Mergi direct la conținut »
Maia Sandu vorbește despre importanța alegerilor parlamentare moldovenești pentru România
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Maia Sandu vorbește despre importanța alegerilor parlamentare moldovenești pentru România

Maia Sandu vorbește despre importanța alegerilor parlamentare moldovenești pentru România

Duminică, 21 octombrie 2018, de la ora 11.00, la Sala Mică a TNB, fosta candidată la președinția Moldovei, Maia Sandu, va susține conferința „De ce alegerile parlamentare din Republica Moldova de la începutul anului viitor sunt importante pentru România?”. Maia Sandu, de profesie economist și mai recent politician, s-a născut la 24 mai 1972, în Risipeni, raionul Făleşti. În perioada 2012-2015 a fost Ministru al Educației al Republicii Moldova. A inițiat mai multe reforme în domeniul educației și a întreprins măsuri de combatere a corupției (după estimările Transparency International, valoarea totală a mitei plătite în educație în perioada primilor doi ani de mandat s-a redus cu 50%). Timp de trei ani, ea s-a ocupat de reformele din învățământ, perioadă în care a introdus camere video la examenul de Bacalaureat și un Cod al Educației, care a fost promulgat în toamna anului 2014.

De Florin Ghioca,

Activitatea de la minister i-a adus capital politic. După descoperirea furtului miliardului, care a compromis iremediabil clasa politică de la Chișinău, în mai 2016, Maia Sandu a creat împreună cu alți colegi un partid nou – Partidul Acțiune și Solidaritate. În toamna aceluiași an a participat la alegerile prezidențiale, unde a acumulat 47.9% din voturi.

După facultate, a lucrat la Ministerul Economiei din primii ani de existență a acestuia. A urmărit îndeaproape elaborarea reformelor de tranziție și a trăit, alături de majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, insuccesul acestor reforme. Ulterior s-a angajat la Reprezentanța Băncii Mondiale la Chișinău, unde a continuat să lucreze asupra programelor de reforme în diverse domenii. În 2009 -2010 a făcut un program de masterat în administrare publică la Kennedy School of Government, Harvard, iar în următorii doi ani a lucrat în calitate de consilier al unuia dintre directorii executivi ai Băncii Mondiale la Washington DC. Ea a fost propusă pentru funcția de premier, însă nu s-a bucurat de susținerea partidelor.

Pe 21 octombrie, Maia Sandu va susține o conferință despre importanța alegerilor parlamentare de anul viitor din Republica Moldova, urmată de un dialog cu Ion Caramitru, dar și cu publicul care va fi prezent la sala Mică a TNB.

Close
Închide
  Close