„Estimările sunt că vârful epidemiei va fi în perioada de după Paşte, în jur de 1 mai, 20 aprilie şi 1 mai. Sunt factori care pot înterveni, urmărim cu atenie şi încercăm să ne pregătim pentru diferitele situaţii”. a spus şeful Executivului.
Ludovic Orban a precizat că în acest moment, suntem „în faza în care transmiterea cazurilor se face în comunitate”.
„Iniţial, au fost cazuri de import, au transmis în România. De o perioadă suntem însă la faza comunitară, de aceea am luat aceste restricţii, măsuri de limitare a deplasării, de închidere a unor zone. (..) Trebuie să fim în gardă şi să nu ne relaxăm, până nu va trece acest vârf al epidemiei”, a explicat premierul.
Orban: „Metodele de testare rapide nu au precizie 100%”
Despre testarea populaţiei, Orban a spus că se efectuează nuami testări PCR, şi nu teste rapide, pentru că acestea nu au acurateţe şi pot da rezultate false.
„Testăm atât cât este necesar. Astăzi sunt acreditate 37 de centre unde se face testarea. Noi avem o metodologie şi o respectăm. Continuăm acest efort, astfel încât capacitatea de testare să fie cât mai aproape de nevoile reale. Acum nu poate nici să se testeze oricine. În general, se testează persoane de contact ale unor persoane care au fost diagnosticate pozitiv, persoane care au istoric de călătorie internaţională, care vin din ţări unde e răspândit virusul, se testează persoane care au simptome, se testează cu prioritate persoane instituţionalizate care prezintă simptome. Există un set de priorităţi pe care noi le respectăm”, a spus Ludovic Orban.
Premierul a explicat că în acest moment, capacitatea de testare creşte progresiv, pe măsura necesităţilor, în baza metodologiei ministerului Sănătăţii.
„Metodele de testare rapide nu au precizie 100%”, a mai spus el, adăugând că există riscul ca o persoană infectată să primească un rezultat negativ şi să fie apoi liber să meargă în colectivitate.