MENIU CAUTĂ
20 Apr. 2018 09:19

Mașinile vechi și foarte vechi ar putea fi interzise în București până în anul 2021

Distribuie

Mașinile vechi și foarte vechi ar putea fi interzise în București până în anul 2021, conform unui proiect de hotârâre propus de consilierul general al PMP Lucian Iliescu, care ar urma să intre fie pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti din aprilie, fie pe cea din luna mai.

Un proiect care urmează să intre pe ordinea de zi a CGMB propune interzicerea circulației mașinilor vechi și foarte vechi, în Capitală. Astfel, mașinile care poluează foarte puternic vor fi eliminate total până în anul 2021, notează stiripesurse.ro.

Potrivit proiectului, interzicerea circulaţiei mașinilor non-euro, Euro 1 şi Euro 2 ar fi valabilă în intervalul orar 06:00 – 22:00, începând din 1 ianuarie 2019.

'Dacă va fi votată, hotărârea intră în vigoare la 1 ianuarie 2019, pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2. Pentru aceste maşini, interzicerea circulaţiei este valabilă în intervalul orar 6 dimineaţa – 10 seara, adică pot circula noaptea, pentru că sunt şoferi care vin în tranzit, de exemplu. Vor intra în această categorie de maşini şi cele utilitare, care transportă beton, dar şi taxiurile. Amenzile vor fi de 2.000 de lei pentru nerespectarea acestei prevederi. În ceea ce priveşte maşinile Euro 3, acestea ar urma să fie interzise din 2020, iar cele Euro 4, din 2021. La fel se întâmplă în oraşe precum Bologna, Torino sau Bruxelles şi Budapesta',

Porivit proiectului de hotărâre, fac excepţie de la această restricţie: autovehiculele îndreptăţite să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoasă, autovehiculele care efectuează transport în comun, ambulanţele, cele care îndeplinesc sarcini publice, transportă alimente, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport vehicule care au girofare galbene. Totodată, în această categorie de excepţie se încadrează şi autovehiculele diplomaţilor, cele militare, autovehiculele care transportă persoane cu handicap locomotor şi carele TV.

Capitala este unul dintre oraşele europene cu cel mai înalt nivel de poluare, mai ales a aerului. Conform datelor Oficiului European de Statistică, referitoare la nivelul de satisfacţie al locuitorilor din capitalele ţărilor UE, în anul 2015, doar 22% dintre locuitorii Bucureştiului se declarau multumiţi de calitatea aerului şi 31% de nivelul de zgomot din oraş. (…) Este imperios necesar a se lua măsuri de descurajare a circulaţiei cu autovehicule poluante în oraş, şi venind în întâmpinarea şi completarea măsurilor de eliminare a parcului auto poluante care se regăsesc în propunerea P.M.B a Planului Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Bucureşti, consider oportună restricţionarea circulaţiei, cel puţin pe timpul zilei, a acestui tip de autovehicule', se arată în expunerea de motive a proiectului, semnată de Lucian Iliescu.


Citește și: 

VIDEO EXCLUSIV/ Fiul Andreei Marinescu, 'matinala' de la ProTV, e la școala de circ. 'Merge pe sfoară, face trapez și jonglerii'

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 18 februarie 2019
Comentarii