Ministerul rus de Externe strecoară ideea că autorităţile de la Chişinău ar avea atitudini antisemite, că vorbitorii de limbă rusă sunt discriminaţi şi că liderii moldoveni sunt „marionetele” României şi ale Occidentului în general – ceea ce aminteşte de falsele pretexte invocate în cazul invaziei pe scară largă din Ucraina, declanșată în februarie 2022.
„Ţara se închină la complicii români şi le ridică monumente”, a afirmat Zaharova.
Concret, Moscova se arată deranjată că la Chişinău a fost dedicat un monument poetului român Octavian Goga, iar o stradă a fost redenumită după el, că un politician comunist nu a fost lăsat să participe la o dezbatere electorală televizată pentru că vorbea limba rusă, că autorităţile impun „agenda LGBT” şi că se promovează, în general, o „isterie antirusă”.
Este vorba, în special, de O. Goga, prim-ministru al României în 1937-1938, care i-a privat pe evreii români de cetăţenie. În «onoarea» sa a fost numită o stradă la Chişinău şi a fost ridicat un bust. Ce se strică din toate acestea – memoria istorică, logica, conştiinţa? Cum se poate ca aceiaşi oameni care vorbesc despre necesitatea de a ne aminti «lecţiile trecutului» să ridice monumente celor care în trecut au vrut să priveze întreaga lume de viitor?
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe:
De asemenea, Zaharova a criticat Chişinăul pentru că s-a raliat deciziei UE de a impune sancţiuni companiei ruseşti de exploatare a diamantelor Alrosa.
„Bineînţeles, reacţionăm la toate acestea şi nu le lăsăm nesupravegheate”, a amenințat ameninţă purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Zaharaova a susținut însă că moldovenii nu cred în „inexistenta” ameninţare rusă şi că „îşi dau seama că este o farsă tragică, o tragicomedie care se joacă în faţa lor”.
Cetățenii moldoveni „ştiu că baza politicii Rusiei faţă de ţara lor este dorinţa de cooperare egală şi reciproc avantajoasă”, a adăugat reprezentanta diplomației ruse.
Ea a mai susținut că moldovenii au o atitudine negativă faţă de încercările autorităţilor de a promova „isteria antirusească” şi de a distruge legăturile cu Rusia „literalmente în fiecare săptămână”.
În final, ea a îndemnat autorităţile de la Chişinău să asculte de vocea poporului şi a încheiat într-o notă ironică, exprimându-şi speranţa că „poporul moldovean” nu va fi redenumit „român”, aşa cum s-a întâmplat anul trecut cu limba ţării – aluzie la decizia prin care în toate documentele oficiale ale Republicii Moldova sintagma „limba moldovenească” a fost înlocuită cu „limba română”, o decizie care a deranjat profund Moscova.
Intervenţia Mariei Zahaorva, intitulată „Cu privire la situaţia din Moldova”, a figurat la punctul 6 din cele 20 de pe agenda prezentată, miercuri, jurnaliştilor de la Moscova.
Foto: Profimedia Images
Alex.59 • 09.02.2024, 13:34
Hmm...ce-ar mai vrea rușii ca Basarabia să fie iar sub "cizma" lor..! 😠😡😤