Mergi direct la conținut »
Metroul din Drumul Taberei va fi gata în cel mult 9 luni. A fost semnat contractul de automatizare și siguranță a circulației
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Metroul din Drumul Taberei va fi gata în cel mult 9 luni. A fost semnat contractul de automatizare și siguranță a circulației

Metroul din Drumul Taberei va fi gata în cel mult 9 luni. A fost semnat contractul de automatizare și siguranță a circulației

Contractul de automatizare și siguranță a circulației pentru Magistrala 5 de metrou din Drumul Taberei a fost semnat, duminică, după ce a fost blocat mai bine de un an în instanță. Licitația prin care au fost atribuite lucrările către firma ALSTOM, iar autoritățile au așteptat finalizarea procesului. 

De Răzvan Mihalașcu,

Linia de metrou din Drumul Taberei risca să rămână muzeu și să nu fie deschisă circulației deoarece încă nu se tranșaseră în instanță contestațiile depuse la licitația privind sistemul de automatizare, notează Hotnews.

Contractul pentru automatizarea traficului la Magistrala 5 de metrou din Drumul Taberei a fost semnat duminică la Guvern, în prezența premierului Viorica Dăncilă și a ministrului Transporturilor.

Contractul încheiat între Metrorex și ALSTOM TRANSPORT S.A. vizează furnizarea „sistemului de siguranță și automatizare a traficului, inclusiv echipamentul de siguranță îmbarcat pe tren și sistemul de informare dinamică (inclusiv sonorizare) pentru Magistrala 5. Secțiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera) inclusiv, Stația și Depoul Valea Ialomiței”.

Potrivit sursei citate, contractul în valoare de 112.923.292,72 lei, fără TVA va avea o perioadă de execuție de 9 luni. Adică, francezii nu sunt obligați să termine lucrările mai devreme de ianuarie 2020.

Ministrul Transporturilor și oficialii Metrorex își pun speranța ca sistemul de siguranță și automatizare să fie instalat până în decembrie pentru ca întreaga magistrală de metrou să poată fi deschisă până la finalul anului.

O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă
Recomandări

O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă

Potrivit g4media, ministrul Transporturilor declara recent că directorul general al Metrorex, Dumitru Șodolescu, „și-a pus mandatul la bătaie că va termina acest obiectiv și în luna decembrie se va circula pe Magistrala 5”.

Contractul a fost atribuit firmei Alstom în urmă cu mai bine de un an. Acesta nu a putut fi, însă, semnat din cauza unui proces intentat de compania Siemens, care a contestat descalificarea ofertei sale de la licitație.

Cum arată stațiile de metrou Magistrala 5 – Drumul Taberei – Eroilor

Pe 1 aprilie, directorul Metrorex preciza că proiectul Magistralei 5 de metrou din Drumul Taberei a fost deblocat, după ce Tribunalul București a decis să respingă și ultima contestație depusă pe proiectul de automatizare și siguranță a circulației.

Magistrala de metrou Drumul Taberei Eroilor are aproape 7 kilometri, 10 stații și un depou.

Metroul din Drumul Taberei ar fi trebuit să fie gata în 2015, potrivit primului termen avansat de autorități. În 2011 a fost semnat primul contract pentru partea de structură, iar termenul de finalizare era de 36 de luni.

Anunțul făcut de avocații bătăușului din clanul Chira, care i-a tăiat piciorul altui interlop. Cine e, de fapt, așa-zisa victimă
Recomandări

Anunțul făcut de avocații bătăușului din clanul Chira, care i-a tăiat piciorul altui interlop. Cine e, de fapt, așa-zisa victimă

Autoritățile s-au confruntat însă cu probleme de avize, de finanțare, precum și de lucrări neprevăzute ce au apărut pe parcursul execuției lucrărilor.

Pe Magistrala 5 vor circula pentru început zece trenuri Bombardier, din flota actuală.

Pe 25 martie, Metrorex a lansat licitația pentru 13 trenuri noi pentru Magistrala 5 din Drumul Taberei. Contractul prevede o sumă estimată de circa 520 de milioane de lei (circa 110 milioane euro) pentru 13 trenuri, va fi atribuit după cel mai bun calitate-preț și are dată limită pentru depunerea ofertelor 20 mai.

Valoarea totală a proiectului de metrou Drumul Taberei-Eroilor se ridică la 3,4 miliarde de lei. După inaugurarea magistralei 5, Bucureștiul va avea o rețea de 78 de kilometri și 63 de stații de metrou.


Citește și:

Guvernul Dăncilă insistă cu nominalizarea lui Viorel Ştefan la Curtea Europeană de Conturi, o funcție cu un salariu brut de 22.000 de euro lunar, dar pentru care nu are experiență! Parlamentul European nu îl vrea


 

Close
Închide
  Close