„Îmbunătățirea continuă a relațiilor”

„În ultimii ani, China și Vaticanul au menținut contacte constructive și au efectuat schimburi prietenoase”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Guo Jiakun.

Acesta a adăugat: „China este dispusă să depună eforturi comune cu Vaticanul pentru a promova îmbunătățirea continuă a relațiilor”.

Tensiunile dintre Beijing și Vatican au în centru chestiunea sensibilă a numirii episcopilor.

De la întreruperea relațiilor diplomatice dintre Beijing și Sfântul Scaun în 1951, cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord durabil privind cine deține autoritatea în acest proces.

Autoritățile chineze au insistat întotdeauna că statul trebuie să aprobe numirile episcopilor în interiorul granițelor Chinei, o poziție în contradicție cu doctrina Bisericii Catolice, care susține că numirea episcopilor este prerogativa exclusivă a Papei.

Acord istoric în 2018

Totuși, în 2018, Vaticanul și Beijingul au ajuns la un acord istoric, care a permis Chinei să aibă un cuvânt de spus în desemnarea episcopilor, în schimbul unei recunoașteri de către Sfântul Scaun.

Acordul, confidențial în detalii, a fost reînnoit în noiembrie anul trecut, ceea ce a provocat noi controverse și critici.

Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”

La momentul reînnoirii, Vaticanul a subliniat că își menține angajamentul pentru un „dialog respectuos și constructiv” cu autoritățile chineze.

Cu toate acestea, organizații pentru drepturile omului și membri importanți ai Bisericii au criticat vehement acordul.

„Pervertirea religiei de către guvernul chinez”

Human Rights Watch a declarat că prelungirea înțelegerii echivalează cu o „susținere” a ceea ce numește „pervertirea religiei de către guvernul chinez”.

Deși constituția Chinei garantează libertatea religioasă, în practică, activitățile religioase sunt strict controlate de stat, iar bisericile care nu sunt recunoscute oficial sunt adesea supuse represiunii.

O voce critică puternică a fost Cardinalul Joseph Zen, fost episcop de Hong Kong, un susținător vocal al libertății religioase și al independenței Bisericii în fața influenței statului.

În 2018, acesta a declarat că acordul Vaticanului cu Beijingul echivalează cu o „trădare” a Bisericii Catolice din China.

Cardinalul Zen, arestat în 2022

În 2022, Cardinalul Zen a fost arestat în baza legii privind securitatea națională impusă de Beijing în Hong Kong, gest condamnat la nivel internațional.

Acordul dintre Vatican și China a fost considerat un pas necesar de către unii oficiali ai Bisericii, care au sperat că va duce la o mai bună protecție pentru catolicii chinezi, împărțiți de zeci de ani între Biserica „oficială”, recunoscută de stat, și Biserica „clandestină”, fidelă exclusiv Vaticanului.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.