Medicul Virgil Musta a analizat succint evoluţia pandemiei COVID-19 la copii în contextul începerii noului an şcolar. Într-un studiu efectuat pe 70.000 de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2, s-a observat că doar 1,3% dintre acestea au fost copii, iar dintre ei, doar 30% au necesitat internare (0,4% din totalul cazurilor), scrie medicul pe pagina de Facebook City Doctors Comunitate pentru Sanatate, potrivit Opinia Timișoarei.

Virgil Musta propune o serie de “măsuri ce ar trebui foarte strict asumate și respectate” pentru redeschiderea școlilor.

Concret, eu consider că este bine ca elevii să revină la școală (evident cu condiția să nu avem o explozie a pandemiei până atunci sau ulterior), dar pentru că va fi foarte dificil să ținem sub control contaminarea, va trebui să ne concentrăm pe prevenirea formelor grave de boală, atât la copii, cât și la familiile acestora.

Virgil Musta:

Măsurile propuse de Virgil Musta pentru redeschiderea şcolilor

  • Părinții trebuie să aibă un rol esențial în triajul epidemiologic zilnic. Ei sunt cei care ar trebui să cunoască eventualele manifestări ale copilului și să decidă netrimiterea acestuia la școală. Bineînțeles că e nevoie de un ghid clar de instrucțiuni transmis tuturor părinților în acest sens (plus consultarea medicului de familie), pentru că este esențial ca, în primul rând, copiii care au deja simptome posibile de COVID-19 să nu ajungă la școală, cât nici cei despre care părinții știu că au intrat în contact cu persoane dovedite pozitiv COVID-19.
  • Copiii care sunt mai vulnerabili și mai predispuși la a face eventuale forme grave, mă refer aici la copiii care au deja alte probleme de sănătate precum malformații congenitale, diabet zaharat, obezitate etc. ar trebui să facă cursuri online.
  • Aceleași măsuri pentru cursuri online ar trebui luate și în cazul copiilor care au contact direct în familie cu persoane adulte vulnerabile, cărora le-ar putea transmite virusul, iar aceștia ar putea dezvolta forme grave (bătrâni, diabetici, cardiaci etc.). Sau dacă îi trimit la școală, să reducă acasă contactul copiilor cu aceste categorii de persoane.
  • Educarea de către părinți și profesori a copiilor, pe limbajul lor, specific fiecărei vârste (la fel, pe baza unui ghid recomandat) pentru a înțelege și accepta singuri măsurile de bază pentru prevenție, dar și pentru eventuala recunoaștere a unor posibile simptome.
  • Urmărirea de către părinți a respectării măsurilor de protejare a copiilor și când nu sunt la școală (evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor și igiena permanentă a mâinilor) pentru a nu se contamina în comunitate.
  • Unitățile școlare trebuie să se organizeze astfel încât să evite activitățile cu risc epidemiologic crescut (aici trebuie analizată pur și simplu fiecare activitate în funcție de potențialele riscuri și luate măsuri specifice punctuale, ex. ore de sport care nu trebuie ținute în săli de sport mici și neaerisite etc.).
  • În unitățile școlare trebuie evitată supraaglomerarea claselor, o parte dintre elevi pot rămâne acasă pentru a urmări online cursurile, prin rotație (poate cu prioritate pentru online pentru cei cu risc sau care au în familie persoane vulnerabile). Dar aici, foarte important este ca grupele formate să se mențină în aceeași structură, astfel încât dacă se depistează un caz pozitiv, să nu fie afectată pentru izolare decât grupa acelui copil, iar cealaltă să poată veni la școală (de exemplu, dacă o clasă de 30 de elevi se împarte în două grupe de câte 15 elevi, grupele să-și păstreze exact aceeași structură și să vină pe rând la școală, câte două săptămâni fiecare grupă, iar dacă există un caz pozitiv într-o grupă, va fi izolată doar acea grupă).
  • Unitățile școlare trebuie să asigure o dezinfectare zilnică claselor, cât și posibilitatea spălării pe mâini a copiilor.
Citeşte şi:

ARANJAMENTE PE WHATSAPP. Cum cer afaceriștii PNL contracte în pandemie: “Să-și mai aducă aminte colegii noștri care au ajuns în funcții de răspundere și de noi!”

Sute de mii de oameni au cerut plecarea lui Lukașenko de la putere. Președintele Belarusului: „Nu vom da țara nimănui”

Un nou test pe bază de salivă poate fi acel test rapid, ieftin și simplu pentru COVID-19 pe care îl așteptam de atât de mult timp

FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac este amețitoare! Cu ce star WTA se iubește acesta
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac este amețitoare! Cu ce star WTA se iubește acesta
ȘOC! Cum o UMILEA Ștefan Bănică pe Andreea Marin. Ce pățea biata de ea dacă îndrăznea să îi răspundă
PARTENERI - PLAYTECH
ȘOC! Cum o UMILEA Ștefan Bănică pe Andreea Marin. Ce pățea biata de ea dacă îndrăznea să îi răspundă
Horoscop 29 octombrie 2020. Peștii sunt preocupați de situația financiară, dar o tratează cu seninătate
HOROSCOP
Horoscop 29 octombrie 2020. Peștii sunt preocupați de situația financiară, dar o tratează cu seninătate
A murit George Mariș, cel mai bun competitor de la Ninja Warrior. Este crunt ce a pățit
Știrileprotv.ro
A murit George Mariș, cel mai bun competitor de la Ninja Warrior. Este crunt ce a pățit
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Telekomsport
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani