Centrul american pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) amintește în acest studiu că masca reduce semnificativ expirarea picăturilor de la persoanele infectate și reduce expunerea la aceste particule a persoanelor necontaminate.
Care sunt cele mai bune măști
Cel mai bine protejează măștile KN95 sau FFP2. Măștile din pânză sau cele chirurgicale sunt mai slabe, arată studiul citat, și există riscul ca aerul să pătrundă prin lateral.
În luna ianuarie, CDC a făcut simulări în laborator pentru a vedea efectele. Cercetătorii au suprapus o mască de țesătură peste una chirurgicală, apoi o mască chirurgicală cu benzi elastice legate lângă marginile care sunt pliate spre interior.
Ce spun studiile
Masca chirurgicală fără legătură și masca din țesătură nu blochează decât 42%, respectiv 44,3% din aerosolii dispersați de o tuse. În schimb, combinația celor două asigură o protecție de 92,5%, mai arată studiul.
Un alt experiment arată că expunerea la o persoană infectată fără mască a fost redusă cu 83% cu o mască dublă și cu 64,5% cu o mască legată la față sau din plastic sau cu un încălzitor de gât din nailon purtat peste o mască chirurgicală.
”Aceste măști funcționează mai bine când sunt ajustate și purtate corect”, a declarat Rochelle Walensky, directorul CDC, în timpul unei conferințe de presă.
Măștile de calitate mai bună sau suprapuse sunt cu atât mai necesare cu cât în SUA se răspândesc noile variante de coronavirus, mai contagioase, arată sursa citată.
„Cu infectări, spitalizări şi decese încă la nivel ridicat, nu este momentul să renunţăm la mască”, a concluzionat Rochelle Walensky.