provoca temere în Teleorman

Judecătorii Ștefan Pistol, Constantin Epure și Geanina Arghir și-au însușit probele procurorilor DNA, declarațiile martorilor și ale inculpaților care și-au recunoscut faptele și au stabilit că Dragnea a instigat-o pe șefa DGASPC să comită abuzul în serviciu.

„Capacitatea inculpatului Dragnea Nicolae Liviu de a determina anumite atitudini, comportamente, de a influenţa opinii, totul pentru atingerea unui scop determinat, este demonstrată şi de faptul că la nivelul DGASPC Teleorman exista o stare de temere generală de eventuale consecinţe cu privire la siguranţa locului de muncă în cazul în care cineva ar fi îndrăznit să discute de situaţia celor două inculpate”, au scris cei doi judecători în motivare.

În opinia celor doi judecători, ținerea fictivă în funcții a celor două angajate de la DGASPC Teleorman, ani buni, și plata acestora din bani publici pentru ce făceau de fapt la PSD Teleorman reprezintă fapte cu un ridicat grad de pericol social.

„Funcţionari din cadrul instituţiilor publice, încălcându-şi obligaţiile de serviciu, acceptă să săvârşească fapte de natură penală sub diferite pretexte, lăsându-se influenţaţi şi intimidaţi de modul în care un preşedinte de Consiliu Judeţean înţelege să-şi exercite autoritatea, puterea şi influenţa în scopuri nelegale”, subliniază judecătorii pericolul social al faptelor penale ale inculpaților din dosarul angajărilor fictive.

Ce spune Liviu Dragnea

Liderul PSD susține că nu a comis faptele de care este acuzat de procurorii DNA.

„Susţin cu toată tăria nevinovăţia. Afirm că nu am comis nici una dintre presupusele fapte şi sunt de acord cu avocatul. În plus vreau să spun că sunt puţin pus pe gânduri (…) Muncesc în folosul comunităţii de peste 20 de ani de zile… Vă rog să mă achitaţi”, le-a spus Dragnea celor trei judecători.

Condamnările din dosarul angajărilor fictive

Prin decizia din 21 iulie 2018, zece inculpați din dosar au primit, în total, aproximativ 30 de ani de închisoare, cu suspendare sau cu executare.

Doar Bombonica Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, a scăpat de pedeapsă. Pentru ea, judecătorii au decis suspendarea procesului penal pentru abuz în serviciu și i-au dat o sancțiune administrativă de 1.000 de lei.

Floarea Alesu și Liviu Dragnea au primit cele mai mari pedeapse, de 3 ani și 7 luni și, respectiv, de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Completul de 5 judecători va da decizia definitivă în acest dosar, care va mai dura câteva luni până la soluționare.

Dragnea și dosarele penale

În 22 aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare în dosarul Referendumul.

În 21 iulie 2018, a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive din DGASPC Teleorman.

În dosarul Tel Drum, în noiembrie 2017, DNA a dispus urmărirea penală a lui Liviu Dragnea, sub acuzația de constituire grup infracțional organizat, deturnare fonduri europene și infracțiuni de abuz în serviciu.

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
BOMBĂ! Un medic celebru din România anunță când se termină pandemia de Covid-19: ‘Gata, dispare’
Playtech.ro
BOMBĂ! Un medic celebru din România anunță când se termină pandemia de Covid-19: ‘Gata, dispare’
Bula imobiliară a Chinei ameninţă întreaga planetă. Un video dramatic cu 15 blocuri demolate într-un minut arată cât de gravă este problema
Observatornews.ro
Bula imobiliară a Chinei ameninţă întreaga planetă. Un video dramatic cu 15 blocuri demolate într-un minut arată cât de gravă este problema
Horoscop 23 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să dea curs invitațiilor care vin de la prieteni
HOROSCOP
Horoscop 23 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să dea curs invitațiilor care vin de la prieteni
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Știrileprotv.ro
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Adidas Originals lansează - Forum, o nouă colecție pentru toamnă-iarnă
PUBLICITATE
Adidas Originals lansează - Forum, o nouă colecție pentru toamnă-iarnă